Sinop gezilecek yerler

Antik çağlardan bu yana sürekli bir medeniyete ev sahipliği yağmış olan Sinop; adı çok fazla duyulmasa da Karadeniz’in inci tanelerinden birisidir.Sinop gezilecek yerler yazımızı okuduktan sonra belki siz de bu az bilinen değerin farkına varıp Sinop turu planlarınızı yapmaya başlayabilirsiniz.

Ülkemizin Karadeniz bölgesinde yer alan Sinop doğal güzellikleri ve tarihi ile gezilmesi ve görülmesi gereken şehirlerimiz arasında yerini alıyor.Sinop’ta müzeleri, mağaraları, tabiat parklarını ve harika koylarını gezebilir Erfelek şelalesinde güzel vakit geçirebilirsiniz.

Sinop Gezilecek Yerler Listesi

Sinop ilimizde gezmeniz ve görmeniz gereken yerler için oluşturduğumuz tarihi yerler, görülmesi gereken doğal güzellikler ile Sinop gezilecek yerler listesi;

Sinop Cezaevi

Sinop Cezaevi

Sinop gezinize bir cezaevi turu ile başlamak istemeyebilirsiniz ancak cezaevi tarihi bu kadar eskiye dayanan başka bir şehir olduğunu söylemek çok zordur. Yapının 4000 yıl öncesinde inşa edildiği düşünülmektedir. 1600’lü yıllarda Evliya Çelebi’nin notları arasında ise hapishane olarak kullanıldığına yer verilmiştir. Muhteşem manzarası ve ilginç yapısıyla sizi hem tarihe, hem de başka dünyalara alıp götürecektir.Detaylar Sinop Cezaevi yazımızda.

Sinop Kalesi

Sinop Kalesi

Sinop’un en önemli yapılarından biri olan Sinop Kalesi, milattan önce yedinci yüzyıldan günümüze ulaşır. Kale şehrin hemen giriş kısmında yer alır ve denize bakar. Bu durum kalenin cazibesini daha da artırır. Ne yazık ki zaman içinde sıklıkla istilaya uğrar. Buna rağmen farklı dönemlerde onarım süreçlerine dahil edilir. Uzunluğu 2 bin metre civarında olan kalenin yüksekliği 25 metredir.

Alaaddin Camii

Sinop Alaaddin Camii

Alaaddin Camii, Sinop şehir merkezinde bulunur. Caminin yapılış sürecinde Alaeddin Keykubat’ın önemli çabaları olur. Aktarılan bilgilere göre cami 1214 senesinde inşa edilir. Bu dönem Selçuklu’nun Sinop’u fethettiği dönemin başına tekabül eder. Enine planlı olan Alaaddin Camii, 12 metre yüksekliktedir. Camiye girmek adına üç ayrı kapı kullanılır. Caminin bugünkü minberi 1800’lü yılların sonunda eklenir. Bugün günümüzde ibadete açık durumdadır.

Boyabat Kalesi

Sinop Boyabat Kalesi

Sinop şehrinin sembol yerlerinden biri olan Boyabat Kalesi, Gökırmak Vadisi’ne bakar. Kayalık bir tepeye konuşlanan kale, oldukça heybetli bir görünüme sahiptir. Kulelerin bir kısmı yuvarlak, bir kısmı ise dikdörtgen biçiminde tasarlanmıştır. Kalenin girişi güneyde yer alan ufak kapıdan gerçekleşir. Kalede Bizans dönemine dair tipik izler bulunsa da mimari olarak Osmanlı Kalesi özellikleri gösterir. Burası Eski Kale ve Yeni Kale şeklinde iki bölümden oluşur.

Paşa Tabyaları

Paşa Tabyaları Sinop

Sinop Yarımadası’nın hemen doğu bölümünde yer alan Paşa Tabyası, özellikle denizden gelebilecek tehlikelere karşı inşa edilir. Tabyanın yapımı 19. yüzyılı işaret eder.  Yukarı bölümünde top yuvaları bulunur. Alt kısımda ise görece daha büyük mekânlar dikkat çeker. Ayrıca mahzen de bu alanda bulunur. 

Sinop Etnografya Müzesi

Sinop Etnografya Müzesi

Sinop şehrine geldiğiniz zaman Sinop Müzesi’ni es geçmeyin. Şehirdeki müzecilik ile alakalı faaliyetlerin 1921 senesinde gerçekleştiği bilinir. Sinop Müzesi ile alakalı çalışmalar, o dönemin Müzeler Genel Müdürü Hikmet Gürçay’ın döneminde yoğunlaşır. Nitekim 1968 senesinde bölgede yapılan kazılar neticesinde müzenin hazırlıkları başlar. 1970 senesinde de müze ziyarete açılır. Müze 2001 senesinde kapsamlı bir onarım sürecinden geçirilir. 

Karakum Plajı

Karakum Plajı Sinop

Karadeniz’in en dik şehirlerinden biri olan Sinop sınırları içinde bulunan Karakum Plajı, el değmemiş bir tabiat güzelliği olarak kabul görür. Özellikle deniz dibinde yer alan siyah kumlar dikkat çekicidir. Sakin ve huzur verici bir atmosferde tatil yapmak isteyenler için Karakum Plajı, son derece ideal bir yerdir.  Plajda duş, şemsiye ya da şezlong gibi hizmetler mevcuttur.

Hamsilos Koyu

Sinop Hamsilos Koyu

Tatilinizi hep Akdeniz ve Ege kıyılarında geçirmişseniz belki de artık bir değişiklik yapma vakti gelmiştir. Türkiye’nin en kuzey ucunda yer alan koy; buzul aşındırması sonucu oluşmuştur ve Dünya’da kendiliğinden oluşan tek koy olma özelliğini taşır. Mesire alanları olduğu için gününüzü burada geçirmeniz mümkün. Kalmak isterseniz de otel ve pansiyonların fiyatları gayet makuldür.

İnaltı Mağarası

Sinop İnaltı Mağarası

Sinop gezilecek yerler listemizde İnaltı mağarasıda yer alıyor.Henüz daha yeni turizme kazandırılan mağara, zor sayılabilecek bir yaya yolculuğunun ardından görülebilir. Sarkıt ve dikitlerin de olduğu mağaranın toplam uzunluğu 700 metre.

Erfelek Tatlıca Şelaleleri

Sinop Erfelek Tatlıca Şelaleleri

Sinop gezilecek yerler listemizde bulunan diğer durağımız Erfelek Tatlıca Şelaleleri.Şehrin içinde bir cennet köşesi demek çok da yanlış olmaz. İrili ufaklı 28 şelaleden oluşan Erfelek Şelaleleri belediye tarafından koruma altına alınmış ve girişler için cüzi de olsa ücret istenmeye başlamıştır. Ayrıca park içerisinde kamp kurabilmek için de alanlar bulunmaktadır.Detaylar Erfelek Şelaleleri yazımızda.

Sinop Arkeoloji Müzesi

Sinop Arkeoloji Müzesi

Tarihi bu kadar eskiye dayanan bir yerde, bunca yılın izini taşıyan eserlerin olmaması imkansız. Bu eserlerin bir kısmının sergilendiği Arkeoloji Müzesi de size Sinop tarihi ile ilgili oldukça detaylı bir bilgi verecektir.

Akgöl

Sinop Akgöl

Sinop gezilecek yerler arasında Akgöl’de bulunuyor.“Doğa harikası Karadeniz” deyimini canlı canlı deneyimlemek isterseniz Akgöl’e bir yolculuk yeterli olacaktır. 2 çayın birden beslediği göl 1200 metre yükseklikte bir yaylada yer alır ve halen yaban hayatının yaşandığı bir doğaya sahiptir.

Sinop’ta gezilecek yerler ve görülmesi gereken yerler hakkında sizlerde deneyimlerinizi ve bilgilerinizi yazımıza yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz