Sümela Manastırı

Trabzon Maçka’da bulunan Sümela Manastırı tarihten günümüze kadar ayakta kalabilmiş en eski yapılardan birisi olma özelliğine sahip.

Manastırı önemli kılan şey sadece bu kadar uzun bir geçmişe sahip olması değil; mimarisi, içerisindeki freskler ve ilk Hristiyan kavimler tarafından yapılmış olması Sümela Manastırı’nın Dünya çapında, özellikle Hristiyanlar tarafından oldukça büyük ilgi görmesinin en büyük nedenleri.

Sümela Manastırının Hikayesi

Kesin bir bilgi olmasa da Manastırın yapılışının 365-395 yılları arasında tamamlandığı düşünülüyor. Hikayesi ise oldukça ilginç;
İnanışa göre Atinalı iki rahip aynı gece bir rüya görürler. Rüyalarında Hz. İsa ve Hz. Meryem tarafından kendilerine bir manastır yapmaları söylenir. İki rahip de birbirinden habersiz olarak yola çıkarlar ve rüyalarında tarif edilen yere; yani şu an Sümela Manastırı’nın olduğu yere gelince karşılaşırlar. Bunun rahmani bir işaret olduğunda emin olan iki rahip manastırın temelini o zaman atar.

Sümela Manastırı

14. Yüzyıla kadar ilk günkü hali ile gelen manastır, Trabzon İmparatoru III. Aleksios tarafından yenilenir ve bakımları yapılır. Bu nedenle duvarlardaki bazı fresklerde de imparatorun resimleri yer almaktadır.Zaman içerisinde ise Türkmen akınlarında savunma amacı ile ileri karakol görevi görür. Bölgenin fethedilmesinden sonra ise Yavuz Sultan Selim manastıra hiçbir şekilde müdahale etmez, hatta 2 tane de şamdan hediye ederek manastırın dokunulmazlığının güvence altında olduğunu Hristiyanlar’a en güzel şekilde anlatır.

Sümela Manastırı’nın Hristiyanlar için Önemi

İlk Hristiyan kabileler tarafından yapılmış olması ve Hristiyanlığın ilk kutsal mabetlerinden birisi oluşu Sümela Manastırı’nı ayrıcalıklı kılar. Bir başka neden ise manastıra geldiğine inanılan bir resimdir. İnanışa göre Hz. İsa’nın havarilerinden olan Aziz Lukas’ın yapmış olduğu Hz. İsa ve Hz. Meryem resimleri manastırın inşası sırasında buraya getirilmiştir. Ancak günümüzde bu resimlere ait bir iz maalesef bulunmamaktadır.

Yüzyıllar boyu bizzat padişahlar tarafından gözetilip korunan manastır, maalesef son yüzyılda kendi insanımız tarafından tahrip edilmiş, define avcıları tarafından her yeri oyulmuş, eşsiz fresklerin üzerleri kazınmış ve hatta freskler üzerinde atış talimi bile yapılmıştır. Halen restorasyon ve bakım çalışmaları devam etse de bu konuda oldukça geç kalınmıştır.

Sümela Manastırı Resimleri

MevsimAçılışKapanış
Kışın 3 Ekim – 14 Nisan08:0016:00
Yazın 15 Nisan – 2 Ekim09:0019:00

Müze kartınız varsa ücretsiz giriş yapabilirsiniz. Tatil günü yoktur ve haftanın her günü açıktır.

Önemli Bilgi : Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak restorasyon çalışmaları sebebiyle 18.05.2019 tarihine kadar ziyarete kapalı olacaktır.

Bilet TürüÜcret
Giriş Ücreti :25 TL

Sümela Manastırı Nerede

Manastır Trabzon ili, Maçka ilçesine bağlıdır ve Altındere Mahallesinde yer almaktadır.

Sümela Manastırı Nasıl Gidilir

Otobüsle ya da uçakla gelmişseniz önce yerel otobüs firmaları ile Maçka’ya geçmeniz gerekecek. Maçka’dan da Sümela Manastırı’na giden minibüslere binerek ulaşmanız mümkün.Özel aracınızla gelmişseniz de sahil yolu üzerinden Maçka (Sümela) tabelalarını takip etmeniz gerekiyor; yoldaki eşsiz manzara da manastır kadar seyrine doyum olmayacak bir güzellikte. Ancak aracınızla ya da minibüsle de gelseniz son 300 metre kadar mesafeyi patika bir yoldan ve merdivenlerden yürüyerek geçeceğinizi unutmayın.

Haritası ve Konumu

Manastır için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Trabzon’da görülmesi gereken yerler hakkında olan Trabzon’da Gezilecek Yerler yazımızı inceleyebilirsiniz.

Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz