Bodrum Kalesi, ülkemizin en önemli turizm şehirlerinden biri olan Muğla‘nın tatil cenneti Bodrum ilçesinde yer alıyor. Yazımızda sizlere kale hakkında detaylı bilgiler ile tarihini, neler var ve neler görülmeli ile nerede ve detaylı ulaşım bilgilerini sunuyoruz.
Muğla ve Bodrum gezilerinizde görülecek en güzel yerler için Muğla’da Gezilecek yerler ve Bodrum’da Gezilecek Yerler yazılarımıza da mutlaka göz atmalısınız.
Bodrum Kalesi Hakkında Bilgiler
Bodrum Kalesi’nin 3 tarafı denizlerle çevrilidir. Bunun sebebi yarımada üzerine ve iki liman arasına inşa edilmiş olmasıdır. Kalenin yapımında herkesin ilgisini çeken ve büyük ilgi gören Mausoleion’un taşları kullanılmıştır.
Bodrum Kalesi, Saint Jean Şövalyeleri tarafından inşa edilmiştir ve bu şövalyeler, Türklerin Rodos Adası’nı almasıyla birlikte burayı terk etmişlerdir. 1895 yılından itibaren Bodrum Kalesi, hapishane olarak kullanılmıştır. Ancak 1. Dünya Savaşı sırasında, Fransız ve İngilizlerin bombalamaları sonucu yarısı yıkılarak terk edilmiştir.
Kalenin duvarları aşıldıktan sonra iç kaleye gelmek için toplamda 7 kapıdan geçilmesi gerekir. Bu kapıların her birinde eski döneme ait armalar mevcuttur. Armaların üzerinde ise o dönemi ifade eden birçok figür bulunmaktadır. İç kale içerisinde toplamda 14 sarnıç bulunmaktadır. Çiftli duvarlar arasında bulunan su hendeği, kontrol kulesi, 2. Mahmut Tuğrası ve asma köprü kalenin göz alıcı detaylarından birkaç tanesidir.
Bodrum Kalesi günümüzde Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak ziyaretçilerine kapılarını açmıştır. Su altından çıkarılan geçmiş dönemlere ait birçok görülmeye değer şaheser niteliğindeki kalıntılar bu müzede sergilenmektedir. Her yıl binlerce kişi bu harikulade müzeyi ziyaret ederek, eşsiz bir deneyim yaşamaktadır.
Bodrum Kalesi’nde Neler Var? Neler Görülmeli?
Dünyanın en eski batığı olarak bilinen Uluburun Batığı Bodrum Kalesi’nde sergileniyor. Gemi 15 metre uzunluğa ve 5 metre genişliğe sahip. Gemi, liman ile arasında çok kısa bir mesafe kala alabora sebebi ile yerle bir olmuş ve limandan 60 metre kadar uzaklıkta bulunmuş.
Geminin çıkış yeri Mısır olarak düşünülüyor. Bunun sebebi ise gemide Nefertiti’nin mührü ve heykelinin bulunuyor olmasıdır.
Geminin içerisinde 150’den fazla cam külçe bulunuyor. Bunun yanı sıra gemide su aygırı dişleri, vazo, fil dişleri, kaplumbağalar ve deve kuşu yumurtaları da bulunmuştur.
Tüm bunların yanı sıra altın kadehler, altından yapılmış takılar, altın fayanslar, kap kaçaklar ve tohumlar da gemide bulunan gömüler arasında. Müzede Uluburun Batığı ’nın yanı sıra 6 farklı batık daha bulunmakta.
Bodrum Kalesi Giriş Ücreti
Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi giriş ücreti 300₺‘dir. MüzeKart geçerli olup kar ile ücretsiz girebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri
Kale ziyaret saatleri sabah açılış 08:30 ve akşam 23:00 kapanış saatidir. Gişeler ise 22:00’da kapanıyor. Detaylı bilgi için 0252 316 25 16 nolu numaradan bilgi alabilirsiniz.
Bodrum Kalesi Nerede?
Muğla ilinin Bodrum ilçesinde bulunan ve yarımada üzerine konumlanmış olan kalenin ulaşımı çok kolaydır.
Nasıl Gidilir?
Bodrum’un her noktasından buraya ulaşım sağlanabilmektedir. Bodrum dışından gelen ve kendi aracı olan kişiler kolaylıkla buraya ulaşım sağlayabilir. Bunun haricinde birçok kesim otobüs yolculuğunu tercih etmektedir. Otobüs yolculuğu süresi bulunulan şehre göre değişiklik gösterir. Bunun dışında uçak yolculuğu ile de buraya ulaşım mümkün.
Haritası ve Konumu
Sizlerde kale hakkında bilgilerinizi veya gezi tecrübelerinizi yazımıza yorumda bulunarak bizlerle paylaşabilirsiniz.