İztuzu Plajı

Dalyan‘a oldukça yakın bir konumda bulunan İztuzu plajı 4,5 kilometre uzunluğuna sahiptir. Caretta carettaların yumurtalarını bıraktıkları bölge olduğundan dolayı kaplumbağa plajı olarak da adlandırılıyor. Yazımızda sizlere İztuzu Plajı hakkında bilgiler ile denizi ve kumu nasıl, giriş ücreti ve nerede ile ulaşım bilgilerine detaylıca yer verdik.

Muğla gezilerinizde görülmesi gereken yerler listesi için Muğla’da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Her ne kadar bizlerin denize rahatça girdiği bir yer olsa da kaplumbağa yumurtalarına zarar gelmemesi için yumurtaların olduğu bölgeler işaretlenmiştir ve saat 20:00 den sabah 08:00’e kadar plaj halka kapanmaktadır. Bu saatler aralığında gürültü yapmak ve ışık yakmakta yasaktır burada. Doğal güzelliği ile Dalyan’da denize girilebilecek yerler arasında yer alan İztuzu plajında tertemiz bir denizin tadını çıkarabilirsiniz.

Dalyan İztuzu Plajı

Dünyada doğallığını koruyan ikinci plaj olarak ödül alan tam bir doğa harikasıdır. Bir tarafı tatlı su, diğer bir tarafı ise Akdeniz olan bu kumsalın bir benzeri daha olmadığı söyleniyor. İztuzu antik çağlarda kaunoslar tarafınca kullanılan bir liman olduğu biliniyor. İztuzu’nda bulunan bir yazıttan antik çağlarda buranın bir gümrük kapısı olduğu ve kaunosluların, köle, tuz, ve tuzlu balık sattıkları belirlenmiştir.

Plajda sizleri bekleyen başka bir sürprizde denizle kumsalın dansı oluyor. Denizin etkisi ile oluşan görüntü doğada yaratıcılığın sınırsız olduğunun bir kanıtı oluyor. Plajın uzunluğu yaklaşık olarak 5400 metre, soyunma kabinlerinin dışında ise hiç bir şekilde yapılaşmaya izin verilmiyor burada. Ayrıca caretta carettaların yumurtalarına zarar gelmemesi açısından sahile kedi, köpek gibi evcil hayvanlarda sokulmuyor. Ayrıca işaretli yerlere şemsiye yerleştirmekte yasaklanmıştır.

İztuzu Plajı Kumu ve Denizi Nasıl?

İztuzu Plajı Kumsalı ve Denizi

Denize dikey olarak uzanan dağların dibinden başlayarak, Dalyan deltasının ağzını kapatan plajın kumları altın sarısı ve inceciktir. Deniz ise adeta bir kristal berraklığında. Sığ bir yapıya sahip olan İztuzu plajı yürürken ayaklarınızın altında kadifemsi bir tat bırakacaktır. İztuzu plajı üreme alanı olduğundan sahilin orta kısmında güneşlenmek yasak. İztuzu sahilinin denizi sığ olduğundan dolayı hemen derinleşme olmuyor, bu nedenle küçük çocuklu aileler içinde oldukça idealdir. Sahilde güneşlenirken arada bir susuzluğunuzu gidermek için kafeteryada bir şeyler içmekte ayrı bir keyifli.

İztuzu Plajı Giriş Ücreti

Plaja giriş ücretsizdir. Ancak araç ile gelenler için 50 TL otopark ücreti ödemeniz gerekiyor. Plajda şezlong ve şemsiye ücretleri ise 60 TL.

Ayrıca İztuzu plajında pansiyon, otel yada motel gibi konaklama tesisleri bulunmuyor. En yakın konaklama tesisi 12 kilometre uzaklıkta bulunan Dalyan bölgesindedir.

İztuzu Plajı Manzarası

İztuzu Plajı Nerede? Nasıl Gidilir?

İztuzu Plajı, Muğla‘nın Ortaca ilçesinde yer almaktadır. İztuzu plajına iki şekilde ulaşılıyor. Dalyan İztuzu plajı aracınız ile yaklaşık olarak 12 kilometre. Dalyan rıhtımından kalkan kalkan tekneler ile 35 40 dakikalık keyifli bir yolculuğun ardından ulaşıyorsunuz bu güzel plaja.

İkinci yol ise Dalyan postanesinin hemen yanından kalkan minibüslerdir. Sulungur gölünü dolaşarak çam ağaçlarının arasından gelinen bu yolcukta son derece keyiflidir. Fakat bize soracak olursanız eğer, tekneleri tercih etmelisiniz. Hem plaja çıkılan nokta güzel, hemde yolculuk tekneler ile İztuzu’na çok daha keyifli oluyor. Doğa harikası olan bu plajda dolaşırken gölgenizi bile kıskanacaksınız.

Haritası ve Konumu

Plaja ulaşım için için harita ve güzergah alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Sizlerde bu plajda bulunduysanız yazımızın altına yorum yaparak bizlerle tecrübelerinizi ve bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

1 Yorum

  1. İztuzu Plajı,Patara-Çıralı-Olimpos gibi sit alanı olup,doğallığını koruyan,yapılaşmadan kurtulan,otel
    baskısına dayanan ender plajlardandır.Dalyan’dan Çıralı’ya kadar bazı plajlarda Caretta kaplumbağalar sayesinde doğa korunabiliyor.Plajın bazı kesimlerinde denize girmek-güneşlenmek-piknik yapmak yasaktır.İztuzu plajını Muğla Üniversitesi işletiyor.Mevcut birkaç piknik masasınıda kaldırmışlar,bu biraz Cafe’ye mahkumiyet olsada,belki gereklidir.Ortaca’dan Dalyan nehri’ne ulaştıktan sonra,yine 10-15 km daha denize doğru gidilirse İztuzu’da ulaşılır.Köyceğiz gölü,Dalyan nehri ile Denize dökülür.Çok büyük olan bu göl tatlısu olup,denize dökülünceye kadar binlerce tabiat oyunu-adacıklar-lagünler oluşturur.İztuzu denize dökülen Dalyan nehri ağzına yakındır.hemen Plaj yanında çok büyük bir Lagün var.Havadan bakılınca bu bölge bir doğa harikasıdır.Ancak yatayda çok anlaşılmıyor.Ayrıca yol boyu bu nehir ve Lagünlerin eşsiz manzarası var,ancak aşırı çöp yığını yüreğimizi derinden yaralıyor.Yol boyu küçük pansiyonlarda var.Sahil 5 km olup ince sarı kum ve sığ deniz.Bu plajı özellikle pikniğe gelen çocuklu ailelere şiddetle tavsiye ediyoruz.Bu plaj Dünya’nın en iyi Plajlarından biri kabul ediliyor.Şöhreti Caretta dolayısıylada çok fazladır.Nehrin diğer tarafında 5-10 km ileride Köyceğiz Ekincik plajıda çok büyük ve müthiştir.Antik Kaunos’un önemli bir limanıdırda.Antik kent ve Ekinciğe gitmek için Dalyan nehrini,Dalyan merkezden çarçabuk Feribot ile geçip,gitmeniz mümkün.Karşıda Çamur banyosu kaplıcalarıda var.Antik Kent oldukça etkileyici.İztuzu’nun az ilerisinde zorlu bir inişle Kargıcak plajınada gidilebilir.Bu bölge inanılmaz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz