Son dönemin en popüler yapılarından biri olan tiny house ların ana amacı minimal, tüketimden uzak, doğaya dost ve sürdürülebilir bir yaşam tarzı sunmak.
Tiny House Nedir?
Ev deyip geçmekte biraz haksızlık aslında. Çünkü kendi küçük keyfi büyük bu evler aynı zamanda bir akım da. 2008 – 2012 Küresel Ekonomik Kriz esnasında özellikle batı ülkelerde gelişmeye başlayan ve çığ gibi büyüyen bir akım hem de.
İnstagram gönderisine ‘hashtag’ ‘tinyhouse’ yazanlara çokça tanık olmakla beraber, gerçek anlamda minimal yaşamı seçerek bu evleri tercih edenlerde günden güne artıyor. Elon Musk bu akıma dahil olmuş en zengin kişi : ) SpaceX girişimi üzerinde çalışırken Teksas’ta yaşadığı minik evinden bahsetmiş ve ‘Küçük bir ev de yaşamak daha ev gibi geliyor’ diye de tweet atmıştı hatırlarsanız.
Daha az alana ve dolayısıyla daha az eşyaya sahip olmak hayatımızı inanılmaz derecede kolaylaştırıyor. Öyle ki bunu deneyimleyene kadar da oda sayısı bol evlerimizde gereksiz ne gibi işlerle uğraştığımızın farkında bile olmuyoruz. Daha az eşya hayata daha fazla zaman demek bi yerde aslında. Üstelik konfor olarak baktığımızda eksilen hiçbir şeyde yok. Evler her türlü imkanı fazlasıyla sunuyor çünkü. Ben kendi kocaman mutfağımda kahve makinesine bir yer bulamamaktan şikayet ederken, minik evimizin kahve makinesinden mis gibi kokular geliyordu hem de mandalina ağaçlarına bakan minik penceresinin önünden : )
Küçük ama mükemmel şekillendirilmiş bu evlerde konaklamak çok keyifli. Şartlarım el verse sadece konaklamak için değil bir yaşam tarzı olarakta benimsemeye çok hazırım ama arazi maliyeti gibi faktörler şu an benim için buna engel.
Benim Tiny House Deneyimim
Kendi küçük keyfi büyük evimizi @hideawaybodrum misafirperverliğinde deneyimleme şansım oldu. Bodrum Dereköy’de mandalina bahçeleri içinde, zeytin ve nar ağaçları altında şahane iki gün geçirdim.
Bodrum gezilerinizde mutlaka En iyi Bodrum otelleri yazımızı ve Bodrum’da gezilecek yerler yazılarımıza göz atın.
@hideawaybodrum un şu an için aktif hizmet veren iki tiny house u var. Bir diğeri de yapım aşamasında. Aynı bahçe içerisinde bir de orijinal bir Bodrum evi var ki dileyen misafirler yakın zaman da bu ‘taş evde’ de konaklayabilecekler.
Biz konumuza dönelim : ) Minik evimize odaklanalım. Oda sayısı fazla, pencere sayısı az yeni nesil apartman dairelerimiz bu şirin evimiz kadar güneş görmüyor mesela. Güneş. Bir çoğumuz için enerji kaynağı, mutlu olma sebebi. Güne 1 – 0 yenik başlıyoruz o dairelerde. Güneşi bol alanlar varsa içimizde, onlar şanslı bir nebze de olsa.
Geniş camlar hem tüm gün güneş alıyor hem de bulunduğunuz her noktadan sınırsız manzara imkanı sunuyor. Kitap okurken başımı kaldırıverdiğimde mandalina ağaçları ile göz göze gelmenin verdiği mutluluk var aklımda şu an ☺
İki katlı olan evlerin büyüklüğü ve iç dizaynı değişebiliyor. Alt katta genelde salon olarak kullanılabilecek bir alan, mutfak ve banyo oluyor. Yatak odası ise evimizin üst katında. Yatağın üzerinde kocaman bir pencere. Kendinizi uykunun savunmasız kollarına bırakmadan önce hafızanıza kazınan son şey gökyüzü ve yıldızlar. Benim şansıma o gece bir de dolunay.
Tek yatak odası olmakla beraber benim kaldığım evde de olduğu gibi bir çok tiny house da oturma bölümünde ki koltuklar çift kişilik yatak olabildiği için bu evler her şekilde dört kişiyi aynı anda ağırlayabiliyor.
