Edirne’nin simgesi haline gelen Selimiye Camii bir ustalık eseri olarak geçen yıllara aldırış etmeden tüm ihtişamıyla ve güzelliği ile bulunduğu şehrin ve ülkemizin en önemli camilerinden biri olmaya devam ediyor.
Selimiye Camii Hakkında Bilgiler
Selimiye Camii, Osmanlı padişahı olan II. Selim’in Mimar Sinan’a yaptırdığı camiidir. Bu camii Edirne’de bulunmaktadır. II. Selim’in ‘’ustalık eserim’’ dediği camii, gerek Mimar Sinan’ın gerekse Osmanlı Devleti’nin en önemli yapıtlarından birisidir.
Camiinin yapısındaki kitabeye bakıldığında, 1568 yılında yapımına başlanmıştır. Camiinin 27 Kasım 1574 Cuma günü açılış planlanmıştır fakat II. Selim’in ölümü üzerine, 14 Mart 1574 ‘te açılışı yapılmıştır.
2000 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Geçici Listesine dahil edilen Selimiye Camii ve Külliyesi, 2011 yılına gelindiğinde Dünya Mirası olarak tescil edilmiştir.
Sultan Selim o dönem İstanbul’dan Edirne’ye gelmiş ve Avusturyalılar ile yapılan barış anlaşmasına kadar da Edirne’de kalmıştır. Camii’nin yapım kararına o günlerde vardığını söyleyenler de vardır. Diğer yandan, Sultan Selim’in Edirne’ye olan ilgisi gençlik yıllarında da başlamıştır. Kanuni Sultan Süleyman’ın tahtı koruması iin Sultan Selim’i Edirne’de bırakması kayıtlar arasındadır. Bundan dolayı da Sultan Selim’in Edirne’yi sevmesi ve camiiyi burda yaptırması gösterilebilen diğer nedenler arasındadır.
Selimiye Camii Resimleri
Selimiye Camii Özellikleri
O güne kadar dünyanın en büyük kubbesi 30.5 çapında olan Ayasofya Camii’dir. Sultan Selim bunu 1 metre daha büyütüp, kubbesini 31.5 çapına çıkarmıştır. Camiiyi taşıyan ne bir kolon ne de başka bir şey bulunmaktadır. Mimar Sinan’ın camiiyi o geniş kubbeye oturtmak için 13 bilinmeyenli bir denklemi, matematikte bulunan dört işlemden farklı olarak beşinci bir işlem ile çözdüğü söylenmektedir.
Minarelerine bakacak olursak; dört zarif minaresi olduğu görülmektedir. Selimiye Camii’nden minaresi daha yüksek olan dünyadaki tek camii Delhi’deki Kutb- Minar’dır. Ancak bu camiinin minaresi Selimiye Camii’ne göre daha kalındır. Selimiye Camii minarelerinden ikisinin üçer adet merdiveni bulunmaktadır. Bu merdivenler, üç ayrı şerefeye çıkacak olan müezzinlerin birbirlerine engel olmadan çıkmalarını sağlamaktadır. Bir merdiven doğrudan üçüncü şerefeye çıkar. Diğer merdiven ikinci ve üçüncü şerefeye, diğeri ise birinci ve üçüncü şerefeye çıkar. Burda da yine Mimar Sinan’ın neden ustalık eserim dediğini görmekteyiz.
Selimiye Camii Ziyaret Saatleri
Daha önceleri sabah namazı ile açılan ve yatsı namazı itibari ile kapanan Selimiye Camii artık aralıksız olarak ziyarete açık. 7 gün 24 saat boyunca Selimiye Camii’ni ziyaret edebilirsiniz.
Selimiye Camii Nerede
Cami, Edirne ili merkezinde ve Meydan Mahallesi ile Mimar Sinan Caddesinde yer alıyor.
Selimiye Camii Nasıl Gidilir
Semt olarak Meydan Mahallesi ve merkez ilçesine bağlı bulunmaktadır.
Merkezde yer alan Selimiye Camii’ne otogardan gitmek istiyor iseniz şehir merkezine kalkan minibüsleri kullanabilirsiniz. Minibüsten orduevi durağında indiğinizde yaklaşık 5 dakika yürüme mesafesi sonunda Selimiye Camii’ne ulaşabilirsiniz.
Haritası ve Konumu
Cami için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.
Edirne gezileriniz için görülmesi gereken yerler listesi olan Edirne Gezilecek Yerler yazımıza göz atabilirsiniz.
Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.