Stonehenge

Stonehenge, yüzyıllardır insanlığın merakını cezbetmeye devam eden eşsiz bir yapıdır. İngiltere’nin sessiz topraklarında, muazzam taş blokların oluşturduğu bu devasa yapı, tarih öncesi bir döneme ait sırlarla doludur. “Stonehenge Taşları ve Gizemi” başlıklı bu yazımızda, bu muhteşem anıtın arkasındaki bilinmeyenleri, taşların nasıl ve neden bu şekilde yerleştirildiğine dair teorileri ve diğer ilginç detayları ele alacağız. Bu gizemli yapı hakkında daha fazla bilgi edinmek ve Stonehenge’in sırlarını keşfetmek için, yazımızı okumaya devam edin ve bu tarihi ve mistik yolculuğa bizimle birlikte katılın.

Dönem dönem dini törenlerinde yapıldığı bu yer için yapılan araştırmalara hala sürmektedir. Birçok taşın üst üste konduğu Stonehenge mimarisinde taşların o bölgeye nasıl taşındığı ve nasıl sırayla dizildikleri hala çözülemeyen sırların başında gelmektedir. Bunun nedeni kullanılan taşların çok ağır olmalarıdır. İnsan gücü ile taşınması imkansız olan bu kayalar için özel bir aletin yapılmış olması gerekmektedir. Bu da o dönemde yaşayan taş devri insanları için oldukça zorlayıcı ve bir işlem olmaktadır. Çözülemeyen gizemi bu taşların ne işe yaradığı ve nasıl yapıldığıdır.

Stonehenge Hakkında Bilgiler

Stonehenge Hakkında Bilgiler

Stonehenge, Birleşik Krallık’ta bulunan ve neolitik döneme ait bir taş anıtıdır. Bu yapı, milenler boyunca insanlar için büyük bir öneme sahip olmuş ve birçok araştırmacı ve tarihçi tarafından incelenmiştir. Stonehenge’in neden yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte, genel kabul gören teori, bir tür dini veya törensel amaç için kullanıldığı yönündedir.

Stonehenge, tahmini olarak 5000 yıl önce inşa edilmiştir. Bu yapı, gizemli bir şekilde inşa edilmiş ve taşlarının çoğu 4 metreye kadar yüksekliğe sahiptir. Taşların nasıl ortaya çıktığı ve taşınması konusunda birçok teori bulunmaktadır, ancak kesin bir bilgi yoktur. Stonehenge kim tarafından yapılmıştır sorusu da halen bir muamma olup, bu konuda kesin bir bilgiye ulaşılamamıştır.

Stonehenge, İngiltere’nin güneybatısında, Wiltshire’da bulunmaktadır. Bu anıt, dünya genelinde birçok turist tarafından ziyaret edilmekte ve tarihi bir simge olarak kabul edilmektedir. Stonehenge, Bronz Çağı ve Demir Çağı dönemlerine tarihlenmektedir ve bu dönemlerde birçok değişiklik ve eklemeler yapılmıştır.

Stonehenge Taşları Kaç Metre? Özellikleri Neler?

Stonehenge Taşları

Stonehenge’deki taşlar farklı boyutlardadır. Mavi taşlar (bluestones) olarak adlandırılan daha küçük boyuttaki taş parçalarının her biri en az 4 ton ağırlığında. İki dikey taşın üzerinde yatay olarak bulunan taş ise 7,3 metre yüksekliğindedir. En büyük taş parçası, Searsen, 9 metre uzunluğa ve 25 ton ağırlığa sahiptir. Buradaki diğer taşlar da farklı boyutlarda olup, en büyüğü 40 ton ve yaklaşık 9 metre yükseklikte olan taşların ortalama ağırlığı 25 ton civarındadır. Bu taşların 40 km’lik bir alanda kızak ve halatlarla getirildiği düşünülmektedir.

Stonehenge Kaç Yaşında?

Stonehenge çok eski ve yaşlı bir yapıdır. Yapılış tarihi ile ilgili net bir bilgi verilemese de taş devrinden kaldığı düşünülmektedir. Bir anda yapılmış bir anıt değildir. Ortalama 5 kademede yapılmıştır. Başlangıç tarihinin ise Neolitik taş devri olduğu düşünülmektedir. Ortalama 5000 yıl öncesinde yapılmış olan bu yapının o dönemde nasıl yapıldığı hala çözülememiştir.

Stonehenge Gizemi ve Sırrı

Stonehenge Gizemi
Gizemi ve Sırları

Stonehenge anıtının gizemi en meşhur gizemlerden biridir. Çok eski yıllarda yapıldığı düşünülen bu yapının nasıl oluşturulduğu hala merak konusudur. Toplamda 30 adet büyük kayanın üst üste ve yan yana konması ile oluşturulan bu yapı İngiltere’nin sırrı hala çözülemeyen önemli bir yapılarından birisidir. Bir çember şeklinde dizilmiş olan bu kayaların insan gücü ile yapılmadığını savunan kişi sayısı da oldukça fazladır. Düzensiz ve karışık gibi görülen bu yapıda aslında önemli bir plan ve tasarım vardır.

