İlk Kez Uçağa Binecekler İçin Tavsiyeler

İlk kez uçak yolculuğu yapacak olmak hem heyecan verici hem de endişe verici bir durum olabilir. Uçakla seyahat etmek diğer seyahat yöntemlerinden biraz farklıdır ve farklı hissettirir. Özellikle uygulanan kurallar ve izlenmesi gereken adım sırası diğer seyahat seçeneklerinde pek bulunmayan ilk kez uçacak kişiler için yeni ve öğrenilmesi gereken şeylerdir.

Aslında birçok kişinin sorunsuz bir şekilde uçak yolculuğu yaptığını biliyor olmak ilk kez uçağa bineceklerin içini rahatlatacaktır. Doğru bilgileri öğrendiğinizde aslında çok zor bir süreç olmadığını göreceksiniz. Bunun için uçuş öncesinde havalimanında ve uçak içerisinde yapılması gerekenleri bilmeniz gerekiyor.

Bu yazıyı hazırlarken Türkiye’nin en büyük uçak bileti sitelerinden Enuygun.com’un bu linkteki faydalı rehberinden faydalandık.

1. Uçuş Öncesi Hazırlıklar

Sorunsuz ve stressiz bir uçak yolculuğu için uçuş öncesi yapılması gereken hazırlıklar da önemlidir. İlk uçuş deneyiminiz için bu hazırlıkları yapıyor olmak uçuşunuzun her aşamasında size yardımcı olacak.

Bilet ve Rezervasyon

Uçak Bilet ve Rezervasyon
Uçak Bilet ve Rezervasyon

Uçuş öncesinde yapmanız gereken ilk şey, uçak bileti almak ve sonrasında rezervasyonunuzu tamamlamaktır. Uçak biletinizi dilerseniz seyahat acentelerinden ya da internette hizmet veren uçak bileti arama motorlarından ya da havayollarının internet siteleri veya uygulamalarından satın alabilirsiniz. Bilet alma aşamasında en çok dikkat edilmesi gereken şey uçuş tarihinin ve saatinin dikkatlice kontrol edilmesidir. Eğer sonradan değişiklik yapmanız gerekebilecekse esnek biletleri tercih edebilirsiniz.

Uçuşunuzdan önce check-in işlemi tamamlamanız gereken önemli bir adımdır. Havayollarının hemen hemen hepsi online check-in yapmanıza imkan tanır. Havalimanında zaman kazanmak ve sırada beklememek için havayollarının uçuşa 24-48 saat kala açtıkları check-in işlemini yaparak biniş kartınızı oluşturabilirsiniz. Biniş kartlarınızı yazdırarak yanınızda bulundurabileceğiniz gibi telefonunuza da indirebilirsiniz.

Valiz Hazırlığı

Uçuş Valiz Hazırlığı
Uçuş Valiz Hazırlığı

Seyahat öncesi hazırlığın önemli adımlarından birisi de valiz hazırlığıdır. Kavramlara alışık değilseniz el bagajı ve check-in bagajı ne anlama geliyor bunları araştırmanız önemlidir. El bagajı uçağın içerisine yanınızda götürebileceğiniz ufak bir çantayı temsil ederken check-in bagajı ise uçağın kargo bölümüne yerleştirilen valizleri temsil eder.

Uçakta seyahat ederken ihtiyaç duyabileceğiniz önemli eşyaları el bagajının içine koyduğunuzdan emin olun. Bunlar pasaport, ilaçlarınız, elektronik aletleriniz, cüzdanınız ve diğer değerli eşyalarınız olabilir. Check-in bagajında ise kıyafetleriniz, kişisel bakım ürünleriniz gibi yanınızda götüreceğiniz diğer büyük eşyalar da olabilir. Bagaja konması yasak olan sıvılar ve diğer maddeler hakkında araştırma yaparak havalimanında zaman kaybı yaşanmasının önüne geçebilirsiniz.

Gerekli Belgeler

Gereken belgeleri yanınızda hazır bulundurmak uçuş öncesi hazırlıkların önemli bir parçasıdır. Yurtiçi seyahatlerinde kimlik veya ehliyet yeterli olurken yurtdışı uçuşlarda vize ve pasaport gerekir. Pasaport ve vizenin bir geçerlilik süresi olacağı için geçerlilik sürelerinin geçmemiş olduğunu kontrol etmeniz de önemlidir.

Bunun yanı sıra uçuş sırasında size gerekecek olan belgeler de vardır. Bunların arasında en önemlisi biniş kartı olmakla beraber seyahat sigortası, otel rezervasyonu ve ulaşım bilgilerini yanınızda taşımanız da faydalı olabilir.

2. Havalimanına Varış

Uçuş gününde havalimanına zamanında varmak ve uçuş öncesi işlemleri sorunsuzca tamamlamak önemlidir. İşte havalimanında dikkat etmeniz gerekenler:

Havalimanına Zamanında Ulaşım

Havalimanına Zamanında Ulaşım
Havalimanına Zamanında Ulaşım

Havalimanları genel olarak yoğun yerlerdir ve uçuş öncesinde havalimanında halletmeniz gereken bir dizi işlem bulunur. Bu yüzden havalimanına yeterince erken gitmek mantıklı olacaktır. Yurtiçi uçuşlar için uçuştan 1,5-2 saat, yurtdışı uçuşlar için ise uçuştan 2,5-3 saat önce havalimanında olmanız tavsiye edilir. Bu süre içerisinde bilet kontrolü, güvenlik kontrolleri ve bagaj teslimi işlemlerinizi halledeceksiniz.

Gideceğiniz havalimanının büyüklüğünü ve gideceğiniz güzergahtaki trafik durumunu kontrol etmek de havalimanına zamanında varış ve işlemleri halletmek için gereken süreyi hesaplamak açısından önemlidir. Büyük şehirlerdeki havalimanlarına trafik yoğun olabilir.

Güvenlik Kontrolü

Havalimanı Güvenlik Kontrolü
Havalimanı Güvenlik Kontrolü

Havalimanlarına girişte güvenlik kontrolleri bulunur. Uçuş ve yolcu güvenliği açısından burada titiz bir güvenlik kontrolü söz konusudur. Güvenlik kontrolünde ekstra zaman kaybetmek istemeyeceğiniz için önceden hazırlıklı gitmeniz mantıklı olacaktır.

Güvenlik kontrolünde cebinizdeki ve üzerinizdeki metal ve elektronik eşyaların çıkarılması istenir. Ayrıca el bagajlarında da 100 ml sıvı sınırlaması bulunur. Güvenlik görevlileri eşyalarınızı X-ray cihazından geçirirken siz de bir metal dedektöründen geçeceksiniz.

Bazı havalimanlarında ayakkabıların çıkarılması da istenebiliyor. Bu yüzden kolay giyilip çıkarılabilen ayakkabılar tercih etmek avantaj sağlayabilir.

Kapı Bulma ve Bekleme

Havalimanı Kapı Bulma ve Bekleme
Havalimanı Kapı Bulma ve Bekleme

Güvenlik kontrolleri tamamlandıktan sonra uçağa bineceğiniz kapıyı bulmanız gerekiyor. Biniş kartınızdaki detaylarda kapı numaranız yazılıdır. Hemen hemen her havalimanında uçuşların hangi kapılardan hangi havayolu tarafından saat kaçta yapılacağını dair bilgiler içeren ekranlar bulunur. Bu ekranlardan da biniş kapınızı bulabilirsiniz. Kapı numaraları bazen değiştirilebildiği için uçuş saatinize kadar bu ekranlardan kapı numaranızı arada sırada kontrol etmenizde fayda var. Kapı numarası değişikliği genellikle havalimanı anons sistemi tarafından anons edileceği için bu anonslar yapıldığı zaman dinlemek iyi bir tercih olacaktır.

Kapı numaranızı tespit ettikten sonra uçağa binmeyi beklerken havalimanındaki cafe, restoran ve alışveriş marketlerinde vakit geçirebilirsiniz. Ya da biniş kapınızın yakınında bulunan koltuklarda oturarak uçuşunuzu bekleyebilirsiniz. Uçuş saatiniz geldiğinde anons sisteminden uçuş çağrısı yapılacaktır. Uçağa ilk önce binenlerden olmak isterseniz biniş kapısının önünde bulunan desklerde sıraya girebilirsiniz.

3. Uçak İçinde Bilinmesi Gerekenler

Uçağa bindikten sonra uçak içerisinde bilinmesi gerekenleri ve uçuş kuralları öğrenmek ilk uçuş deneyiminizi daha rahat ve keyifli hale getirecektir.

Uçağa Biniş ve Koltuk Seçimi

Uçağa Biniş ve Koltuk Seçimi
Uçağa Biniş ve Koltuk Seçimi

Uçağa bindikten sonra biniş kartınızda bulunan koltuk numaranızı bulun ve eğer varsa kabin bagajınızı dikkatli şekilde yerleştirin. Eğer koltuğunuzu bulmakta veya bagajınızı yerleştirmekte bir zorluk yaşarsanız kabin ekibinden yardım isteyebilirsiniz.

Koltuk seçimi biletinizi aldığınız sırada ya da aldıktan sonra değişiklik olarak yapılabilir. Bazı havayollarında bunun için ekstra ücret talep edilebilir. Manzara izlemek açısından pencere kenarı koltuklar iyi bir seçenek gibi dursa da özellikle uzun yolculuklarda kolay hareket etme imkanı tanıyan koridor kenarı koltuklar da iyi bir seçenek olabilir. Acil çıkış noktasında bulunan koltuklar ise diz mesafesi açısından daha avantajlıdır ama acil bir durum olduğunda yapmanız gereken ek sorumluluklar getirebilir.

Emniyet Kuralları

Uçakta emniyet kurallarına uymak rahat ve huzurlu bir yolculuk geçirmeniz için önemlidir. Uçakta yolculuğun başlamasından kısa süre önce kabin ekibi uçuş kuralları ve acil durum prosedürleri için bir bilgilendirme yapar. Bu bilgilendirmeyi dikkatlice dinleyin.

Uçtuğunuz süre zarfında özellikle uçak havalanırken, inişe geçtiğinde ve bir türbülans sırasında kemerinizin bağlı olduğundan emin olun. Uçakta kemerinizin bağlanması ve serbest olduğu zamanları gösteren emniyet ışıkları bulunur. Tuvalete gitmek veya yerinizden kalkmak istediğinizde bu emniyet ışıklarını takip edebilirsiniz. 

Uçaklarda sigara içmek kesinlikle yasaktır. Bu yüzden bu konuda hassasiyet göstermeniz önemlidir. Acil durumlar için koltuğunuzun altında can yeleği ve oksijen maskesi gibi ekipmanlar bulunabilir. Bununla ilgili bilgilendirmeler genellikle önünüzdeki koltuğun arka cebinde bulunur, oradan inceleyebilirsiniz.

Uçuş Sırasında Yapılması Gerekenler

Uçuş Sırasında Yapılması Gerekenler
Uçuş Sırasında Yapılması Gerekenler

Keyifli ve rahat bir uçuş geçirmek için aşağıdaki önerileri dikkate almanızda fayda var:

  • Kulak Basıncı: Uçaklarda iniş ve kalkışlarda basınç farkları oluşabilir ve kulağınızı rahatsız edebilir. Bunu önlemek için sakız çiğneyebilirsiniz. Kulak tıkaçları da basınç farkını azaltmaya yardımcı olur.
  • Rahat Oturma Pozisyonu: Özellikle uzun uçuşlarda uzun süre oturmak rahatsız edici olabilir. Bu yüzden kendinizi rahat hissedeceğiniz bir oturma pozisyonu bulmak ve kan dolaşımı için bacaklarınızı sık sık hareket ettirmek iyi olacaktır.
  • Yemek ve İçecek Servisi: Kabin ekibi uçuş esnasında yiyecek ve içecek servisi yaparlar. Özel bir diyetiniz veya alerjiniz varsa bunu belirtmeniz faydalı olabilir.
  • Eğlence Olanakları: Bazı uçaklarda eğlenceli vakit geçirmeniz için film, müzik ya da oyun gibi eğlence seçenekleri sunulabilir. Bunlardan maksimum keyif almak için uçağa kendi kulaklığınızı götürmeyi düşünebilirsiniz. Ayrıca yanınızda dergi, kitap veya tablet gibi zaman geçirmenizi sağlayacak şeyler bulundurmak da uçuş stresini azaltmak için faydalı olabilir.

4. Uçuş Korkusunu Yenmek İçin İpuçları

İlk kez uçacak olan pek çok insan endişeli olabilir. Bu son derece normal bir durum. Bazı yöntemler uçuş korkusunu yenmeye yardımcı olabilir.

Korkularla Başa Çıkma Yolları

Uçuş Korkusu ile Başa Çıkma Yolları
Uçuş Korkusu ile Başa Çıkma Yolları

Hemen hemen her insan bilinmeyen şeylerden korku duyabilir. Uçak yolculuklarında da durum böyledir. Bu yüzden uçuş sırasında neler olabileceğini, uçuşların nasıl gerçekleştiğini önceden araştırıp bunlarla ilgili videolar izleyerek ya da yazılar okuyarak bilgi sahibi olduğunuzda korkunuzun azaldığını gözlemleyebilirsiniz. Araştırdıkça uçakların ne kadar güvenli olduğunu fark edecek ve güvenlik önlemlerinin ne kadar sıkı olduğuna şahit olacaksınız.

Rahatlatıcı Aktiviteler

Uçuş esnasında rahatlamak için derin nefes almak ve yavaşça nefes vermek vücudunuzun rahatlamasına yardımcı olur. Bu sayede uçuş süresince daha sakin kalabilirsiniz. Gözlerinizi kapatıp sakinleştirici müzikler dinlemek de aynı etkiyi gösterecektir. Dikkatinizi başka bir yere kaydırmak için bir film izleyebilir ya da kitap okuyabilirsiniz.

Profesyonel Yardım Almayı Düşünün

Eğer uçuş korkunuzun ciddi boyutlarda olduğunu düşünüyorsanız ve bu seyahat planlarınızı etkileyecek hale geldiyse profesyonel bir destek almak mantıklı olabilir. Bazı havayolları da uçuş öncesinde bu tür uçuş korkuları olan yolcular için seminerler ve etkinlikler düzenleyebiliyor. Uçacağınız havayolunun böyle bir etkinlik sunup sunmadığını kontrol edebilirsiniz.

5. Uçuş Sonrası

Uçak yere indikten sonra yapmanız gereken birkaç önemli şey daha var. Bu süreç tatilinizin güzel ve huzurlu başlaması için önemlidir.

Bagaj Teslimi

Uçak Bagaj Teslimi
Uçak Bagaj Teslimi

Uçağa binmeden önce havalimanında check-in bagajı teslim ettiyseniz iniş yaptığınız havalimanındaki bagaj teslim bölümüne gidip bagajınızı almalısınız. Uçakların iniş yaptığı kapılarda genellikle bagaj teslim noktaları oklarla belirtilir. Eğer bulmakta zorluk çekiyorsanız havalimanındaki görevlilerden yardım isteyebilirsiniz. 

Bagaj teslim alanına vardığınızda birden fazla bant olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Bantların üzerinde bulunan ekranda ya da genel bant numaralarını gösteren bir ekranda sizin uçuşunuzun hangi numaraları banttan bagaj teslimi yapacağını takip edebilirsiniz. Bant numarasını öğrendikten sonra o bandın herhangi bir yerinde müsait bir yer bulup bagajınızı beklemeye başlayabilirsiniz. Bagajlar o bant etrafında dönerek bagaj sahiplerinin almasını bekler.

Bagajlar birbirine çok benzer olabilir. Bagajınızı kolaylıkla tespit etmek için seyahat öncesinde bagajın üzerine farklılaştırıcı bir etiket yapıştırmayı ya da bir kurdele bağlamayı düşünebilirsiniz. Bagajınızı banttan aldıktan sonra üzerinde bulunan havayolu yetkilileri tarafından yapıştırılmış etiketlerden isminizi kontrol edin. Bagajınızın herhangi bir yerinde hasar olup olmadığını kontrol etmeniz olası bir hasar durumunda havayolu yetkilileri ile tutanak tutmak için önemlidir.

Gümrük ve Pasaport Kontrolü

Eğer yurtdışı uçuşu gerçekleştirdiyseniz varış havalimanında pasaport kontrol noktasından geçmeniz gerekir. Bu gideceğiniz ülkeye giriş yapmak için zorunlu bir adımdır. Yetkililer pasaportunuzu ve vize sürenizi kontrol ettikten sonra ülkeye giriş izni verir. Bu aşamada yetkililer size ülkeye giriş amacınızı, kalacağınız yer hakkında bilgileri ve dönüş uçuşunuzun bileti olup olmadığını veya tarihini sorabilir.

Pasaport kontrolünden geçtikten sonra gümrüğe tabi bir eşyanız bulunuyorsa gümrük kontrolünden geçmelisiniz. Burada doğru bilgi vermek son derece önemlidir. Aksi taktirde istenmeyen güvenlik protokollerine maruz kalabilirsiniz. Eğer gümrüğe bildirmeniz gereken bir eşyanız bulunmuyorsa yeşil hattı takip ederek ilerleyebilirsiniz.

Varış Noktasında Ulaşım

Pasaport ve gümrük kontrolleri tamamlandıktan sonra havalimanından çıkış yapabilirsiniz. Havalimanları genelde çok merkezi yerlerde olmayacağı için gitmek istediğiniz yere ulaşım seçeneklerini gözden geçirmenizde fayda var. Önceden bir transfer ayarlayabilirsiniz ya da havalimanında hazır bulunan taksileri kullanabilirsiniz. Taksiyle seyahat edecekseniz sizinle inen diğer yolcuları da hesaba katıp bekleme sıralarının oluşabileceğini öngörmelisiniz.

Birçok havalimanında metro ve otobüs gibi toplu taşıma seçenekleri de bulunur. Havalimanında bunlarla ilgili tabelalar ve göstergeler bulunur. Bulmakta zorlanırsanız havalimanı görevlilerinden yardım isteyebilirsiniz. 

Jet Lag ve Dinlenme

Jet Lag ve Dinlenme
Jet Lag ve Dinlenme

Özellikle uzun uçuşlar sonrasında zaman dilimleri farklılık göstereceği için jet lag yaşamak olasıdır. Bu durum vücudunuzun biyolojik saati ile yerel zaman arasındaki uyumsuzluktan kaynaklanır. Varış sonrasında birkaç saat dışarda vakit geçirmek ve gün ışığı almak, bol su tüketmek ve dinlenmek jet lagın oluşturduğu etkileri azaltacaktır. Bu yüzden gideceğiniz gün için çok fazla plan yapmamayı tercih edebilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz