Herkese yeniden merhaba. Bu yazı, canı uzun tren yolculukları çekenlere gelsin. Uzun zamandır özellikle sosyal medyada Sofya Ekspresi karşınıza sık sık çıkıyor, siz de bu rotayı yapmak istiyor ama nereden nasıl başlayacağınızı bilemiyorsanız, yazıya buyrun.
Sofya Ekspresi nedir ?
İstanbul / Halkalı – Bulgaristan / Sofya arasında sefer yapan ve uluslararası bir hat olan Sofya Ekspresi seferlerine 2017 yılında başladı. Ülkemizi Avrupa’ya bağlayan bu hat, İstanbul ve Sofya arasında her gün karşılıklı çalışıyor.
Neden bu hattı öneriyorum ?
Bu hat sizi uçak ve otel masrafından kurtarıyor. Ekonomik bir bütçe ile yeni bir ülke deneyimleme şansınız oluyor. Tren İstanbul’dan gece hareket ediyor ve sabah Sofya’ya varıyor. Sofya bir tam günde gezebileceğiniz bir şehir. Aynı akşam bu kez Sofya’dan trene binerek ertesi gün tekrar İstanbul’da oluyorsunuz. Ayrıca pek çok gezgin güzel bir planlama yaparak Sofya’yı başka ülkelere geçiş noktası olarak da kullanıyor. Çünkü buradan Avrupa’nın pek çok noktasına ucuz uçuş bulmanız mümkün.
Bu hattın dezavantajları var mı ?
Evet var. Öncelikle Bulgaristan bordo pasaporta vize istiyor. Eğer yeşil pasaportunuz yoksa bu ekspresi deneyimleyebilmek için ya Bulgar vizesi ya da Schengen vizesi almanız gerekiyor. Bulgaristan için kapıda vize uygulaması yok.
Bu hat için biletler online alınamıyor. Söğütlüçeşme, Sirkeci ya da Halkalı gibi uluslararası bir garın gişesinden bilet almanız gerekiyor.
Bilet alırken banka kartı geçmiyor. Kredi kartı ile ya da nakit ödeme yapabilirsiniz. Bilet alırken pasaport sorulmuyor ya da herhangi bir evrak istenmiyor.
Bu hat sadece Sofya’ya mı gidiyor ?
Bizim gibi gezginler turistik amaçlı kullanıyor olsa da bu aslında bir yolcu treni. Halkalı’dan başlayarak sırasıyla Çerkezköy, Alpullu, Edirne, Kapıkule, Svilengrad, Dimitrovgard, Plovdid, Pazarcık ve son olarak Sofya’ya uğruyor. Tren her gün Halkalı’dan sat 20:00 da, Sofya’dan ise 18:40 da hareket ediyor. Pasaport kontrollerinde ki yoğunluğa göre değişiyor olmakla beraber yolculuk yaklaşık 14 saat sürüyor.
Ne zaman bilet almalıyım ?
Bu geziyi planladığınız tarihten en az bir ay önce bilet almalısınız. İstanbul’dan pek çok turist de bu hattı kullanarak Avrupa’ya geçiş yaptığı için tren genellikle yoğun oluyor. Tatilinizden bir ay önce bilet bakmak işinizi kolaylaştırır.
Hangi vagondan bilet almalıyım ?
Trende kuşetli yani gündüz koltuk olup akşam açıldığında yatağa dönen vagon ve iki kişilik yataklı vagon var. Seçiminizi konfor ya da bütçenize göre yapabilirsiniz.
Pulman dediğimiz koltuklu vagon bu trende yok.
Kuşetli dediğimiz bölüm dört kişilik. Karşılıklı iki ranza gibi düşünebilirsiniz. Üstte karşılıklı iki yatak var. Alt kısımları da uyumak istediğimizde açıp yatak yapabiliyoruz. Böylelikle karşılıklı 2 x 2 dört kişi yatarak seyahat edebiliyor. Odalarda ısı ve ışık paneli var. Isıyı kendinize göre ayarlayabiliyorsunuz. Priz de olduğu için şarj sorunu yaşamıyoruz.
Kuşetlide seyahat etmek istiyor ancak dört kişi değiliz ve yanımıza yabancı gelmesin diyorsanız dört kişilik bilet almanız gerekiyor. Aksi takdirde yanınıza cinsiyetinize göre yolcu veriliyor.
