Dolmabahçe Camii, 19.yy.’da İstanbul’da yer alan camidir. Kabataş ve Beşiktaş arasında yer alan mimari yapının kurucusu Bezmialem Valide Sultan olup vefatından sonra cami oğlu Sultan Abdülmecid tarafından tamamlanmıştır. Caminin kitabesi ise celi-sülüs hat ile yazılan dört beyitten oluşmaktadır. Kitabe Batı tarzında ve akant yapraklarıyla süslenerek tepe kısmının ortasında da Abdülmecid’in tuğrası bulunmaktadır. Yapının mimarı ise Nigogos Balyan ve babası Garabet Amira Balyan’dır. Osmanlı mimarisinde fazla rastlanmayan yuvarlak pencere şekli ve tavus kuşu kuyruğuna benzeyen şekli ile oldukça ilginç bir mimarisi vardır. Tek şerefli iki minaresi mevcuttur. Kubbeden değerli bir avize sarkar. Mihrap ve minber ise kırmızı somaki mermerden yapılmıştır.
Dolmabahçe Camii Hakkında Bilgi
23 Mart 1855 yılında ibadete sunulan caminin belirgin özelliği, net bir tasarım ve geometriye sahip olmasıdır. Merkezi kubbeli, kare olarak planlanmış Dolmabahçe Camii, aynı mimara inşa ettiği Ortaköy Camii ile oldukça benzerlik göstermektedir, sadece aydınlatma pencereleri ve minare alemlerinde fark vardır. Caminin hünkar kısmı ise, dikdörtgen olarak tasarlanmış, daha alçaktır. Cami ve hünkar kısımları, işlevlerine bağlı olarak ayrı olarak tasarlanmış, sonrasında ise kuzey cephede birleştirilmiş gibi görünmektedir. Mimari yönden bu dönemin camilerinde mühim bir yenilik söz konusu değilken, esas değişim dış cephe ve süslemeler ile inşa edildiği görülür.
Barok ve ampir tarzında süsleme özelliklerinin, geleneksel Osmanlı bezeme ve süsleme anlayışının yerini almaya başladığını açıkça gösteren önemli bir örnektir, diğer adı ile Bezmialem Valide Sultan Camii. 27 Mayıs 1960 yılından sonra bir sene kadar Yassı ada İrtibat Kurulu tarafından kullanılan cami, Deniz Müzesi olarak Beşiktaş’ta bulunan binaya taşındıktan sonra 1966 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilerek tekrar ibadete açıldı. 2007’de oldukça büyük bir restorasyon ile yenilenen Dolmabahçe Camii, Boğazın görkemli ve muhteşem yapılarından biri olarak tarihe meydan okumaya devam etmekte.
Dolmabahçe Camii İç Mekanı
Caminin iç mimarisine bakıldığında kubbenin içi ve pandantiflerin yaldız ve yağlı boya işleri ile Batı tarzında işlendiği, renkli mermer işçiliğinin o dönemlerde geldiği son noktayı, mihrap ve minberde ise geleneksel tasarımdan uzaklaşarak barok bezemelerin varlığı çok açık bir biçimde görülmektedir.
Dolmabahçe Camii Nerede ve Nasıl Gidilir
Dolmabahçe Camii, İstanbul ilinde Dolmabahçe Sarayı‘nın hemen güneyinde ve sahilde yer alır. Semt olarak Beşiktaş ve Kabataş arasında kalır, yukarıdan ise, Taksim ve Maçka yürüme mesafesindedir. Dolmabahçe camisine her yerden ulaşım oldukça kolaydır. Toplu taşıma araçları dahil birçok alternatif mevcuttur. Bu alternatiflere deniz yolculuğu da dahildir.
Haritası ve Konumu
Caminin haritası ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.
Konuyla alakalı olarak Dolmabahçe Sarayı yazımıza da göz atabilir ve detaylı bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Sizlerde gezi ve bilgilerinizi yazımıza yorumda bulunarak bizlerle paylaşabilirsiniz.