Dikilitaş

Dikilitaş, milattan önce 15. yüzyılda, Mısır Firavunu olan III. Tutmosis tarafından, Karnak Tapınağı’nın güney kısmına yaptırılmıştır. Milattan Sonra 357 yılında ise, Roma İmparatoru olan II. Constantius tarafından, Nil ırmağı üzerinden taşınılarak İskendireye şehrine getirttirilmiştir. İmparator I. Theodosius tarafından ise, Milattan Sonra 390 yılında gemiler ile İstanbul’a getirilmiş ve şu anda bulunduğu hipodroma dikilmiştir.

Orijinali 30 metre boyunda olan ve kırmızı avsan granitinden yapılan dikilitaş, yapılan nakliyeler esnasında tahrip olmuş ve günümüzdeki yüksekliği kaidesi dahil olmak üzere, 24.87 metre olarak kalmıştır. Taşın asıl yüksekliği, kaide hariç 18.45 metreye düşmüştür. Taşın iki ayağında, bir meclis ve bir muharebe resmi kabartma olarak yer almaktadır. Diğer iki ayağında ise, Latince ve Rumca yazılar bulunmaktadır.

Dikilitaş Üzerinde Ne Yazıyor ?

Dikilitaş’ın üzerinde, Latince ve Rumca yazılar yer almaktadır. Kuzeybatı cephesinde: 18. Sülaleden, yukarı ve aşağı Mısır’ın sahibi III. Tutmosis, tanrı Amon’a kurbanını sunduktan sonra, Horus’un yardımı ile bütün denizleri ve nehirleri hükmü altına alarak, hükümdarlığının otuzuncu yılı bayramında bu sütunu daha nice zamanların getireceği bayramlar için yaptırdı ve dikti, yazısı bulunmaktadır.

Dikilitaş Üzerindeki Yazı

Kuzey cephesinde: Gizli ve kutsal ismin her tecellisine mazhar olan tanrı Amon’a kurbanını büyük bir az içinde sunduktan sonra, ondan yardımlar dilenerek, güneyin dostu, dinin nuru, iki tacın sahibi (aşağı ve yukarı Mısır) kudretli hükümdar, ülkesinin sınırlarını Mezopotamya’ya kadar götürmeye azmetti.

Güneydoğu cephesinde: Güneşin doğduğu sırada sahip olduğu altın renkleri dünyaya yayan Horus’un verdiği kuvveti, serveti, kuvvetli sevgi, saygıyı taşıyan ve aşağı ve yukarı Mısır’ın tacına sahip olan ve bizzat güneş tarafından seçilmiş olan firavun, bu eseri babası Ra için yaptırdı.

Güney cephesinde: Tanrı Horus’un lütfuna mazhar olan ve güneşin oğlu unvanını taşıyan aşağı ve yukarı Mısır’ın hükümdarı olan firavun, kudret ve adaletle bütün ufuklara nur saçtı. Ordusunun önüne geçti. Akdeniz’de dolaştı bütün dünyayı mağlup etti. Sınırlarını naharin’e kadar yaydı. Mezopotamya’ya azimle gitti, büyük savaşlar yaptı ifadeleri dikilitaş üzerinde bulunmakta olan yazılardır.

Dikilitaş’ın kaide kısmında yer alan yazılar ise, Doğu Roma İmparatorlarının adetleri nedeni ile Latince ve Grekçe yazılmıştır. Bu yazılarda devamlı bir suret ile yerde duran bu taşı dikme cesaretini İmparator Theodosius gösterdi ve yardımına Proclus çağrıldı, bu şekilde 32 günde yerine dikildi şeklindeki ibare yer almaktadır. Ayrıca Latince olarak da önceleri direnmişti fakat yüce efendimizin emirlerine itaat ederek yenilen Tiranlar üzerinde zafer çelengini taşımam gerekti yazmaktadır.

Dikilitaş Resimleri

Dikilitaş Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Dikilitaş, İstanbul ili, Fatih ilçesi, Sultanahmet Meydanı’nın da ve Yılanlı Sütun eserinin hemen yakınında yer almaktadır.

Dikilitaş’a İstanbul’un her yanından ulaşım oldukça kolaydır.Eminönü T1 tramvay hattına binip, Sultanahmet durağında indikten sonra meydana kısa bir yürüyüş sonrası Dikilitaş’a varabilirsiniz.

Haritası ve Konumu

Dikilitaş için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Sultanahmet gezilerinizde meydanda yer alan diğer tarihi yerleri ve detayları için Sultanahmet Meydanı yazımıza göz atabilirsiniz.

Sizlerde Dikilitaş gezilerinizi ve tecrübelerinizi bizlerler yazımıza yorum yaparak paylaşımda bulunabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz