İstanbul’un, Türk ve İslam Dünyası’nın en önemli miraslarından birisi Eyüp Sultan Camii. Birçok kişi için Eyüp Sultan Camii ve Türbesi farkına bile varamadığı bir değere ve öneme sahiptir. Peki gerçekten cami ve türbe hakkında ne kadar şey biliyoruz?
Eyüp Sultan Camii Hakkında Bilgi ve Tarihi
Cami İstanbul’un fethinden hemen sonra, 1458 yılında inşa edilmiştir. Öncesinde yanında inşa edilmiş olan Eyüp Sultan Hazretleri’nin Türbesi’nin yer alması ve padişahların burada kılıç kuşanması ile de İstanbul’un en önemli merkezlerinden birisi haline gelmiştir.
Zaman içerisinde iyice harap olan camiyi III. Selim minareleri ve temelleri hariç tamamen yıktırır ve yeniden yaptırır. 1798’de başlayıp 2 sene süren yapım çalışmaları sonunda ise cami günümüzdeki halini alır.
Eyüp Sultan Hazretleri Kimdir ?
Eyüp Sultan Hazretleri (Hz.Halid bin Zeyd Ebû Eyyub el-Ensârî), hicret sırasında herkesin Hz. Muhammed’i (S.A.S.) evinde ağırlamak istediği zaman, peygamberimizin devesi Kusva’nın evinin önünde diz çökmesi ile bu şerefe nail olan sahabi.
Hz. Muhammed ile bütün gazalara katılan sahabi, Hz. Muhammed’in (S.A.S.) vefatından sonra da hiçbir zaman gazadan geri durmamıştır. Hz. Muhammed’in (S.A.S.) söylemiş olduğu “İstanbul elbette fetholunacaktır; onu fetheden kumandan ne güzel kumandan, onu fetheden asker ne güzel askerdir” müjdesine nail olabilmek için 90’lı yaşlarında olmasına rağmen at üzerinde İstanbul kuşatmasına katılmıştır. Sefer sırasında ecelin kapıda olduğunu anlayan sahabi, kendisinin İstanbul’a yaklaşılabilen en uzak mesafede defnedilmesini ister ve dileği yerine getirilir.
Eyüp Sultan Hazretleri’nin kabrinin yerinin tespit edilmesi ise 1453’de İstanbul’un Fethi ile mümkün olabilmiştir. Fatih, kabrin bulunmasını ister ve bunu hocası Ak-Şemsettin’e söyler. Akşemsettin’in tarif edildiği bir yer kazılınca da kabirden “Haza kabri Halit İbn-i Zeyd” yazılı bir mermer çıkar ve kesin teyit yapılmış olur.
Eyüp Sultan Türbesi
Kabrin bulunmasından sonra burada İstanbul’un ilk külliyesi yapılır ve kabir için bir de türbe inşa edilir. Daha sonra Eyüp Sultan Hazretleri’ne duyulan saygı nedeniyle tüm padişahların kılıç kuşanma törenleri Eyüp Sultan Türbesi’nde gerçekleştirilir.
Eyüp Sultan Türbesi Ziyaret Saatleri ve Günleri
Türbe birkaç yıl önce başlanan restorasyon çalışmaları gereği uzun bir müddet kapalı kalmıştı. Ramazan aylarında kısa süreliğine açılan türbe, restorasyon tamamlanması ile tekrardan ziyarete açıldı. Türbe 09.30-16.00 saatlerinde ziyarete açıktır.
Eyüp Sultan Camii Resimleri
Eyüp Sultan Camii Nerede? Nasıl Gidilir?
Cami, adını da vermiş olduğu İstanbul ilinin Eyüp İlçesi sınırları içerisinde. Camiye ulaşmak için farklı birkaç alternatif kullanılabilir.
Otobüsle gitmek için Eyüp Sultan Bulvarı’ndan geçen şu hatları kullanabilirsiniz;
39 AKŞEMSETTİN MAHALLESİ – YENİKAPI
39B İMAR BLOKLARI – VEZNECİLER
39D YEŞİLPINAR – YENİKAPI
39O YEŞİLPINAR – OTOGAR
39Y YEŞİLPINAR – VEZNECİLER
39Ç HAMİDİYE MAHALLESİ – AKSARAY
48A GÖKTÜRK – KAZLIÇEŞME MARMARAY
55EY EYÜP ÜÇŞEHİTLER-AKSARAY
86V EYÜPSULTAN-VEZNECİLER
94Y YEŞİLPINAR – BAKIRKÖY
Bu hatların tamamı Eyüp Sultan Durağı’na uğramasa da camiye olukça yakın olan Eyüp Sultan Bulvarı’ndan geçmekteler. Buraya kadar geldikten sonra kısa bir yürüyüşle camiye ulaşabilirsiniz.
Şahsi aracı ile gelmek isteyenlerse Edirnekapı’dan Gaziosmanpaşa yönünde ilerlerken, Eyüp çıkışından çıktıklarında camiye tabelalar yardımı ile ulaşabilirler. Ya da Sirkeci’den Unkapanı yönüne giderken Unkapanı Köprüsü’nün altından geçip önce Feshane’ye, ardından da Eyüp’e ulaşabilirler.
Metro kullanmak isteyenlerse Yenikapı-Atatürk Havalimanı Metro Hattı’nı ya da Kirazlı-Yenikapı Hattı’nı kullanarak Bayrampaşa’ya kadar gelirlerse buradan 15-20 dakikalık bir yürüyüşle camiye ulaşılabilir. Ya da bu güzergahtan geçen otobüs ve minibüslere de binilebilir.
Metrobüsle gitmek içinse Ayvansaray Durağı’nda inip 10 dakikalık kısa bir yürüyüş yapmak gerekmektedir.
En güzel alternatiflerden birisi de Eyüp ile Üsküdar İskelesi arasındaki vapur seferleri; ancak bu seferler çok fazla yapılmıyor. Bu yüzden konu ile ilgili bilgi almadan yola çıkmamakta yarar var.
Haritası ve Konumu
Cami ve Türbe için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.
Bölgede Gezilecek Yerler
Caminin yakınında yer alan gezilecek yerlerden bazıları olna Pierre Loti Tepesi, Miniatürk, Mihrimah Sultan Camii, Kariye Müzesi ve Tekfur Sarayı yazılarımıza göz atabilirsiniz. İstanbul’da yer alan diğer camilere ise İstanbul’da gezilecek yerler yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Adres ve İletişim Bilgileri
Adres : Eyüp Merkez. Cami Kebir Sk. Eyüp / İstanbul
Telefon : (0212) 564 7368
Sizlerde Eyüp Sultan Camii ve Türbesi gezilerinizi, bilgilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.