Aziz Mahmud Hüdayi Camii ve Türbesi

İslam dininde malını ve canının Allah’a adayan ve Anadolu’da yetişmiş bir Veli olarak bilinen Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri, Sufi İslam Tarikatına ait bir sınıf olan Celvet’iyye tarikatının kurucu lideridir. İslam kültürünü tüm medeniyetlere yaymak için bütün hayatı boyunca muvaffak olmuş Aziz Mahmud Hüdayi; ihlas ve samimiyetin yanı sıra merhamet ve şefkat duygularında da asla vazgeçmemiştir.

Osmanlı’nın pek çok devrine şahit olan Hüdayi Hazretleri, sultanları yönetimde adil, maneviyat açısından güçlü, zinde ve doğru olabilmesi için hizmet verdiği dergahta gönüllere huzur vermeyi başarmıştır. Görevlerine halen aynı bakış açısıyla devam eden Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’da; almış olduğu mesuliyet şuuru altında hizmetlerine devam etmektedir. İlim ve irfanın adaletli bir şekilde dağıtılmasını sağlayan Vakıf, edep ve zerafet içinde şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkelerine göre faaliyet göstermektedir.

Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri Hakkında Bilgi

1541’de Şereflikoçhisar’da dünyaya gelen Aziz, 1628’de İstanbul Üsküdar’da hayata gözlerini kapamıştır. Alemin Yaratılışı ve Hz. Muhammed’in Zuhuru, Tarikatname, Divan-ı İlahiyat ve Aziz Mahmud Hüdayi Divanı eserlerinin de sahibi olan yüce zat, sekiz farklı padişahın yönetim zaaflarını görmüştür. Eserlerinden sohbetine, vaaz ve nasihatlerinden irşadına kadar yaşadığı dönemde feyz alınan Aziz, Osmanlı Devrinde İstanbul’da yaşamış en büyük Veliler arasında sayılır. İlim, edebiyat ve tasavvuf alanında adı geçen Mahmud Hüdayi, hazırladığı eserlerle bugün hala maneviyat rehberi olarak görülmektedir. Hüdayi Divanında yer alan ve bugün en çok tanınan dörtlük şu şekilde tekrarlanabilir:

Gelin şükr edelim
Derdlere derman gelsin
Hakkı’ı zikr edelim
Canlara canan gelsin.

Gerçek adı Mahmud’dur ve Hüdayi ismi ile Aziz sıfatını sonradan kazanmıştır. Talebelik yıllarında tasavvuf ile yoğrulan genç, çalışkanlığıyla göz doldurmuş ve dönemin hocası Nazırzade’nin muidi olmaya hak kazanmıştır. Üstadı olarak gördüğü Üftade’nin ölümünün ardından İstanbul’a yerleşen Mahmud, Onun Üsküdar’da kurduğu dergahta çok kısa zamanda sözüne güvenilen ve her kesimden insana hizmet veren bir irfan mektebi oluşturmayı başardı. “Şefkat ve merhametin” herkes için uygulandığı bir merkez halini alan mekan, halen Hüdayi Vakfı olarak hizmetlerini sürdürmektedir.

Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi Hakkında Bilgi

Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi

İstanbul’un Üsküdar ilçesinde yer alan türbe, dileyen herkesin ziyaret edebilmesi için kullanıma açık tutulmaktadır. Sultan 1.Ahmed’in isteğiyle özel bir dua hazırlayan Aziz Mahmud Hüdayi Türbesini ziyaret ederek bu duayı içtenlikle tekrarlayanların suda boğularak ölmekten kurtulduklarına inanılmaktadır. 1588-89 yılların arasında yapılan camii ve türbe, her zaman ziyarete açıktır.

Türbenin bulunduğu alanda hizmetlerine devam eden Vakıf; verdiği eğitim hizmetleri kapsamında yurt içi ve yurt dışında eğitim, konaklama ve burs imkanları sağlamaktadır. Sosyal hizmetler alanında sürdürülen çalışmalar erzak yardımları, aşevi ihtiyaçlarının karşılanması, sağlık hizmetleri ve hayır toplantıları kapsamındadır.

Aziz Mahmud Hüdayi Camii Hakkında Bilgi

Aziz Mahmud Hüdayi Camii

Aziz Mahmud Hüdayi Camii, Üsküdar’da bulunur. Aziz Mahmud adıyla anılan mahallede yer alan camii, Osmanlı döneminden kalma tarihi bir eserdir. Sadece camii özelliği göstermeyen eser aynı zamanda bir imarethane, türbe, kütüphane, çeşme, fırın ve hamamdan oluşan yaşam biçimidir. 10 bin metrekarelik bir alana yayılan kompleks bölgedeki aynı adı taşıyan mahallelerden giriş ve çıkış yapılabilir. Kapı girişinde birisi Kethüda Mehmet Paşa diğeri de Hüdayi Efendi için yapılmış iki çeşme yer alır. Şeyhler kabristanı da bu alan içinde yer alır. Mescidin hemen yanında yer alan vakıf amacına uygun faaliyetlerini başarılı bir şekilde devam ettirmektedir.

Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi Ziyaret Saatleri

Yılın 365 günü sabah 06.00’da açılan türbe gece 21.15’e kadar açık tutulmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen direktife göre Ramazan ayı boyunca Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi ve Eyüp Sultan ziyaretleri 24 saat boyunca kesintisiz olarak yapılabilmektedir.

Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi ve Camii Nerede?

İstanbul ili Üsküdar ilçesinin merkezinde sayılabilecek olan türbeye toplu taşımayla gelmek isteyenler askerlik şubesinin önünde inebilirler. Deniz yoluyla bölgeye gelenlerse sırtlarını iskeleye verip ilçe merkezinin içine doğru yürüyerek türbeye kolay bir şekilde ulaşabilirler.

Haritası ve Konumu

İstanbul’da gidilmesi gereken bir başka türbe olan Hz. Yuşa Türbesi yazımıza göz atabilirsiniz.

Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi bizlerle yazımıza yorumda bulunarak paylaşabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.