Çemberlitaş Hamamı, Çemberlitaş’ın yanında, Kapalıçarşı’ya oldukça yakın bir mevkide bulunan meşhur hamamlarımızdan bir tanesidir. Kadınlar ve erkekler kısmı bulunur, çifte hamamdır. Hamamın erkekler girişi Vezir Hanı Caddesindedir. Hamamın bu girişi zamanla kaldırımın yükselmesi sebebiyle çukur kalmıştır ve içeriye on basamak inerek girilir.
Çemberlitaş Hamamı Hakkında Bilgi
Eskiden kadınlar hamamının girişi Divan Yolu Caddesi üzerinde olan Sultan Mahmut Türbesi tarafındandı. Fakat artık erkekler ve kadınlar girişi de birdir. Erkekler tarafından girilir ve içeride belli bir alandan sonra kadınlar ve erkekler hamamı ayrılır. Erkekler hamamının giriş kapısı oldukça değişiktir, buradan girince karşınıza eski bir kitabe çıkar. Erkekler ve kadınların soyunma odaları üzeri kubbe ile örtülmüş bir alandan meydana gelir. Soyunma kısmı oldukça geniştir ve üç katlıdır. Günümüzde eskiden erkeklere ait olan soğukluk bölümü, hamam sefası sonrası dinlenme bölümü olarak faaliyet göstermektedir. Mimar Sinan farklı denemeleri sevdiğini oluşturduğu bu yapı ile de kanıtlamıştır. Özellikle sıcaklık bölümünün tasarımı bunun en önemli temsilcisidir. Hamamda toplam olarak 38 kurna bulunur. Hamamda kubbenin altında büyükçe bir göbek taşı yer alır.
Hamamın sağladığı hizmetler oldukça gelişmiştir. Özellikle eşyalarınızın güvenliği en üst koşullarda sağlanır. Kilitli dolaplarda tutacağınız eşyalarınızın anahtarı sizde olduğu sürece başlarına hiçbir şey gelmez. Sıcaklık bölümünde ki göbek taşı oldukça büyüktür. Bu yüzden yıkanmadan önce göbek taşında bir süre uzanıp terlemeniz sizin daha rahat bir şekilde arınmanızı sağlayacaktır. Hamamda 15 dakika boyunca sürecek kese masajı, uzun bir süre çıkmak istemeyeceğiniz sultan ve köpük banyoları hizmetleri sunulur. Ayrıca hamamda değişik tarzda masajlar denemek isteyenler için Aromaterapik Yağ Masajı Refleksoloji, Hint Baş Masajı da önerilir. Hamamda kil maskesi yaptırmanızda cildinizin sıkılaşmasına ve temizlenmesine yardım edecektir.
Çemberlitaş Hamamı Tarihi
Çemberlitaş Hamamı, Sultan 2. Selim’in Eşi ve Sultan 3. Murad’ın annesi olan Nurbanu Sultan tarafından yaptırılmıştır. Hamamın yapılmasındaki amaç Üsküdar’da yer alan Valide-i Atik Külliyesi’ne gelir getirmesidir. Hamam Mimar Sinan’ın son dönem ustalık eserleri arasında yer alır. 1584 yılında yapılmıştır. Mimar Sinan bu eserinde sadelik anlayışını oldukça güzel bir şekilde sürdürmüştür. Ayrıca işlevselliği ve zarafeti de bir araya getirmeyi başarmıştır. Bu güzel mimari eser günümüzde hala yerli ve yabancı turistler tarafından kullanılmaktadır.
Çemberlitaş Hamamı Ziyaret Saatleri
Çemberlitaş Hamamı çalışma saatleri sabah 06.00’da hizmet vermeye başlayıp gece 24.00’a kadar açık olan bir hamamdır. Turistlerin yoğun ilgisinden dolayı bu uygulama haftanın her günü için geçerlidir.
Çemberlitaş Hamamı Resimleri
Çemberlitaş Hamamı Nerede ve Nasıl Gidilir?
Çemberlitaş İstanbul’un en merkezi yerlerinden birinde tarihi yarımada da bulunur. Buranın merkezinde sayılabilecek Çemberlitaş Hamamı çok rahat bir şekilde ulaşılabilecek bir konumda yer alır. T1 tramvay hattını kullanarak Çemberlitaş durağında inerseniz hamama ulaşmanız oldukça rahat olur. Ayrıca hamam tarihi yarımadanın göbeğinde bulunması sebebiyle başta Kapalı Çarşı olmak üzere pek çok tarihi yere yürüyüş mesafesinde yer alır.
Ayrıca yine yakın çevresinde yer alan Cağaloğlu Hamamı hakkında sitemizden bilgi alabilir ve bu hamamıda gezi listenize ekleyebilirsiniz.
Haritası ve Konumu
Hamam için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.
İletişim Bilgileri
Adresi : Vezirhan Cad. No: 8, 34440 Çemberlitaş / İstanbul
Telefon Numarası : (0212) 522 79 74 veya (0212) 520 18 50
Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak bizlerle paylaşımda bulunabilirsiniz.