Bursa Ulu Camii

Varlığı eski dönemi kapsayan Bursa Ulu Camii 1395-1399 yılları arasında inşa edilmiştir. Tarihler 1395-1399 yıllarını gösterirken Yıldırım Bayezid tarafından inşa edilen camii Bursa da bulunuyor.

Bursa Ulu Camii Hakkında Bilgiler

Bursa da yer alan tüm mimari eserlerinin de en büyüğü olarak göze batan Camii’nin üzerinde ise İvaz Paşa’nın isminin de yer aldığını söyleyebiliriz. Düz çatı ile örülen, sütunlu ve kubbeli özelliği ile dikkat çeken camii, Selçuklu camilerinin düzene girmiş ilk kubbeli eserleri arasında da yerini almış bulunuyor.

Ayrıca merak edilen bir diğer soru ise Bursa Ulu Camii ölçüleridir.Bursa Ulu Camii 56×68 m boyutlarına sahiptir. Aynı zamanda caminin toplamda 20 tane kubbesi bulunduğunu da söyleyebiliriz. Kubbenin altında ise hemen görebileceğiniz bir şadırvan yer almaktadır. Şadırvan çevresinde herhangi bir sorun yaşanmadan gönül rahatlığı ile kuran okunabilmek için düşünülmüş olan şadırvan yer alıyor. Camiinin üst kısımlarına baktığımız da ise daha çok kabartmalı ve süslemeli eserler yer alıyor. Ön cephesinde iki adet minaresi de bulunuyor.

Bursa Ulu Camii Sırları

Şehzadeler şehri olarak adlandırılan Bursa’nın Ulu Camisinde gizli tutulan pek çok sırlar yer alıyor. Kabe’nin giriş kapısı örtüsü Bursa Ulu Cami de yer alıyor. Ayrıca Hızır a.s’ın gün içerisine Bursa da yer alan Bursa Ulu Camiiye gelerek namaz kıldığı da söylenen en önemli sırları içerisinde yer alıyor. Kısaca belirtmek gerekirse burada ki insanları rahatlatan manevi hava insanlara hem huzur hem de mutluluk veriyor. Bu durumun da hızır ve maneviyata yön vermiş kişilerin zamanın da bu cami de namaz kılmış olduklarına kanaat getirilmektedir.

Bursa Ulu Camii Vav Harfi

Sultan Yıldırım Bayezid tarafından inşa edilmiş olan Bursa Ulu camisin de dikkat çeken en önemli sırların başında cami de ki vav harfi yer alıyor. Vav harfinin uç kısmında lale motifi bulunuyor. Üstelik vav harfinin ön kısmında ise eski dönem de Hızır AS. Namaz kılmış olduğu bölüm yer alıyor. Fakat vav harfine el sürmek, dokunmak ya da bayanların başörtülerini vav harfine değdirmeye çalışması da dinimiz bakımından onaylanmayan ve ters düşen durumların başında yer alıyor.

Bursa Ulu Camii Resimleri

Bursa Ulu Camii Minberi

Bursa da ki ulu cami de bulunan minber tam olarak 602 yıllık bir geçmişe sahne oluyor. Ayrıca minber de ise insanların son derece şaşırmasına neden olacak olan evren sistemi de gözle görülüyor. Minberin her iki yüzün de evren krokisi bulunmaktadır.

Bursa Ulu Camii Nerede ve Nasıl Gidilir

Bursa, Osmangazi de yer alan Ulu Camii’e ulaşmak için öncelikle şehir merkezine ulaşmak gerekmekte. Osmangazi ilçesi Uludağ’a çıkarken bulunan semt olması nedeni ile biraz yokuş ancak merkezden birçok toplu taşıma aracı kalkıyor. Özellikle dolmuşlar oldukça hızlı bir şekilde Ulu cami’e ulaşım gerçekleştiriyor.

Haritası ve Konumu

Cami için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Bursa gezilerinizde görülmesi gereken yerler listesi olan Bursa’da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Sizlerde Bursa Ulu Camii ziyaretlerinizi ve tecrübelerinizi bizlerler yazımıza yorum yaparak paylaşımda bulunabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz