Hindistan’ın sembol yapılarından birisi olan Tac Mahal, aynı zamanda Dünya’da da aşkın yegane sembollerinden birisi. Tac Mahal’i merak edenler, gidip görmek isteyenler ya da yakın gelecekte üzerine gezi planları yapacak olanlar yazımıza bir göz atabilir.
Tac Mahal Hikayesi ve Hakkında Bilgiler
Babür Şah’ın Hindistan’da kurduğu Babür İmparatorluğu bir Türk İmparatorluğu’dur ve Hindistan’da tam 332 yıl hüküm sürmüştür.
İmparatorluğun 5. Hükümdarı olan Şah Cihan (Dünya’nın Şahı anlamında) çıkan bir isyanı kontrol altına almak amacı ile ordularıyla birlikte Burhanpur’a gider. Bu sırada eşi Mümtaz Mahal, Şah Cihan’ın 14. çocuğuna hamiledir ve 9 aylık hamile olmasına rağmen her zaman olduğu gibi yine sefere katılır. Ancak doğum sonrasında Mümtaz Mahal vefat eder. Büyük bir yıkım yaşayan Şah Cihan artık devlet işlerinden soğur ve kendisini sanat ve mimariye verir. Eşinin ölümünden bir yıl sonra da Agra ilinin dışında Yamuna Irmağı’nın kıyısında eşinin adına bir anıt mezar yaptırmak için kolları sıvar ve yapımı tam tamına 20 yıl sürer.
Türk-İslam tarihinin en önemli yapıtlarından birisi olan Tac Mahal 2007 yılında yapılan seçimle de Dünya’nın 7 Harikası’ndan birisi olmuştur. Aynı zamanda tarihte aşk için yapılan en ihtişamlı ve görkemli yapıdır. Rivayetlere göre yapının inşaatında tam 20 bin işçi çalışmıştır ve bazı mimarların bir daha aynı eseri veya daha güzelini yapamamaları için kolları kesilmiştir. Yapının baş mimarı, usta başları ve hattatlarından bazıları da İstanbul’dan davet edilmiş ve bu çalışmaya yardımcı olmuşlardır. Bunlar arasında Mimar Sinan’ın öğrencisi İsmail Efendi de vardır.
Tac Mahal Hindistan’a yapılacak bir gezide görülmesi gereken ilk yerlerden birisi. Fransa için Eyfel Kulesi, Rusya’da Kremlin Sarayı ve Amerika Birleşik Devletleri’nde Özgürlük Anıtı ne ise Hindistan için de Tac Mahal o demek. Türk-İslam eserlerine aşina olan bizler için bile oldukça fazla detaya sahip bir yapı olması ile de Türkler için bile şaşırtıcı diyebiliriz.
Tac Mahal Nerede
Agra ilinin dışında Yamuna Irmağı’nın hemen kıyısında. Buraya gelebilmek için uçakla, trenle, taksiyle ya da otobüsle öncelikle Agra’ya ulaşmanız gerek. Agra’ya geldikten sonra ise neredeyse bütün yollar Tac Mahal’e çıkacak şekilde bir şehirle karşılaşacaksınız.
Nasıl Gidilir
Agra’ya Uçakla Gitmek : Delhi ve Jaipur üzerinden uçuşların yapıldığı küçük bir havalimanı var ancak gecikmeler ve fiyatlar nedeniyle tercih ederken biraz düşünmek gerek.
Agra’ya Trenle Gitmek : Agra önemli bir tren hattı üzerinde olduğu için trenle ulaşım çok daha kolay. Delhi’den neredeyse günde 20 kez Agra’ya giden bir tren bulmak mümkün.
Agra’ya Otobüsle Gitmek : Yine Delhi’den otobüsle Agra’ya gitmek mümkün. Ancak süre ve rahatlığınızı düşünüyorsanız pek de iyi bir seçenek değil.
Tac Mahal’e Cuma günü gelmişseniz anıt mezar sadece Müslümanlar için açık. Bu yüzden Türk pasaportu olanlar rahatlıkla girebilirler. Cuma günleri bu sebeple ziyaret daha az olduğu için de rahatlıkla gezmeniz mümkün olabilir.
Güneşin doğuşu ile farklı bir görsel şölen yaşatabilen anıt mezar için kapı açılışı 6:00. Kapı açılışında girerseniz güzel fotoğraflar yakalamanız ve kalabalık olmadan gezmeniz mümkün.
Tac Mahal Giriş Ücreti ise 750 Rupi. Aldığınız biletle anıt mezara ise tek giriş hakkınız var. Ancak bileti saklarsanız Agra Kalesi’ne 50 Rupi indirimle girebilirsiniz.
Ulaşım ve iletişim bilgileri ile diğer detaylara tajmahal.gov.in adresinden ulaşabilirsiniz.
Haritası ve Konumu
Sıkça Sorulan Sorular
Tac Mahal Hangi Ülkededir
Hindistan ülkesinde yer almaktadır.
Kim Yaptı
Ahmed Üstad Lahori, baş mimardır.
Ne Zaman Yapıldı
1631 Yılında inşaatına başlandı ve 1648 yılında açıldı.
Yapımında Mimar Sinan ile Alakası Var mı?
İnşaasının yapımında Mimar Sinan‘ın öğrencilerinden İsmail efendi de yer aldı.
Kimin İçin Yapıldı
Şah Cihan’ın eşi Mümtaz Mahal için yapıldı.
Sizlerde Hindistan veya Tac Mahal gezilerinizi ve deneyimlerinizi yazımıza yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.