Anıttaki tüm kayaların yerinin ayrı bir önemi bulunmaktadır. Astrolojik bir özelliği de bulunan bu anıtın yapım amacının da bu olduğu düşünülmektedir. Bazı bilim adamları bu yapının astrolojik bir yapı değil de dini bir mekân yani bir tapınak olduğunu savunmaktadırlar. Her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilerken ayrıca oldukça dikkat çekici ve meşhur bir yapıdır. İngiltere’ye gelen her turistin gezip görmesi gereken yerlerden biridir. Gizemleri ve sırları hala çözülememiş olan bu anıt ile ilgili yapılan araştırmalar hala sürmektedir.

Stonehenge Nasıl Yapıldı?

Stonehenge Nasıl Yapıldı?
Nasıl Yapıldı?

Tamamı taşlardan ve kayalardan oluşan bir yapıdır. Bu nedenle ilk olarak doğru taşların bulunduğu ve bunun için detaylı araştırmalar yapıldığı düşünülmektedir. Her biri tonlarca ağırlıkta olan bu kayaların anıt bölgesine getirilmesi için özel aletlerin kullanıldığı ve nehirden geçirildiği bilinmektedir. 1994 yılında kayaların nasıl taşındığı ile ilgili birçok araştırma ve deney yapılmıştır. Bunların başında Julian Richards ve Mark Whitby‘nin yaptığı deney gelmektedir. Bu deneyde iyice yağlanan kalasların üzerinden kaydırılan büyük kayalar kolaylıkla taşınabilmiştir. Deney bu yönü ile başarıya ulaşmıştır. İlk yapının da bu şekilde yapıldığı düşünülmektedir. Yapım süreci, yüzyıllar boyu süren bir bilmece olarak kalmıştır. Nasıl yapıldığı ve yapım sürecine bakalım.

Kimler Yaptı? Mimarları kesin olarak bilinmese de, erken Neolitik veya Tunç Çağı halkları tarafından MÖ 3000 ile MÖ 2000 yılları arasında inşa edildiği düşünülmektedir. Bu dönemin insanları, bu devasa yapıyı inşa etmek için gerekli olan vasıflı işçilik ve mühendislik bilgisine sahipti.

Hangi Taşlar Kullanıldı? Stonehenge, sarsen taşları ve mavi taşlar olmak üzere iki ana taş türünden oluşmaktadır. Bu taşlar sırasıyla Marlborough Yaylaları ve Galler’den getirildi.

Taşların Taşınması: Taşların taşınma süreci, tahta kızaklar, silindirler ve su taşımacılığı gibi yöntemlerle gerçekleştirildiği düşünülen bir başka büyük başarıdır.

Astronomik Hizalama: Stonehenge, göksel olayları gözlemlemek için astronomik olarak hizalanmıştır. Bu, taşların gündönümleriyle aynı hizada yerleştirildiği anlamına gelmektedir.

Amaç Ne? Stonehenge’in kesin amacı bilinmemekle birlikte, astronomik gözlemler, cenaze törenleri veya şifa uygulamaları için kullanıldığına inanılmaktadır.

Yapım Aşamaları: Stonehenge’in inşası, yüzyıllar boyunca çeşitli aşamalarda gerçekleşti, bu da yapının zamanla geliştiğini göstermektedir.

Stonehenge Giriş Ücreti

Giriş SeçenekleriBağış YapmayanlaraBağış Yapanlara
ÜyelereÜcretsizÜcretsiz
Yetişkin£23.00£20.90
Çocuk (5-17 yaş)£14.00£12.70
İndirimli (açıklama için araç ipucu)£20.00£18.10
Aile (2 yetişkin, en fazla 3 çocuk)£60.00£54.50
Aile (1 yetişkin, en fazla 3 çocuk)£37.00£33.60

Ziyaret Saatleri

Aşağıdaki saatlerde ziyaret edebilirsiniz:

  • Çarşamba: 09:30 – 17:00
  • Perşembe: 09:30 – 17:00
  • Cuma: 09:30 – 17:00
  • Cumartesi: 09:30 – 17:00
  • Pazar: 09:30 – 17:00

Yıl boyunca farklı ziyaret saatlerine sahip olduğunu lütfen unutmayın. Noel Günü dışında her gün açıktır. Biletler, saatler ve turlarla ilgili en güncel bilgiler için English Heritage web sitesine başvurabilirsiniz.

Stonehenge Nerede

Stonehenge, İngiltere ülkesinde ve Salisbury şehrinde yer almaktadır. Haritası ile konumuna ve ulaşım bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Haritası ve Konumu

Gezilerinizin ve tecrübelerinizin değerli olduğunu biliyoruz ve sizlerden bunları bizimle paylaşmanızı çok isteriz. Yolculuklarınız sırasında keşfettiğiniz yeni yerler, deneyimler ve öneriler, diğer gezginler için ilham kaynağı olabilir ve onlara da yardımcı olabilir. Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi bizlerle yazımıza yorumda bulunarak paylaşabilirsiniz. Bu sayede hem kendi deneyimlerinizden daha fazla insanın faydalanmasını sağlayabilir hem de diğerlerinin deneyimlerinden öğrenebilirsiniz. Unutmayın, paylaşılan bilgi, çoğaldıkça değer kazanır. Hep birlikte daha bilinçli ve keyifli geziler düzenleyebilmek için deneyimlerimizi paylaşalım.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz