Acıgöl

Acıgöl (Çardak Gölü) hakkında detaylı bilgiler ile göl hakkındaki efsane, oluşumu ve özellikleri ile nerede, ulaşım bilgilerini yazımızda tüm detayları ile sizlere sunuyoruz.

Acıgöl (Çardak Gölü) Hakkında Bilgiler

Acıgöl (Çardak Gölü), göller bölgesinin kuzey batı kenarında Afyon’un Dazkırı ilçesinin güneyinde bulunan bir göldür. Türkiye’de ise bu isim ile anılan göllerin en büyüğüdür. Yüz ölçümü 154 kilometre kare olup, uzunluğu 27 kilometredir. En dar yeri ise 9 kilometredir. Gölün seviyesi denizden 835 metre yüksekliktedir. Etrafı 1500 – 2000 metreyi bulan volkanik kayalar ve kireç taşlarından meydana gelen dağlarla çevrilidir. Büyük menderes çöküntü hendeğinin doğu ucundaki çanakta meydana gelen tektonik bir göldür. Her iki ucunda ise eski tabanını gösteren düzlükler bulunmaktadır.

Acı ve tuzlu olan suyunda yüksek oranlarda, magnezyum ve sodyum klorürleri ve sülfatları bulunur. Bu nedenle gölde balık yaşamaz ve kurak yaz aylarında beyaz bir görüntü alır. Flamingo gibi acı suları seven kuşların üreme ve konaklama yeridir.
Çevre ve orman bakanlığı Doğa koruma ve milli parklar genel müdürlüğünün sulama sahası koruma alanları çevresinde koruma altına aldığı Kara pınar ilçesinin 8 kilometre kadar doğusunda Karapınar Ereğli kara yolunun üzerinde bulunan Acıgöl buraya yolu düşenlerin uğrak mekanı arasındadır. Gölün bir volkanik patlamanın sonucunda oluştuğu ve derinliği ise 300 metreyi geçtiği biliniyor.

Derinliği bakımından dünyada 3. sırada olduğu da belirtiliyor. Göl daire biçiminde olup, yer yüzü ekseninden 70 metre aşağıda olduğu kanıtlanmış. Ayrıca suyun içinde bulunan mineraller insan vücudunda sivilce, kaşıntı, yara ve benzeri rahatsızlıklara da iyi geliyor.

Acıgöl Resimleri

Acıgöl Efsanesi

Çok eskiden bir derviş şuanda Karapınar’ın 8 kilometre kuzey batısında bulunan Acıgöl’ün olduğu noktaya gelir. Tabi o zamanlar Acıgöl yokmuş, ve onun yerine büyük bir dağ ve bu dağın eteklerinde küçük bir yerleşim yeri varmış.Derviş köylüden ekmek istemiş, hangi kapıya gitse kovulmuş ve sadece kendisine 2 çocuklu bir gelin köylüden gizlice ekmek vermiş, ağırlamış ibadet etmesi için olanak sağlamış. Dervişte geline demiş, kızım şimdi burayı terk et ve her ne olursa olsun arkana bakma diye sıkı sıkı tembihlemiş. Gelinde bir çocuğunu sırtına, diğerini de elinden tutmuş ve köyü terk etmiş.

Efsanevi taşın bulunduğu yere gelince arkasında oluşan gürültüyü merak ederek, arkasına bakmış ve köyün bulunduğu dağ yerle bir olmuş. Hemen önüne dönmüş ve önüne dönmesi ile birlikte kendisi de taşlaşmış. Acıgöl ile ilgili en büyük efsane Akdeniz ile ilgili bağlantısının olması, ve bu nedenle her dönem su seviyesinin aynı kalması. Bu gölün efsanesi bizlere biraz da Sapanca Gölü efsanesini andırmaktadır. Ülkemize çeşitli göllerin ve bölgelerin kendilerine has efsaneleri vardır. bu birazda turistik bölgeleri ilginçleştirmek adına yaratılan bir hikayedir. Kimileri bu hikayeye çok içten bir şekilde inanırken kimileri de sadece bir kurmaca olduğunu düşünmektedir. Kim bilir, belki de gerçektir…

Acıgöl Oluşumu ve Özellikleri

Maymun ve söğüt dağları ile çevrili olan Acıgöl, sığ ve tektonik bir göl olup, dağlardan gelen kaynak suları ve Bamakçı’dan göle karışan Kocaçay ile beslenir. Sönmüş bir volkan kraterinin su ile dolmasıyla oluşmuştur. Göl ve birincil krater çukurunun uzunluğu 800 metre genişliği ise 500 metredir. 400 milyon yıl önce volkanik patlama sonucu oluşan bu krater zamanla suyla dolarak göle dönüşmüştür ve daha sonra günümüzden 9000 yıl önce ikinci bir volkanik patlama ile gölün ortasında bulunan ikinci volkanik konisi oluşmuştur. Zamanla oda suyla dolarak göle dönüşmüştür.

Acıgöl Nerede ve Nasıl Gidilir?

Acıgöl, Afyonkarahisar ve Denizli sınırında yer almaktadır. Bölgeye kendi aracınız ile veya şehirler arası otobüsler ile ulaşabilirsiniz. Şehirler arası otobüsler ile Denizli bölgesine ulaşıp buradan çeşitli toplu taşıma araçları ile göle ulaşmanız mümkün olacaktır.

Acıgöl Haritası

Göl için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

2 YORUMLAR

  1. Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olarak tescil edilerek 2015 yılında koruma altına alınan ve Önemli Kuş Alanı (ÖKA) olan Acıgöl; Denizli ve Afyonkarahisar il sınırları içerisinde, kapalı havza özelliği gösteren, tektonik kökenli, sığ bir göldür. Ayrıca Acıgöl dünyanın ikinci alkali özellikli gölüdür.
    Kuzeyden geçen Ege Bölgesini Akdeniz ve İç Anadolu’ya bağlayan önemli yollardan olan D-320 Karayolu ve Demiryolu ile yolculuk yapanlar, gölü yakından görme fırsatı bulurlar.
    Ancak hassas ekosistemler ve peyzaj odakları gölün güney yakasında bulunmaktadır. Gölü besleyen tatlı su kaynakları, sazlık alanlar, bataklıklar, tuzcul stepler, sulak çayırlar ve orman habitatları yolculuk esnasında karşıdan gördüğümüz Söğüt Dağı eteklerinde yer almaktadır. Denizli Çardak ilçesi Gemiş mahallesi ve Afyonkarahisar Başmakçı ilçesi Akpına köyü yerleşimlerinin bulunduğu bu alanda ayrıca Gemiş Kilisesırtı mevkiinde kuş gözlem kulesi ve Akpınar mevkiinde seyir terası bulunmaktadır.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz