Ülkemizin her bir köşesi cennet; ancak kabul edersiniz ki Karadeniz bir başka. Kendine has kültürü, denizi, zengin yemek kültürü, tarihi ve harika insanları ile ülkemizin hiç kuşku yok ki en büyük rengi. Fakat Karadeniz’i asıl bu denli büyüleyici kılan unsurlardan bir tanesi de gerçek anlamda cennet tasvirlerini andıran harika yaylaları. Özellikle bahar ve yaz aylarında onlarca festivale, şenliğe, konsere ev sahipliği yapan yaylalar, bulundukları şehirlerin turizm açısından da kaleleri sayılıyor. Bugün tam anlamıyla kendi şehriyle özdeşleşmiş olan Ayder Yaylası’ndan söz edeceğiz. Bölgeyle ile ilgili pek çok bilgiyi bulabileceğiniz bu rehber yazımızı okumadan Ayder Yaylası’na gitmeyin deriz. Haydi başlayalım keşfe…
Ayder Yaylası Hakkında Bilgi
Şarkılara konu olan, gidenlerin hayranlıklarını gizleyemediği, dönenlerin deyim yerindeyse kalplerini bıraktığı meşhur Ayder Yaylası, Rize şehrinde yer alıyor. Çamlıhemşin ilçesinin en önemli yaylası olarak kabul edilen Ayder Yaylası, ilçe merkezinin yaklaşık olarak 20 km güneyinde yer alıyor. Deniz seviyesinden yüksekliği 1300 metre olan Ayder Yaylası, genlikle kayın ormanları ile bezenmiştir. Hemen arkasında Kaçkar Dağları bulunan yayla, özellikle de kaplıcalarıyla ön plana çıkıyor. Öte yandan yaylada yetişen çiçeklerden elde edilen balın da çok meşhur olduğunu söyleyebiliriz. Mutlaka bir yerlerde, meşhur “Ayder Balı” olarak satılan ballara denk gelmişsinizdir.
Ayder Yaylası’nın tarihi, bizleri 13. yüzyıla kadar götürebilir. Buna rağmen gerçek anlamda yayladaki yerleşim 1800’lü yıllarla beraber başlamış. Özellikle Halalılar olarak ifade edilen topluluğun o dönem Ayder Yaylası üzerinde oldukça aktif olduğunu görüyoruz. Ayder Yaylası’nda yer alan kaplıcanın ise 320 yıllık bir tarihi söz konusu. Her sene mayıs ayında bölgeye gelen Halalılar, kaplıca sayesinde dinlenme şansı bulurlarmış. Eylül ayında ise ot biçmek için yeniden yaylaya gelirlermiş. Bu iki ziyaret de bölge halkı için oldukça önemli bir ritüele dönüşmüş. Özellikle de ot biçmeye gelirken genellikle keyifli bir şekilde şarkılar söylenirmiş. Yaklaşık olarak 30 seneden bu yana resmi anlamda turizm bölgesi olarak kabul gören Ayder Yaylası, öte yandan da Milli Park statüsüne de sahiptir.
Sağlık ve doğa turizmini bir arada entegre edebilen ender yerlerden biri olan yayla, çok sayıda yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor. Yeşilin her tonuna tanıklık edeceğiniz Ayder Yaylası’nda, birbirinden sempatik yayla evleri kadar dağın eteklerinden süzülen şelale de dikkat çekicidir. Görsel açıdan bir gelin tülünü andırdığı için halk arasında “Gelin Tülü Şelalesi” olarak bilinen bu şelale, bazı kaynaklarda ise Ambarlık Şelalesi biçiminde geçmektedir. Ayder Yaylası’ndaki kaplıcalar, Osmanlı’dan bu yana ilgi odağı olmuştur. 250 metre derinlikten gelen şifalı sularının 50 derecenin üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. Modern tesislerin yer aldığı yaylada, 40 kişinin dahil olacağı havuzlar, basınçlı su alanları ve dinlenme bölümleri keyfinize keyif katacaktır. Ayder Yaylası’nda yöresel lezzetlerle buluşmak istiyorsanız sizi mıhlama, laz böreği, mısır ekmeği, hamsi, dağ çileği reçeli gibi lezzetlerin beklediğini söyleyebiliriz.
Ayder Yaylası Kaplıcaları
Kaplıcanın geçmişinin 19. Yüzyıla kadar dayandığı düşünülmektedir. Yaklaşık 250 metre derinlikten gelen 50 derece sıcaklığındaki suyun şifalı olduğuna inanılmaktadır. Romatizmal rahatsızlıklar, egzama, sindirim ve dolaşım sistemi rahatsızlıkları, cilt problemleri ve kalp rahatsızlıklarından muzdarip olan binlerce kişi bu yüzden her sene yaylaya geliyor. Kaplıcalarda ayrıca bu konuda uzman doktorlar ve sağlık ekibi de yıl boyu görev yaparak misafirlerin daha iyi sonuç almaları için çalışıyor.
Ayder Yaylasında Ne Yapılır?
Ayder Yaylası 7’den 77’ye herkese kucak açan, verimli bir destinasyondur. Bu nedenle bölgede yapılabilecek aktiviteler, herkese hitap edecek düzeydedir. Ayder Yaylası’nda yaz aylarında organize edilen Boğa Festivali, oldukça büyük bir ilgi topluyor. Kardan Adam Şenlikleri ise kış aylarında bölgeye gelen misafirlere unutulmaz anlar yaşatıyor. Yaz aylarında yapılacak aktivitelerin sayısı daha fazla olsa da kışın, kayak sporuna ilgi duyanlar yaylaya akın ediyor diyebiliriz. Diğer yandan rafting ve yürüyüş etkinlikleri için de Ayder Yaylası sıklıkla tercih ediliyor. Yaylada organize edilen en büyük etkinlik, haziran ayı içindeki büyük Ayder Şenlikleri. Şenlik zamanı pansiyonların ve yayla evlerinin dolu olmasından dolayı çadır kampları kuruluyor. Ayder Yaylası’nda yer aldığınız dönemlerde, yakınlarda bulunan Kaçkar Dağları’nı, Fırtına Deresi’ni, Palovit Şelalesi’ni, Sal ve Pokut Yaylası’nı ziyaret edebilirsiniz. Son olarak Ayder Yaylası’na gelmişken Zipline keyfinden de geri kalmamanızı tavsiye ederiz.
Ayder Yaylasına Ne Zaman Gidilir?
Yaz aylarında yaylaya olan ilginin arttığını ifade etmiştik; ancak kış aylarında da konaklama seçeneklerini değerlendirip bölgeye gelenlerin sayısı dikkate değer. Bunun en önemli nedeni kışın kar manzarasıyla kaplı olan yaylanın harika bir görselliğe sahip olması. Özellikle macera severler yaylaya kalabalıkların olduğu yaz aylarından ziyade kışın gelmeyi daha çok önemsiyor diyebiliriz. Haziran ayı yaylanın en kalabalık olduğu ay olarak bilinir. Kalabalıklardan bir nebze uzak kalmak istiyorsanız şenlik dönemlerini takip etmelisiniz.
Ayder Yaylası Konaklama
Ayder Yaylası özellikle şenlik dönemlerinde büyük bir ilgi görüyor. Bu nedenle konaklama konusunu asla şansa bırakmamalısınız. Bahar ve yaz aylarında yaylaya gelmeden önce erken rezervasyon fırsatlarını değerlendirirseniz, konaklama konusunda bir mağduriyet yaşamazsınız. Ayder Yaylası’nda son dönemde inşa edilen modern tesisler çoğalmaya başladı. Buna rağmen geleneksel yapıdaki yayla evlerinde kalarak atmosfere bizzat içeriden tanıklık edebilirsiniz. Sosyal medyada popülerliği artan ahşap bungalov evleri ise özellikle de gençlerin favorisi. Bunun dışında yayla içinde her bütçeye uygun çok sayıda otel ve konaklama ile karşılaşmanız mümkün. Konaklama opsiyonlarının pek çoğu kahvaltı hizmeti veriyor; ancak dilerseniz çevrede kahvaltısıyla meşhur pek çok mekan keşfedebilirsiniz.
Ayder Yaylası Resimleri
Ayder Yaylası Nerede ve Nasıl Gidilir
Ayder Yaylası, Rize ilinin Çamlıhemşin İlçesi’ne 19 km mesafede. Yaylaya ulaşım asfalt bir yolla sağlanıyor. Bu yüzden oldukça tepki alsa da ulaşım bu sayede neredeyse 12 ay boyunca mümkün olabiliyor. Otobüsle gelecek olanlar direk Rize’ye bilet bulabilirlerse, otogardan yaylaya otobüs bulmaları mümkün. Uçakla gelecek olanlarsa önce Trabzon’a gelmeli, direk havaalanından kalkan otobüslerle de Rize’ye geçmelidir.
Yayla ile Rize arasında 56 km’lik bir sürüş mesafesi söz konusudur. Özel arabanızla yaklaşık 1 saatlik bir süre içinde bölgeye ulaşabilirsiniz. Öte yandan Trabzon şehri üzerinden geliyorsanız ortalama 150 km’lik bir yolculuk yapmanız gerekecek. Çamlıhemşin yakınlarında yer alan Ayder Yaylası’na Karadeniz sahil yolu takip edilerek ulaşılabilir. Ardeşen Fırtına Köprüsü’nü gördüğünüzde, Çamlıhemşin Kaplıcaları yazan yere doğru dönmeniz gerekiyor. Öte yandan merkezden kalkan Çamlıhemşin dolmuşlarıyla da bölgeye ulaşabilirsiniz. Şimdiden keyifli gezmeler dileriz.
Haritası ve Konumu
Yayla için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.
Rize gezilerinizde şehrin diğer görülmesi gereken yerleri ve yaylaları için Rize’de gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.
Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi bizlerle yazımıza yorum yaparak paylaşımda bulunabilirsiniz.