Brandenburg Kapısı

Berlin şehrinde bulunan ünlü Brandenburg Kapısı Almanya’nın yeniden birleşmesinin sembollerinden biridir. 1791 yılında kullanıma açılan kapı Noeklasik mimari tarzının seçkin bir örneğidir. Kapı sütunlarının yüksekliği ve üzerindeki taş süslemeleri dikkat çeker.

Kapının inşası Alman İmparatorluğu dönemi dayanmaktadır. Kapının yapımına 1788 yılında başlanmıştır. 6 Ağustos 1791 yılında ise aslen kraliyet ailesinin geçişini sağlamak amacıyla kullanıma açılmıştır. Kapı gerek sütunları gerekse yüksekliği ile hayranlık uyandıracak mimari özelliklere sahiptir. Yapımında Carl Gotthard Langhans ve Johann Gottfried Schadow görev almışlardır. Ana binası 12 sütün üzerine yapılan kapının 5 aralığı vardır. Kraliyet döneminde halk sadece ilk iki kapıdan geçebilme hakkına sahiptir. Orta kapıyı ise kraliyet ailesine aittir.

1793 yılında heykeltıraş Johann Gottfried Schadow, kapıya “Quadriga” tarzı dört atın çektiği bir tanrıçayı taşıyan at arabası eklenmiştir. Tanrıça bir elinde Almanya’nın ve Hıristiyanlığın sembolleri olan “Kartal” ve “Haç” simgelerini taşımaktadır. Kapının tam ortasına ve en üstüne yerleştirilen heykel öyle muhteşemdir ki Napolyon, 1806‘da aldığı zaferle şehre ulaştığında eseri yerinden söktürerek Paris‘e taşıtmıştır. 1814 yılında ise Prusyalı General Napolyon’u yenince eser tekrar eski yerine taşıtılır ve geri getirilen eserde ki “zeytin dalı” yerine “demir haç” eklenir.

Brandenburg Kapısı Gece

Brandenburg Kapısı neyi sembolize ediyor?

2. Dünya savaşında tüm Avrupa Alman Nazi akımıyla alt üst olur. Naziler Brandenburg Kapısını bir simge haline getirirler. Hava saldırıları ve topçu ateşleriyle tahrip olan kapı defalarca onarım görür. Savaş sonunda Almanya “Doğu” ve “Batı” olarak ikiye bölünür ve kapıyı her iki taraf tarafından da kullanılmaz. Alman’da duvarlar yıkılıp yeniden birleşme olduktan sonra 22 Aralık 1989‘da kapı halkın ziyaretine açılır ve kapı birleşmeyi sembolize eder.

Günümüzde Brandenburg Kapısı

Brandenburg Kapısı dünyanın dört bir yanından ve ülkemizden giden turistlerin çok ilgi gösterdiği yapılardan biridir. Beş girişi olan kapının sağ ve sol yanlarında kapının yarı boyunda sütunlar üzerine oturtulmuş iki yapı daha bulunmaktadır. Araç trafiğine kapalı olan kapıdan yaya veya bisiklet benzeri araçlarla geçilebilir. Özel günlerde kapı üzerinde ışık oyunları ile çeşitli gösteriler düzenlenmektedir. Ayrıca Brandenburg Kapısı fotoğrafçıların da mutlaka ziyaret ettiği bir eserdir.

Brandenburg Kapısı Nerede

Almanya‘nın, Berlin şehrinde yer almaktadır.

Ulaşım Haritası

Sizlerde Berlin Brandenburg Kapısı gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorumda bulunarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz