Bafa Gölü

Bafa Gölü, Türkiye’nin en güzel ve büyüleyici doğal alanlarından biri olarak göze çarpmaktadır. Eşsiz manzaralar, tarihi kalıntılar ve zengin doğal yaşamı ile ziyaretçilerine unutulmaz deneyimler sunan bu gizli cennet, herkesin mutlaka görmesi gereken bir yerdir. Bu yazımızda, Bafa Gölü’nün oluşumu, tabiat parkı, kamp alanları ve neler yapabileceğinize dair bilgiler sunarak, gölün nerede olduğunu ve nasıl gidileceğini öğreneceğiz. Hadi, şimdi bu muhteşem doğal güzelliği keşfetmeye başlayalım!

Türkiye’miz, sadece bereketli toprakları ve dünya üzerindeki jeopolitik konumuyla değil, doğal güzellikleri, dört mevsimin aynı anda yaşanabilir olması, denizi, dağları ve elbette gölleriyle bilinirlik oranı oldukça yüksek bir ülke. Özellikle de hangi bölgeye giderseniz gidin muhakkak olağanüstü güzellikte göllerle karşılaşırsınız. İster doğa yürüyüşü yaparak keşfe çıkın, ister kamp alanlarında konaklayarak doğanın tadını çıkarın, Bafa Gölü sizlere harika bir tatil fırsatı sunuyor.

Van Gölü, Beyşehir Gölü, Tuz Gölü, Eğirdir Gölü, İznik Gölü, Sapanca gölü, Hazar Gölü, Bafa Gölü vs.. Doğudan – Batıya, Kuzeyden  – Güneye her bölgesinde ayrı güzellikte ki göller adeta cennetten bir köşe… Bu yazımızın konusu da bu göller arasında ki, Ege bölgesinin en büyük gölü olan Bafa Gölüdür.

Bafa Gölü Hakkında Bilgiler

Bafa Gölü Hakkında Bilgiler

Belirttiğimiz üzere, Ege Bölgesinin en büyük gölü olma özelliğini taşıyan Bafa Gölü, Büyük Menderesin denize döküldüğü yerde bulunuyor. Diğer adıyla Çamiçi olarak da bilinen bu gölün genişliği tam olarak 6 km, uzunluğu 16 km, yüksekliği 10 metre olup, yüzölçümü toplam 65km2 dir.

Bafa Gölü’nün batıya bakan kısmı ova, üç tarafı ise dağlık bir alandan ibarettir. Hatta bu dağlardan biri Beşparmak dağı olup, Bafa gölü de bu dağdan inen su ile beslenmektedir. Bafa Gölünün tarihi yaklaşık olarak 2000 yıl öncesine dayanmaktadır. Mitolojiye göre, gölün bulunduğu bölge filozof Heraklit’in doğup büyüdüğü yani memleketi olarak bilinmektedir. Ayrıca, bir tanrıça ile bir çobanın yıllarca aşk yaşadığı rivayet edilmektedir.

2000 Yıl önce gölün bulunduğu Söke ovasının tamamının deniz olduğu ve büyük bir körfez bulunduğu, ancak; Büyük Menderes Nehrinin getirmiş olduğu alüvyonlar sayesinde körfezin dolup kapandığı, Bafa gölünün de denizden ayrı bir parça olarak koparak bu günkü halini aldığı bilinmektedir.

Neler Yapılır?

Bafa Gölü Neler Yapılır

Bafa Gölünün en belirgin özelliklerinden biri de çevresinin zeytin ağaçları ile kaplı olmasıdır. Burada zeytin ağaçlarının o muhteşem kokusu sizi kendinizden geçirebilir. Ayrıca, zeytin ağaçlarının bu kadar bol olması da göl etrafındaki lokantalarda yapılan tüm yiyeceklerin tamamı hakiki zeytinyağı kullanılarak yapılmaktadır.

Gölde küçük bir gezintiye çıkmak isteyenler dolmuşa benzeyen motorlara binerek gölün çevresini gezebilir hatta gölde levrek ve kefal balığı da tutabilirler. Bafa Gölü üzerinde manastırlar, kiliseler ve üç adet de küçük adacık bulunmaktadır. Bulunan manastırların en eskisi de, bölgede yapılan arkeolojik çalışmalara göre Yediler Manastırı olarak açıklanmıştır.

Bu gölde bir hayli fazla pelikan, ördek, balıkçıl kuşlar ve karabataklar bulunuyor. Göl etrafında o kadar ilginç kayalıklar bulunuyor ki, baktıkça hayal gücünüzü biraz zorlayabilir oldukça keyifli ve bir o kadar da farklı bir tatil tecrübe edebilirsiniz. Bafa gölüne yapacağınız yolculukta Kapıkırı köyüne ulaştıktan sonra sahile inen yol boyunca Roma Döneminin en parlak kenti olan Heraklia’nın antik yapıları size eşlik edecektir. Bafa Gölü’nü iki kelime ile özetleyecek olursak eğer “huzurun merkezidir” diyebiliriz.

Bafa Gölü Plajı
Bafa Gölü Plajı

Bafa Gölü Oluşumu

Yukarıda biraz değindiğimiz gibi, gölün bulunduğu alan yaklaşık 2000 yıl öncesine kadar Söke’ye kadar uzanan bir denizin uzantısı gibi olan bir koy iken, yıllar içinde Büyük Menderes Nehrinin getirdiği alüvyonlar nedeniyle koy ve deniz arası giderek kapanmış ve göl bu günkü halini almıştır.

Bafa Gölü Tabiat Parkı

Bafa Gölü Tabiat Parkı

Bafa Gölü, 08.07.1991 tarihinde gölün doğal güzelliği, zengin ve gösterişli yapısı nedeniyle Bakanlar Kurulu kararı ile 12.281 hektar miktarındaki alanı içinde barındıracak şeklide Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. Burası birinci dereceden en doğalından bir sit alanı olup, ana su kaynağı da Büyük Menderestir.

Göle en güzel manzarayı da Beşparmak Dağları sağlamaktadır. Bafa Gölü Tabiat Parkı’nda en sağlıklı ve canlı bitki türlerinin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, dünya genelinde nesli giderek tükenmekte olan Kaşıkçı Kuşu Bafa Gölünde, yine Ak Kuyruklu Kartal olarak bilinen kartal türü de Beşparmak Dağlarında yaşamaktadır.

Bafa Gölü Kamp Alanı

Bafa Gölü Kamp Alanı

Bazılarımızın en büyük eğlencesi kamp kurmaktır. Hafta sonları küçük bir kaçamak yapmak isteyenler veya yaz tatillerini genellikle kamp yaparak geçirmeyi tercih eden çılgın arkadaş grupları kendilerine en uygun alanı seçerek kamp kurar ve doğanın keyfini çıkarırlar. Bafa Gölü bölgesinde bulunan Kapıkırı köyünde koca bir kamp alanı bulunmaktadır.

Burada kamp kuranlar, sabahın erken saatlerinde doğa yürüyüşleri yapıyor,  foto safari turlarına katılıyor, yüzüyor veya kapıkırı sokaklarında eşeklerle gezinen insanları seyredip bir yandan da bunların fotoğraflarını çekiyorlar. Hatta sandal kiralayıp kuşları seyreden ve onların video ya da fotoğraflarını çekenler bile bulunmakta.

Bafa Gölü kamp alanında kamp yapmanın değeri de oldukça uygun fiyat aralığında olup, kamp yerlerinde cadır kurma ücreti 80 – 150 TL arasında bir ücret söz konusu.

Bafa Gölü Nerede

Bafa Gölü; Aydın ile Muğla arasında kalan bölgede olup, Milas ilçe sınırları içerisinde kalmaktadır. Ayrıca Bodruma da yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır.

Nasıl Gidilir?

Göle en yakın havalimanı olan Bodrum’a iniş yaptıktan sonra, buradan Milas ilçesine günün belli saatlerinde ulaşım imkânı sağlayan otobüslere binebilir, araç kiralayabilir ve sonrasında da İzmir istikametinden Bodrum’a hareket ederek Söke’den Bafa’ya geçebilirsiniz. Bu arada Söke ile Bafa arası da yaklaşık olarak 25 km olup, oldukça yakın bir mesafededir. Aydın’dan gelecek olanlar için de, Aydın-Bodrum-Milas yolunu kullanarak Milas’a vardıktan sonra yine otobüsler aracılığı ile Bafa’ya ulaşmış olacaksınız. Didim’den Bafa’ya her gün 20 dakikada bir minibüsler hareket etmektedir bu alternatif de aklınızın bir köşesinde bulunsun.

Haritası ve Konumu

Göl için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Muğla gezilerinizde görülmesi gereken yerler listesi için Muğla’da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Sizlerde yaptığınız gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımızın altına yorum yaparak bizimle ve ziyaretçilerimiz ile paylaşabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz