Beyazıt Kulesi

Beyazıt Kulesi, Galata Kulesi ve Kız Kulesi gibi ön plana çıkmamış olsa da İstanbul’un tarihinde oldukça önemli yer tutmuş kulelerden birisi de Beyazıt Kulesidir. 1749 yılında ilkin ahşap olarak inşa edilmeye başlanan kule, İstanbul’daki yangınları gözlemlemek ve acil çağrı yapmak amacıyla yangın kulesi olarak kullanılır. Ancak ne acıdır ki, kendi kaderi de yangınla bir şekilde kesişmiştir ve tamamen yanarak kül olur.

Beyazıt Kulesi Hakkında Bilgiler

Kule, 1826’da tekrar inşa edilen kulenin üzerindeki melanet kalkmamış olacak ki henüz yapımının ardından 2 yıl geçmişken, bu sefer de Yeniçeri isyanı sırasında tekrar yanar. Sultan II. Mahmut, yangının hemen ardından talimat verir ve kulenin yeniden inşa edilmesini ister. Mimar Senekerim Balyan tarafından 1828’de üçüncü kez inşa edilen kule, ancak son inşasının ardından günümüze kadar gelebilmiştir.

85 metrelik kule bugün itibarı ile sur içinin en yüksek yapısıdır. Kuleye çıkılmak istenirse, 256 merdivenden oluşan oldukça zor bir yolculuğun ardından neredeyse tüm İstanbul’u içerisine alan panoramik bir fotoğrafla karşılaşılır. Ancak ne acı ki artık günümüzde kulenin tepesinde İstanbul manzarası izleyebilmek mümkün değildir, ve daha da acısı kulenin üzerine baz istasyonu yerleştirilmiştir.

Bir zamanlar meteoroloji haberlerinin tüm İstanbul’a duyurulduğu kulede, aydınlatma mavi ise ertesi gün hava açık, yeşil ise yağmurlu, sarı ise sisli, kırmızı ise karlı olacak demekti. Ancak bu uygulamaya 1995 yılında son verildi. 15 yıllık verilen bir aradan sonra 2010 yılında Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ve Samsung-Osram girişimleri ile yeniden uygulamaya konulan bu sistem, birçok kişi bilmese de günümüzde halen düzenli bir biçimde meteoroloji haberlerini vermeye devam etmektedir.

Kule 2013 yılında özel müze olarak tescillenmiştir.Şu an İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kulesi Anıt Müzesi olarak bilinen kule için ziyaretler randevu ile yapılmaktadır.

Beyazıt Kulesi Resimleri

Beyazıt Kulesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Kule, randevu ile ziyaret edilmektedir.Randevu için ise İstanbul Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ile iletişim kurulması gerekiyor.İletişim için ise 0 (212) 440 00 00 nolu telefon numarası 11941 ve dahili numaradan bilgi alınabilir.İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kulesi Anıt Müzesi giriş ücreti bulunmamaktadır.

Beyazıt Kulesi Nerede ve Nasıl Gidilir

Sur içinin nadide eserlerinden birisi olan kule, günümüzde İstanbul Üniversitesi’nin Merkez Kampüsü’nün içerisinde yer almaktadır. Kuleyi yakından görmek isteyenler, kampüs içerisine girerek kulenin yakınına kadar gidebilmektedir.

Haritası ve Konumu

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kulesi Anıt Müzesi için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

1 Yorum

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz