Kanuni Sultan Süleyman’ın Hürrem Sultan’dan olma Kızı Mihrimah Sultan’ın adı yüzyıllar sonra bile günümüze dek gelebildiyse elbette adına yaptırılan camilerin bunda çok büyük bir payı vardır. Camiler dedik, zira Mihrimah Sultan için yaptırılan ve mimarlığını bizzat Mimar Sinan’ın üstlendiği iki güzide cami var. İstanbul’un en özel iki noktasında; Edirnekapı’da ve Üsküdar’da yükselen ve bugüne dek gelen camilerin mimarisi kadar hikayeleri de oldukça ilgi çekici.
Mihrimah Sultan Camii Hikayesi ve Özellikleri
Rivayet odur ki; Kanuni Sultan Süleyman kızının adını koyarken “bir yanağın güneş, bir yanağın da ay gibi parlak olsun” demiş ve kızının adını Mihrimah koymuştur. Mihir güneş, mah ise ay anlamındadır. Yani Mihrimah Sultan’ın ismi güneş ve aydan gelmektedir ve bu da her iki caminin de mimarisinde çok önemli bir detayın ortaya çıkmasına neden olur.
Eğer ilkbahar zamanı iki camiyi de görecek şekilde bir yerde durup bakacak olursanız sabahleyin Üsküdar’daki caminin minareleri arasından güneş doğarken, Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan Camii’nin kubbesinin tam üzerinden ay batar; akşamları ise tam aksi bir durum söz konusudur.
Bir diğer rivayet ise Mimar Sinan’ın Mihrimah Sultan’a aşık olduğu halde onunla evlenememiş olmasıdır. Ve yine rivayetlere göre aşkını bu iki güzide külliye ve camiler ile anlatmak istemiştir. Hatta ve hatta Mihrimah Sultan’le evli olan Rüstem Paşa için yaptırılan Rüstem Paşa Camii’nin Mimar Sinan’dan beklenmeyecek bir dış mimariye sahip olmasında da bunun büyük bir etkisi vardır.
Mihrimah Sultan Camii Üsküdar

Üsküdar’da bulunan cami yükseldiği günden bugüne dek Üsküdar’ın etrafında büyüdüğü bir merkez halini almıştır. Bugün de boğazdan Üsküdar’a yaklaştıkça gelenleri karşılayan, her gün binlerce kişinin yol güzergahı üzerinde olan, binlerce kişiye ibadet etmeleri için kapılarını açan, kuşları ve kedileriyle bir huzur yuvası olan yine Mihrimah Sultan Camii’dir.
Mihrimah Sultan Camii Edirnekapı

Edirnekapı’da bulunan cami ise Üsküdar’dakinden daha sonra yapılır. Külliyenin yapılmasını isteyen Mihrimah Sultan, yer seçimini Mimar Sinan’a bırakır. Mimar Sinan da oldukça ince bir düşünce ve dahice bir seçimle Mihrimah ismine atıf yapabilmek adına bunun mümkün olabileceği Edirnekapı’yı seçer. Edirnekapı’daki cami özellikle dev boyutlu pencereleri ile dikkat çeker ve içerideki ışık neredeyse başka hiçbir camide bu denli yoğun bulunmaz. Ayrıca diğer birçok camiye nazaran çok daha naif bir havaya sahiptir.
Resimleri
Edirnekapı ve Üsküdar’da bulunan Mihrimah Sultan Camii resimleri ile oluşturduğumuz galerimiz;
Üsküdar Mihrimah Sultan Camii Nerede?
İstanbul ilinde yer alan Cami Üsküdar ilçesi rıhtımda bulunuyor.
Nasıl Gidilir?
Avrupa Yakası’ndan gelmek isteyenler için tercih edilebilecek en güzel yol deniz otobüsleri. Deniz yolu ile Üsküdar’a gelecek olursanız cami sizi iner inmez karşılayacaktır. Yine Avrupa Yakası’ndan gelecek olanlar için bir de Marmaray imkanı var elbette. Üsküdar’da Marmaray’dan çıkış yapar yapmaz yine Mihrimah Sultan Camii karşınızda tüm güzelliği ile beliriverecektir.
Anadolu Yakası’ndan gelecek olanlarsa otobüs, dolmuş ya da minibüslerle Üsküdar sahile gelecek olurlarsa bir iki dakikalık bir yürüyüşle camiye ulaşabilirler.
Üsküdar’da Bulunan Caminin Haritası ve Konumu
Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii Nerede ?
İstanbul ilinin Fatih ilçesinde yer almakta. Edirnekapı’daki camide yine Üsküdar’daki gibi semte merkez olmuş bir eser. Metrobüs, hafif metro, otobüs ya da tramvayla Edirnekapı’ya kadar gidecek olursanız kısa bir yürüyüşle camiye ulaşmanız mümkün.
Edirnekapı’da Bulunan Caminin Haritası ve Konumu
Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak bizlerle paylaşımda bulunabilirsiniz.