Yataklı vagon dediğimiz kısım ise iki kişinin altlı üstlü yatabileceği bir ranzadan oluşuyor. Ranzanın karşısına valizler için bir alan yapılmış. Burayı masa olarak da kullanabilirsiniz. Yataklı vagonlarda kuşetliden farklı olarak mini buzdolabı ve lavabo var. Hem kuşetli hem de yataklı vagonda poşet içinde kişiye özel nevresim takımı veriliyor. İlk siz açıp kullanıyorsunuz.
Tuvalet tüm vagonlarda bir vagon başı bir de sonunda olmak üzere iki adet. Temizliği kullanıma bağlı olarak değişiyor. Trenin personeli Türk ve çok ilgililer. Her türlü ihtiyacınız için seve seve yardımcı oluyorlar.
Bilet fiyatları nasıl ?
( Ocak 2024 TEK YÖN fiyatlarıdır )
Kuşetlide kişi başı: 36.12 euro
Çift kişilik yataklıda kişi başı: 41.12 euro
Çift kişilik yataklıda tek seyahat etmek isterseniz: 71.68 euro
*** 0 – 4 YAŞ Sofya Ekspresi’nde ÜCRETSİZ seyahat ediyor. 4 – 12 yaş arasına ise bilet fiyatları üzerinden 10 euro indirim yapılıyor.
Trende restoran ya da kafe var mı ?
Hayır yok. Sadece yataklı olan vagonlarda mini buzdolabı içine birer küçük şişe su ve kraker bırakılıyor. Bunun dışında trende restoran ya da kafe olmadığı için ihtiyaçlarınızı yanınıza almanız gerekiyor. Ben termosa sıcak su, yanına da kahve ve çay aldım. Biz bu geziyi kalabalık bir grup olarak yaptığımız için herkes yanına zaten bir şeyler hazırlamıştı. Bu yüzden neredeyse sabaha kadar yiyip içerek gittik diyebilirim : )
Sınır geçişi ve pasaport kontrolleri ne kadar sürdü ?
Trene ilk bindiğimizde önce biletler toplandı. Tren personeli tarafından bize verilen bir formada liste halinde pasaport numaralarımızı yazdık. Tren 01:50 de Kapıkule Sınır Kapısı’ndaydı. Burada pasaport kontrol için trenden indik. İşlemler yaklaşık 40 dk sürdü. Tren hareket ettikten bir yarım saat sonrada Bulgar kontrol noktasına geldik. Bu kez trenden inmedik. Pasaportlar trende kontrol edildi. Sabah saat 10:00 da Sofya’ya ulaştık. Dönüşte de aynı prosedür tekrarlandı. Bulgar sınırında pasaport kontrolü trende yapılırken, Türk tarafında trenden inmemiz istendi. Bu hem gidiş hem dönüşte bu şekilde oldu.
Seyahatimiz kaç gün sürdü ?
Biz grup olarak bu geziyi sadece tren yolculuğu üzerine kurduk. Sofya küçük bir şehir olduğu için zaten bir tam gün de gezebilmek oldukça mümkün. Bu yüzden konaklama yapmadık. Cuma İstanbul’dan yola çıktık ve Cumartesi sabah Sofya’ya vardık. Akşama kadar bu güzel şehri gezdik. Cumartesi akşamı bu kez Sofya’dan trene bindik ve Pazar sabah İstanbul’daydık. Doya doya tren yolculuğu yaptığımız, çoluk çocuk çok eğlendiğimiz, düşük maliyet ile yeni bir ülke gördüğümüz bir rota oldu bizler için.
Sofya’da nereleri gezelim ?
- Aslanlı Köprü
- Aleksandr Nevski Katedrali
- Azize Sofya Kilisesi ve Meçhul Asker Anıtı
- Sveti Nikolay Mirlikyski Rus Kilisesi
- Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu
- Serdika Kalıntıları
- Rotunda Kilisesi
- Aziz Nedelya Kilisesi
- Banyabaşı Cami
- Merkezi Mineral Banyoları
- Vitosha Caddesi
- Bulgaristan Parlamento Binası
- Azize Sofya Anıtı
- Parklar : Sofya’da gezilebilecek pek çok güzel park var. Termosa çay kahve alıp keyif yapmalık gerçekten.
Sofya’da ulaşım nasıl ve biz nasıl bir rota çizdik ?
İstasyondan 20 dk’lık bir yürüyüş ile şehrin kalbine ulaşmak mümkün. Dilerseniz metro ile de üç durak ama biliyorsunuz ki bir şehir en iyi yürüyerek gezilir.
İstasyondan merkeze yürürken Aslanlı Köprü’den geçtik. Köprü üzerinde dört aslan heykeli var. Bu köprü Sofya’nın simgesi adeta. Köprü, Çek mimar Prosek tarafından 1891’de şehrin doğu sınırını belirlemek için yapılmış.
İlk durağımız Banyabaşı Camii oluyor. 1576’da yapılan cami Mimar Sinan’ın Balkanlar’da ki en eski eserlerinden biri. Tek kubbesi olan bu cami mutlaka görülmeli.
Camiden devam ettiğinizde karşınıza termal çeşmeler çıkacak. Cami de zaten termal suların üzerine kurulmuş. ‘banya bashi’ Bulgarca bir kelime ve çok sayıda banyo anlamına geliyor. Camide adını bu termal su kaynağı ve çeşmelerden alıyor. İnsanların bu çeşmelerden 5 litrelik petler ile sular aldıklarına tanık olacaksınız. Suyun pek çok hastalığa iyi geldiğine inanılıyor.
Sonra ki durağımız Sofya’nın bir diğer simgesi olan Aleksander Nevsky Katedrali. Neo – Bizans mimarideki yapı Balkanlar’ın en büyük dini yapılarından biriymiş. İçeride fotoğraf çekmek isterseniz ücretli. Kilise girişleri ise ücretsiz.
Sofya’da pek çok park olduğundan bahsetmiştim. Onlardan biri olan Kristal Parktayız. Parkın ilginç bir hikayesi var: Parkın tam ortasında bir büst var. Bu büst Bulgaristan’ın Osmanlı’dan ayrılması isyanında başı çeken Stefan Stambolov’a ait. Rusya’nın kışkırtması ile ayaklanıp, bağımsızlığını ilan edeceğini sanırken aslında Rusya’nın himayesine girmek üzere olduklarını anlayınca yeniden Osmanlı himayesine dönmek isteyen Stambolov, İstanbul’a gelip padişah ile görüşür. Yeniden Osmanlı himayesine geçmek istediklerini söyler. Ancak padişah bu isteğini kabul etmez. Memleketine dönünce de bir isyanda başına nacakla vurulup öldürülür.
Parktan Vitosha Caddesi’ne doğru devam ediyoruz. Buraya Sofya’nın merkezi diyebiliriz. Şık restoranlar ve mağazalar bu cadde üzerinde.
Son durağımız Serdika Kalıntıları. Burası Bulgaristan’ın antik kentlerinden Serdikanın kilise ve kent kalıntılarının olduğu yer. Kentin
kalıntıları metro inşaatı sırasında bulunmuş. Kazılar hala devam ediyor. Kalıntıları ise yol boyunca görmek mümkün.
ÖZETLEYECEK OLURSAM:
- Bulgaristan, Bulgar ya da Schengen vizesi istiyor
- Bulgaristan ile aramızda bir saat fark var
- Para birimleri Leva. Bazı yerlerde kredi kartı kullanırken sorun yaşadık bu yüzden üzerinizde bir miktar da olsa Leva bulundurun
- Parlamento Meydanı dışında hiçbir yerde şehir wifi yı yok
- Sofya için bir tam gün yeterli. Her yer birbirine yürüme mesafesinde.
Peki Sofya’dan nerelere tren var ?
Sofya’dan Bükreş’e, Atina, Budapeşte, Viyana, Moskova, Münih, Paris, Brüksel, Amsterdam, İspanya ve Portekiz’e tren var. Bilet satışları Sofya garda yapılıyor. Bunun dışında pek çok ülkeye ucuz uçak bileti de bulunabiliyor.
Ben tren yolculuklarını, manzaralarını çok seviyorum. Evet, yol uzun sürüyor ve herkese göre olmayabiliyor ama bence bu tamamen bir istek meselesi. Siz tren yolculuğu için ne düşünüyorsunuz ?
Başak Aygün, Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dilbilimi mezunu ve devlette İngilizce öğretmeni olarak çalışmaktadır. Seyahat tutkusu ve keşfetmeye olan ilgisi onu sürekli yeni yerler keşfetmeye yönlendirir. Gördüklerini ve deneyimlediklerini paylaşmayı seven Aygün, seyahat deneyimlerini yazarak okurlarıyla buluşturuyor.