50 metre ötemde ki tiny house da bir aile yaşıyor mesela hem de köpek ve kedileriyle. Hiçte sığamıyor gibi bir halleri de yok üstelik. Çünkü yer algısının büyüklüğü tamamen beynimizde. Çünkü içinde bulunduğumuz düzen bizi alışveriş yapmaya, tüketime ve aldıklarımıza sürekli yeni yerler açmaya sevk ediyor. Ve değişime de işte tam da buradan başlamak gerekiyor.
Tiny house ların bulunduğu arazinin sahibinin de çocuklu bir aile olduğunu ve aynı şekilde konakladığını öğreniyorum. İki çocuklu bir aile ve mükemmel bir minimal yaşam. Çocuklar için ne büyük şans, ne büyük deneyim. Odalarında aradıklarını bulamayan, her sabah kendilerini bekleyen servislerine geç kalan öğrencilerimi düşününce… Bahsettiğim ailenin çocukları okullarına tiny house dan gidiyorlar. Servisleri onları buradan alıyor. Ve babalarının dediğine göre dairede yaşarken geç kalan çocuklar, tiny house da ışık hızıyla hazırlanıp çıkabiliyorlar. Ah bunu düşünmek içimi ısıttı benim şu an. Yaşamak istediğim hayat bu. Ben işime minik evimden çıkıp gitmek istiyorum. Sınav sorularını da mandalina bahçelerine bakarak hazırlamak : )
‘Sığamayız, çocuklarla yapamayız, yemek masasını koyacak yer yok’ bunlar hep bizim bahanelerimiz. Tecrübe ettim gördüm. Çocuklu aile de yaşıyor, evcil hayvanı olanda. Yemek masası da sığmış pek güzel ☺
Bahçe manzaralı şahane bir mutfağı var. Bulaşık makinesi, set üstü ocak ve mikro dalga gibi temel ihtiyaçlardan kahve makinesi gibi minik ev aletlerine kadar her detay düşünülmüş. Yatak odasına çıkan merdivenlerin altı her türlü ihtiyacınız için kullanılabilecek dolaplara dönüştürülmüş. Bu dolaplardan birinin içinde çamaşır makinesi var.
Mutfağın hemen yanında minik bir banyo ve wc alanı var. Duşun penceresi açıldığında zeytin ağaçlarına bakıyor. Manzaralı minimal banyolar en sevdiğim : )
Televizyon, netflix, internet bağlantısı elbette var. Evlerimiz klima ile ısınıyor ya da soğuyor.
Bahçesi tam keyif yapmalık. Buram buram kekik ve mandalina kokan bir bahçede mangal yakabilir ya da ateş başında bişiler içebilirsiniz. Home ofis çalışanlar için biçilmiş kaftan bir ortam var. Zaten bu evler biraz da pandemi döneminde popülerliğini arttırmadı mı ülkemiz de ?
Ben burada sizlerle benim konakladığım, deneyimlediğim evi paylaşıyorum. Evlerin manzara ve dizaynları farklı olsa da amaçları aynı. Minimal düzen içinde kendimize, dolayısıyla hayata daha çok zaman ayırmak. Daha huzurlu, daha kaliteli vakit geçirmek.
Bazen okumak ve hatta görmek bile yetmiyor. Deneyimlemek ve öyle karar vermek en doğrusu. Uzun süredir aklımda olan bu konaklama seçeneğini deneyimleyebildiğim için mutluyum. Ve umarım benim için sadece deneyim olarak kalmaz, bir yaşam tarzına da dönüşebilir.
Deneyimlerimi paylaşırken en büyük isteğim benimle beraber aynı heyecanı duyabilmenizi sağlamak. Ancak bunu sağlayabilirsem bazı ön yargıları kırabileceğimi, bazen çok uzak gibi görünen bir fikri ‘işte bunu ben de deneyebilirim’ diyerek gerçekleştirebileceğinizi biliyorum çünkü. Dilerim tiny house da bunlardan biri olur hayatınızda.
Basit yaşayacaksın hayatı. Penceren denize, ağaca baksın yeter…
Yazar : Başak Aygün
Diğer Yazıları : https://seyahatdergisi.com/yazar/basakaygun/
Instagram Hesabı : @basak.wanderlust
Başak hanım sizinle geziyorum adeta. Çok güzel anlatıyorsunuz. Bütün sorularımızın cevabını alıyoruz. Bol bol gezin. Bol bol anlatın. Şahanesiniz.
Harika👏👏👏