Sultan II. Beyazıt tarafından inşa edilen cami, İstanbul’da Merkezi bir alanda yer almaktadır. Semti adıyla aynı olan Beyazıt’tır. Bizans döneminde Theodosius Forumu olarak bilinen en büyük meydanında yer alır.
Cami içerisinde; hamam, medrese, tabhaneler, sıbyan mektebi ve kervansaray bulunmaktadır. Caminin külliyesinin inşası dağınıktır. Kesin olarak mimarının kim olduğu bilinmemekle beraber, ünlü mimarlardan, Mimar Hayrettin, Mimar Yakupşah, Mimar Sultanşah ya da Mimar Kemaleddin tarafından yapıldığı konusunda söylentiler vardır. Caminin haziresinde II. Beyazıt’ın mezarı yer alır.
Beyazıt Camii Tarihi
İstanbul’un fethinin ardından şehirde Selatin Camii kurulmuştur. İstanbul’da 1509 senesinde meydana gelen büyük deprem ardından hasar gören Camii’nin küçük onarımının ardından, ileriki senelerde onarımını Mimar Sinan tamamlamıştır. Mimar Sinan’ın Camii’yi güçlendirmek için kemer inşa ettiği bilinir. 1683 yılımda çıkan yangın sonucunda minare külahları tutuşmuş, 1743 yılında minaresinden birine yıldırım düşmüştür. Camii zarar görmüştür. Camii’nin merkezi yerde bulunması üzerine esnaflar bu çevrede hizmet vermeye başlamıştır.
Beyazıt Camii Resimleri
Beyazıt Camii Nerede ve Nasıl Gidilir
İstanbul ilinin Fatih ilçesi, Beyazıt mahallesinde bulunan Beyazıt Camii’ne ulaşmak için izlenecek yollar şu şekildedir;
Beyazıt Camii’ne gidebilmek için tramvayı kullanabilirsiniz. Beyazıt Camii’ne gidebilmek için en yakın tramvay durağı Beyazıt ve Çemberlitaş tramvay durağıdır. Geçen hatlar ise Zeytinburnu- Kabataş hattıdır.
Beyazıt Camii’ne gidebilmek için tren kullanabilirsiniz. Beyazıt Camii’ne gidebilmek için en yakın tren durağı Yenikapı istasyon tren durağıdır. Geçen hatlar ise Sirkeci – Halkalı hattıdır.
Beyazıt Camii’ne gidebilmek için funiküler kullanabilirsiniz. Beyazıt Camii’na gidebilmek için en yakın funiküler durağı Karaköy Funiküler durağıdır. Geçen hatlar ise Karaköy – Beyoğlu, Zeytinburnu – Kabataş, Çağlayan – Eminönü, Güzeltepe – Eminönü, Göktürk – Eminönü, Talatpaşa – Eminönü, Çıksalın – Eminönü, Güneşli Eminönü, Eminönü – Kulaksız hattıdır.
Beyazıt Camii’ne gidebilmek için metro kullanabilirsiniz. Beyazıt Camii’ne gidebilmek için en yakın metro durağı Yenikapı Metro İstasyonu metro durağıdır. Geçen hatlar ise Yenikapı – Atatürk Havaalanı, Yenikapı – Kirazlı hattıdır.
Beyazıt Camii’ne gidebilmek için IDO ara vapur kullanabilirsiniz. Beyazıt Camii’na gidebilmek için en yakın IDO araba vapur durağı Sirkeci IDO araba vapur durağıdır. Geçen hatlar ise Bakırköy – Bostancı ve Sirkeci – Harem hattıdır.
Beyazıt Camii’ne gidebilmek için metro kullanabilirsiniz. Beyazıt Camii’ne gidebilmek için en yakın metro durağı Yenikapı Metro İstasyonu metro durağıdır. Geçen hatlar ise Yenikapı – Atatürk Havalanı, Yenikapı – Kirazlı hattıdır.
Beyazıt Camii’ne gidebilmek için IETT kullanabilirsiniz. Beyazıt Camii’na gidebilmek için en yakın IETT durağı Beyazıt IETT otobüs durağıdır. Geçen hatlar ise; Akşemsettin Mahallesi – Beyazıt, Zübeyde Hanım Mahallesi – Beyazıt, Yunus Emre Mahallesi – Beyazıt, Esentepe – Beyazıt, Cevatpaşa – Beyazıt, Hürriyet Mahallesi – Beyazıt, Eyup – Beyazıt, Taksim – Beyazıt, Yedikule – Beyazıt, Draman – Beyazıt, Ateştuğla – Beyazıt, Zeytinburnu – Beyazıt, Bakırköy – Beyazıt, Güneşli – Beyazıt hattıdır.
İstanbul’da görülmesi gereken ve yine aynı semtte yer alan Fatih Camii yazımıza göz atabilirsiniz.
Beyazıt Camii Ulaşım Haritası
Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak bizlerle paylaşımda bulunabilirsiniz.