Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisinin oluşumu asırlar öncesine dayanıyor. Hasan Dağı’nın püskürttüğü lavlarla oluşan katmanlar zaman içinde yaşanan seller ve rüzgarlarla bugünkü halini almaya başlıyor.

Kapadokya’nın mutlaka görülmesi gereken eşsiz güzelliği olan Ihlara Vadisi, Melendiz Çayı’nın da katkısıyla yerin tabanının derin bir şekilde oyulmasıyla birlikte derin ve uzun bir kanyon oluşuyor. Yaklaşık olarak 14 km uzunluğunda ve yer yer derinliği 120 metreyi bulan görüntüsüyle herkesi şaşkına uğratan Ihlara Vadisi, yaydığı enerjiyle herkesi büyülemeyi başarıyor.

Kapadokya gezileriniz için detaylı hazırladığımız gezi rehberi olan Kapadokya Gezi Rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.

Ihlara Vadisi Hakkında Bilgiler

Vasi Ihlara Köyünden başlıyor ve Selime mevkinde son buluyor. Toplam uzunluğu 14 km olan vadinin sadece 6 km’lik kısmında yürüyüş yapılabiliyor. Melendiz Çayının bulunduğu bölüm de yürüyüş yapmak isteyen seyyahlar için oldukça ideal bir rota oluşturuyor. Vadinin tamamını yürürüm diyenler için geçirilecek süre aşağı yukarı 5 saat olarak verilebilir. Seyyahlara tatlı şırıltısıyla eşlik eden çayın tınısı, geçtiği köylere de can oluyor. Bitki açısından sığ bir bölge olan Kapadokya da halen yeşil bir vaha gibi görünen Vadinin akarsuya oldukça büyük borcu var!

Ihlara Vadisi Manzara

En yüksek seviyesine bahar ve kış aylarında erişen Melendiz Çayı, vadi içine bıraktığı şifalı sularla biliniyor. Aksaray yakınlarına kadar gelip Uluırmak’la birleşen akarsu Tuz Gölü’ne dökülerek bölge için ayrı bir değer yaratıyor. Bölge, kadın hastalıkları ve romatizmaya iyi gelen şifalı sularıyla dertlilere deva olmayı da ihmal etmiyor. Bölgede hakim olan karasal iklim vadi içinde yerini Akdeniz iklimine bırakıyor.

Bölge 105 farklı dini binaya ev sahipliği yapıyor. Bilinen 105 binanın bugün sadece 14’ü dolaşılabilecek şekilde. Gezginlerin dolaşarak bitiremedikleri bölge, ziyaretçilerine büyülü saatler vaat ediyor.

Ihlara Vadisi Gezilecek Yerler

Ihlara Kasabasında bulunan görülmesi gereken adresler arasında;

  • Ağaçaltı Kilisesi
  • Sümbüllü Kilise
  • Yılanlı Kilise
  • Kokar Kilisesi
  • Pürenliseki Kilisesi
  • Eğritaş Kilisesi
  • Direkli Kilise

Ihlara Vadisi Nasıl Oluşmuştur?

Volkanik bir dağ olan Hasan Dağında yaşanan tektonik olaylar ve püsküren volkanlar yüzeyi kaplamıştır. Bölgede oluşan Ziga Kaplıcalarından fışkıran kaynak suyu bölgede ciddi bir yapısal değişime neden olmuştur.

Oluşan tektonik hareketlerle değişen kayalar Peri Bacaları oluşmasını sağlarken, çöküntüye uğramış alanda da dev bir vadi oluşmuştur. Zaman içinde derinliği 120 metreyi bulan vadinin oluşumu doğa olaylarına bağlıdır.

Ihlara Vadisi Merdivenleri

Ihlara Vadisi Merdivenleri

Ihlara Vadisini hiç görmemiş olanlar bile meşhur vadi merdivenleri hakkında bilgi sahibidir. Tam 380 basamaktan oluşan merdivenlerin inmesi ne kadar eğlenceliyse çıkması da aynı derece zordur. Çok dik bir yapıya sahip olmayan merdivenler özel bir nefes sorunu olmayanlar tarafından ufak molalarla çıkılabiliyor. Bölgenin ziyaretçilerine sunduğu harika manzara ilk merdivende göz almaya başlıyor. Aşağılara doğru indikçe bölgedeki hava şartları değişiklik gösteriyor. Merdivenlerin tam bittiği noktada yer alan Ağaçaltı Kilisesi yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı. Araçlarını Belisırma Alanında bulunan otoparka bırakarak indikleri merdivenleri çıkmadan bölgeden ayrılmak isteyenler için de özel imkanlar yaratılmış.

Ihlara Vadisi Melendiz Çayı

Ihlara Vadisi boyunca yapılan turistik gezilerde Melendiz Çayı üzerine kurulmuş barakalara rastlanabilir. Biraz dinlenmek, bir şeyler yiyip içmek isteyenler için cennet birer köşe olan evler, fotoğraf tutkunları için de paha biçilmez değere sahip.

Ihlara Vadisi Giriş Ücreti

Ihlara Vadis giriş ücreti 55 TL olarak belirlenmiş. Müze kartı olanlar bölgeyi 1 yıl içinde iki kez ücretsiz ziyaret etme şansını elinde bulundururken Müzakart+ sahipleri için girişler sınırsız olarak ayarlanmış.

Nisan ve Ekim ayları arasında yaz saati uygulamasına geçilen bölgede gün içindeki ziyaretler; 07.00-19.30 arasında düzenlenebiliyor. Kasım ve Mart ayları arasında uygulanan kış saati düzenlemesi ise giriş ve çıkışları 08.00-17.00 arasında sınırlıyor. Müze ve Ören Yerleri statüsünde görülen bölge sadece dini bayramların ilk günleri saat 13.00’de hizmete açılıyor.

Ihlara Vadisi Nerede? Nasıl Gidilir?

Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesine bağlı olan bölge Ihlara Kasabasından adını almış. Aksaray’a 40 km, Nevşehir’e 100 km, Kayseri’ye ise 140 km mesafede buluna doğal güzellik, kara yolunu kullanarak bölgeye ulaşmak isteyenlere her yeni adımda farklı heyecanlar tattırmayı başarıyor. Aksaray’a kadar gelen misafirler bölgeye buradan kalkan otobüs seferleriyle ulaşabiliyor. Yolcularını Ihlara Köyü’ne bırakan ve sonra da Belisırma Köyünden alan turlar misafirlerinin indikleri merdivenleri yeniden çıkmasına engel oluyor. Bölgeye Niğde üzerinden gitmek isteyenleri bekleyen keyifli yolculuk Anadolu’nun köy yaşantısı hakkında da fikir edinilmesini sağlıyor.

Haritası ve Konumu

Ihlara Vadisi harita ve konum detaylarına konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Kapadokya gezileriniz için hazırladığımız Kapadokya Balon Turu ve Kapadokya Yeraltı Şehirleri yazılarımıza mutlaka göz atın.

Sizlerde gezi ve tecrübelerinizi yazımıza yorumda bulunarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz