Kaklık Mağarası

Oldukça geniş büyüklüğe sahip olan bir yeraltı deresinin ve yer altı tavanının çökerek oluşturduğu eşsiz bir güzelliğe sahip olan bir yapıdır Kaklık Mağarası. 2002 yılının Mayıs ayında topluma açılmış bulunmaktadır. Toprağın 5 metre altında bulunmaktadır. Giriş kısmına nazaran en derin noktası -14 metredir. Ve toplam uzunluğu 190 metredir. Kaklık Mağarası’nın yüksekliği ortalama 2,5 metredir. Bu eşsiz yapıya ‘Yeraltının Pamukkale’si’ de denilmektedir. Kaklık Kasabası’nın kuzey ve batısında bulunması sebebi ile mağaranın ismi Kaklık Mağarası olmuştur.

Denizli’de yer alan ve gezilecek yerler arasında olan Keloğlan Mağarası ve ayrıca Pamukkale Travertenleri yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Kaklık Mağarası Hakkında Bilgi

Şekil olarak obruk özellikleri taşımakta olan bir yapıdır. Mağara içerisinde yoğun ve büyük kütle şeklinde traverten kitlesi yer almaktadır. Mağara ağzının yuvarlak şekilde ve geniş olması sebebi ile içeriye yeterince ışık girmektedir. Bu sebep ile mağara karanlık bir ortam değildir. Mağara içerisine girmekte olan güneş ışınları, duvarlarda ve mağaranın çeşitli bölgelerinde yer almakta olan sarmaşık, yosun gibi yeşillikleri besleyerek büyütmektedir ve mağara içerisine renk katmaktadır. Mağaranın hemen yakınında bulunmak üzere Kokar Hamam’ı yer almaktadır. Bu hamam pınar sularının mağara içine akmakta olan şelaleleri sayesinde oluşmuştur.

Kaklık Mağarası Travertenler

Kaklık Mağarasının içerisinde dikitler, sarkıklar, travertenler, damla taşlar, havuz ve sarmaşık yosun gibi bitkiler bulunmaktadır. Kaklık Mağarası içerisinde bulunan havuzlar Pamukkale gibi basamak şeklinde bulunmaktadır. Mağara içerisindeki havuzların yapısının bu şekilde olmasının sonucunda, havuzlardaki sular birinden diğerine akmaktadır. Mağara içerisine girmekte olan güneş ışığı basamak şeklinde olan havuzlardan akan sulara gün içerisinde farklı şekillerde yansımaktadır ve ortaya oldukça hoş görüntüler çıkmaktadır. Ayrıca mağara, içerisinde oldukça yüksek miktarda termal su barındırmaktadır. Renksiz, berrak ve kükürt kokusu özelliklerine sahip olan termal sular fazlaca hastalıklara tedavi olabilme özelliğine sahip olmaktadır. Bu termal suların pH derecesi 6,85’dir. Kendine özgü olan bir tatları bulunmaktadır.

Mağara içerisinde olan gezilerin ve ziyaretlerin rahat gerçekleştirilebilmesi için doğal olan traverten basamakların yanı sıra sonradan yapılmış olan ahşap merdivenlerde bulunmaktadır. Eşsiz güzelliğe sahip olan Kaklık Mağarası’nın çevresi; kumtaşı, konglomeralar, yaşlı kil, alüvyon, eosen marn, mesozoik kireç taşları ve marnın birleşiminden meydana gelmektedir. Mağara iç güzelliğinin yanı sıra dış kısmında da ziyaretçilerine kendisini sevdirmektedir. Hoş ve rahat bir ortama sahiptir. Kaklık Mağarası’nın yakınlarında ziyaretçilerin kullanabilmesi için yapılmış çeşitli aktivite mekanları bulunmaktadır. Bunlar şu mekanlardır; bir adet küçük boyutlarda olan amfi tiyatro, seyir yeri, kameriyeler ve yeterli büyüklüğe sahip bir yüzme havuzu.

Ziyaretçiler için küçük bir uyarı. Mağaraya girişte yanınızda terlik olursa gezmeniz daha rahat olacaktır. Sulu alanların çok olmasından dolayı ayakkabılarınız islanabilir.

Kaklık Mağarası Merdivenleri

Kaklık Mağarası Giriş Ücreti

Mağara giriş ücreti 12,5 TL‘dir. 12 Yaş altı çocuklar için ücret alınmamakta.

Kaklık Mağarası Ziyaret Saatleri

Mağara haftanın her günü açık bulunmaktadır. Sabah saat 08.00 ila akşam saat 22.00 arası ziyarete açık bulunmaktadır.

Kaklık Mağarası Göl

Kaklık Mağarası Nerede?

Kaklık Mağarası, Denizli ili ve Honaz ilçesinde yer almaktadır. Denizli-Afyon karayolu üzerinde bulunmakta olan bir yapıdır. Büyük Menderes nehrinin kollarından birisi olan Çürüksu Çayı’nın oluşturmuş olduğu, geniş bir alüvyon ovanın kuzey kısmında yer almaktadır.

Nasıl Gidilir?

Kaklık Mağarası Kuzeydoğu-güneybatı yönünden 40 metre, kuzeybatı- güneydoğu yönünden ise 65 metre uzunluğundadır. Kaklık Mağarası Denizli kısmından ana yola çıkıldığında Afyon tarafına yönlenilmesi sonucu Kaklık Kasabası’nda bulunan Sola Çimento Fabrikasının yolundan itibaren 6 km ileride bulunmaktadır.

Haritası ve Konumu

Mağaranın haritası ve konumu hakkında detaylara konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Sizlerde gezi ve tecrübelerinizi yazımıza yorumda bulunarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

1 Yorum

  1. Mağaraya girdin mi çok güzel. Ancaaak, öyle bir ulaşımı var ki yol köstebek yuvası gibi (Mermer için kullanılan kamyonlar nedeniyle yolu berbat kere berbat) Belediye işletiyorsa mutlaka yolunu daa yapsın reklamını da tesisini de gözden geçirsin. İnanın Kültürümüze sahip çıkmakta sınıfta kalıyoruz. Yazık çok yazık.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz