Rumeli Hisarı

Boğazkesen hisarı olarak da isimlendirilen Rumeli Hisarı, İstanbul iline bağlı Sarıyer ilçesinde ve Boğaziçi’nde yer almaktadır. Rumeli hisarı, boğazın kuzey kesiminden gelecek saldırıların engellenmesi amacı ile İstanbul’un fethinden önce, Fatih Sultan Mehmet tarafından Anadolu hisarının tam karşısına yaptırılmıştır. Hisarın bulunduğu alan, boğazın en dar kesimidir. Hisarın yapımı 90 gün sürmüştür. Dünyanın en büyük kale burçlarına sahip olan hisarda, 3 adet büyük kule bulunmaktadır.

Rumeli Hisarı Hakkında Bilgiler

Yapımına 1452 yılında başlanılan hisarın inşası bir paşanın denetimine verilmiş olmak ile birlikte, deniz tarafında kalan kısmın inşası ise, bizzat Fatih Sultan Mehmet tarafından denetlenerek yaptırılmıştır. Hisarda bulunan 3 adet kule, yapımlarına nezaret eden paşaların isimleri ile adlandırılmıştır. Deniz açısından bakıldığında sol taraftaki kuleye Zağanos paşa, sağ taraftaki kuleye Saruca paşa, kıyı kesiminde kalan kuleye ise Halil paşa isimleri verilmiştir.

15 Nisan 1452 yılında yapımına başlanan Rumeli Hisarı, 31 Ağustos 1452 yılında tamamlanmıştır. Kerestelerin Karadeniz Ereğlisi ile İznik’ten getirilmesi, kireçler ile taşların Anadolu’nun değişik bölgelerinden ve o civarda bulunan Bizans yapılarından temin edilmesi ilginç bir detaydır. Günümüzde her yıl yaz mevsiminde düzenlenen konserler ile anılmaktadır.

Rumeli Hisarı Resimleri

Rumeli Hisarı Kahvaltı Yerleri

Günümüzde Rumeli Hisarı’nda Floripa, sade kahve, nar cafe, lokma, kale kafe, doğatepe cafe, pruva hisar, gümüşlük limon gibi kahvaltı mekanları ve kafeler bulunmaktadır.

Rumeli Hisarı Giriş Ücreti

Rumeli Hisarı giriş ücreti 30 TL‘dir.Müzede yıl boyu Müzekart ile 2 kez giriş yapılırken Müzekart+ ile sınırsız giriş yapılabilmektedir.Hisarlar Müzesi olarak muze.gov.tr adresinden güncel bilgi alabilirsiniz.

MevsimAçılışKapanış
Nisan ve Ekim ayları arasında09:0019:00
Kasım ve Mart ayları arasında09:0017:00

Nisan ve Ekim ayı arasında açılış saati 09:00 ve kapanış saati 19:00. Kasım ve Mart ayları arasında 09:00 ve kapanış saati 17:00.Müze Çarşamba günleri kapalıdır.

Rumeli Hisarı Nerede? Nasıl Gidilir ?

Hisarı, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesinde ve kendi adını taşıyan Rumeli semtinde yer almaktadır. Hisar Anadolu yakasında yer alan Anadolu hisarının tam karşı konumunda bulunmaktadır.

Rumeli Hisarı’na gitmek için, toplu ulaşım araçlarından faydalanmak mümkündür.Rumeli Hisarı otobüs durağı, Aşiyan otobüs durağı, Rumeli hisar üstü otobüs durağı, Boğaziçi üniversitesi istasyonu metro durağı ile ayrıca Etiler metro istasyonu metro durağı aracılığı ileRumeli Hisarı’na ulaşmak mümkündür.

Haritası ve Konumu

Hisar için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi bizlerler yazımıza yorum yaparak paylaşımda bulunabilirsiniz.

1 Yorum

  1. Surlara çıkma izni YOK. Eskidendi O Gezmeler görmeler, korkuluk olmadığı için düşen olmuş yasaklamışlar. Korkuluk yapılamıyormuş sit alanı tarihi eser diye Fakat amfi tiyatro Alanına Bir adet CAMii yapmışlar aklım almadı sit alanı ondan, Yanıbasında Rumelihisarı Boğazkesen Fetih Mescidi var.
    Elhamdülillah müslümanız. Saygılarım

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz