Çemberlitaş Sütunu, İstanbul’un yedi tepesinden biri olarak bilinen Çemberlitaş’a, İmparator I. Konstantine onuruna Milattan Sonra 330 yılında dikilen sütundur.
Çemberlitaş Sütunu Hakkında Bilgi
Bizans İmparatoru Konstantine, Roma’da bulunan Apollon tapınağından söktürdüğü 57 metre uzunluğundaki Çemberlitaş sütununu, günümüzde bilinen yerine diktirmiştir. Çemberlitaş sütununun orijinalinde, üst bölgesinde güneşi selamladığı rivayet edilen bir Apollon heykeli bulunmaktadır. Ancak Konstantine 330 yılında bu Apollon heykelini İstanbul’a dikildiği zaman söktürmüş ve yerine kendi heykelini diktirmiştir.
Yapılan bu değişimden sonra, İmparator Julianus ile Theodosius heykelleri sütunun üzerine yerleştirilmiştir. 1081 yılında meydana gelen yıldırım düşmesi olayından sonra, heykeller devrilmiş, sütun onarıma tabi tutulmuş ve üzerine kaide biçiminde bir başlık ile birlikte büyük bir haç konulmuştur.
1453 yılında İstanbul fethedildikten sonra, üzerindeki haç çıkartılmış ve Yavuz Sultan Selim döneminde Çemberlitaş sütunu yenilenmiştir. Büyük bir yangın atlatan ve bu neden ile mermerleri zarar gören Çemberlitaş sütunu, Sultan II. Mahmut tarafından demir çemberler ile sardırılmış ve yapısı sağlamlaştırılmıştır.
Sultan II. Mustafa’dan beri sütunun ismi, sarılan demir çemberler nedeni ile Çemberlitaş olarak anılmaya başlanmıştır. Çemberlitaş sütunu, her biri 3 metre çapında olan bilezikler vasıtası ile birbirine bağlanan, 3 ton ağırlığındaki 8 adet sütundan ve 1 adet kaideden meydana gelmektedir.
Çemberlitaş Sütunu Resimleri
Çemberlitaş Sütunu Efsanesi
Her ne kadar kesin olduğu ispatlanamamış ise de, Çemberlitaş sütununun alt kısmında İsa Peygamberin, Kudüs’te bulunduğu varsayılan mezarından alınarak getirilen bazı eşyaların gömülü olduğu düşünülmektedir.
Rivayetlere göre, Haçlı savaşların döneminde orduya katılacak askerlerin, Avrupa’dan toplanması maksadı ile rahipler tarafından bir kampanya başlatılmıştır. Başlatılan kampanyada, Çemberlitaş sütununun altında İsa’nın kutsal kadehinin bulunduğu söylenmiştir. Bu kutsal kadehten içenin ölümsüzlüğe kavuşacağı söylentisinin yayılması üzerine binlerce kişi Çemberlitaş sütununa doğru yola çıkmıştır. Gelen kişilerin şehre alınması maksadı ile Bizans İmparatoru şehrin kapılarını açmış ve kalabalık yüzünden şehirde ağır hasarlar meydana gelmiştir.
Çemberlitaş sütununun altında bulunduğu efsane haline gelen İsa’nın eşyalarının getirilmesi ile ilgili hikaye ise, şu şekilde anlatılmaktadır. Helena, Konstantinus’un validesidir. Helena, Kudüs ziyareti esnasında orada bir kilise inşa ettirir. Hristiyanlarda bunun karşılığında Helena’ya, Hazreti İsa’nın gerilmiş olduğu çarmıhın parçalarını, ayaklarına ve ellerine çakılan mıhları ve mucizevi özellikleri olduğu söylenen eserleri verirler. Helena, bu hediyeleri alarak oğlu Konstantinus’a verir.
Konstantinus, kendisinden sonra gelecek hükümdarların bu eserlere sahip çıkmayacağını ve kıymetini anlamayacaklarını düşünerek, yer altına taştan sağlam bir hücre inşa ettirir. İnşa edilen bu mezarın üstüne de Çemberlitaş sütununu diktirir. Çemberlitaş hakkında bilinen efsane bundan ibarettir.
Çemberlitaş Sütunu Nerede ve Nasıl Gidilir?
Çemberlitaş sütunu, İstanbul ili, Fatih ilçesinde yer almaktadır. İstanbul’a gelenler Fatih ilçesinde Beyazıt meydanında yer alan Çemberlitaş sütununu toplu taşıma araçlarını kullanarak veya özel aracınız ile Beyazıt meydanına gelerek ziyaret edebilirsiniz.
Haritası ve Konumu
Ulaşım için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.
Çemberlitaş’ta yer alan ve görülmesi gereken tarihi hamamlardan Çemberlitaş Hamamı yazımıza da göz atabilirsiniz.
Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.