Kurtuluş Savaşı Müzesi

Şu an Kurtuluş Savaşı Müzesi olan Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi binası inşasına 1915 yılında başlamıştır. İttihat ve terakki cemiyeti kulüp binası olarak hayata geçirilen binanın kağıt üzerindeki mimar sahibi Selim Bey oluyor. Binanın inşasına ise kolordunun askeri mimarı Hasip Bey eşlik ediyor. Türk mimarisinde iki katlı binanın en belirgin özelliği olarak duvarlarında Ankara taşı yani andezit kullanılmış olması ise dikkat çekiyor.

Kurtuluş Savaşı Müzesi Hakkında Bilgiler

Milli bir heyecanın mutluluğun karşılığı olarak milletin katkısıyla hayata geçirilen bina 23 Nisan 1920 de alınan toplanma kararı neticesinde hala tamamlanmamıştı. Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi adını 23 Nisan 1920 ve 15 Ekim 1924 tarihleri arasında alan bina, daha sonra Cumhuriyet Halk fırkası genel merkezi hukuk mektebi işlevini sürdürmüştür. Bina daha sonrasında 1952 yılı tarihinde ise Maarif Vekaletine devredilmiştir. Bina 1957 yılında müze çalışmalarına tabi tutulmuş 23 Nisan 1961 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi müzesi adıyla halka açık bir ziyarete tabi tutulmuştur. 1981 yılında ise Kültür Ve Turizm Bakanlığı Eski Eserler Ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafınca restorasyon ve onarım çalışmaları sonucunda 23 Nisan 1981 tarihinde Kurtuluş Savaşı müzesi adıyla yeniden ziyarete açılmıştır.

Tarihi binanın açılması ise büyük bir mutluluk ve halinde heyecan eşliğinde gerçekleşmiştir. Gerekli törenler sonucunda meclis 115 temsilcisi ile ilk toplantısını yapmıştır. Meclisin ilk açılış konuşmasını meclis Başkanlığı’na seçilen isim olan ve en yaşlı üye olarak adı geçen Sinop mensubu Şerif bey gerçekleştirmiştir. Tarihi bina içerisinde koridor, ziyaret divanı, bakanlar kurulu odası, komisyon odası, dinlenme odası, şehriye encümeni odası, idare odası, meclis toplantı salonu, mescit, reis odası ve alt kat bulunmaktadır

Ziyaret Saatleri

Kurtuluş Savaşı Müzesinin ziyaret kabul ettiği saatleri yaz ve kış saati olarak farklılık göstermektedir.Çalışma saatleri şu şekildedir;

15 Nisan / 2 Ekim Yaz Açılış Saati  08:45 – Kapanış Saati : 19:00

3 Ekim / 14 Nisan Kış Açılış Saati: 08:45 – Kış Kapanış Saati: 17:00

Eski meclis binası haftanın her günü ziyarete açıktır.

Kurtuluş Savaşı Müzesi Giriş Ücreti 2024

Müzekart ile ücretsiz gezebilirsiniz. Müzekart olmayanlar ve yabancılar için giriş ücreti 125₺’dir.

Fotoğrafları

  • Kurtuluş Savaşı Müzesi
  • Kurtuluş Savaşı Müzesi içi
  • Kurtuluş Savaşı Müzesi Odaları
  • Kurtuluş Savaşı Müzesi Meclis
  • Kurtuluş Savaşı Müzesi Girişi
  • Kurtuluş Savaşı Müzesi
  • Kurtuluş Savaşı Müzesi Kürsü
  • Kurtuluş Savaşı Müzesi Toplantı Odası
  • Kurtuluş Savaşı Müzesi Salonu
  • Kurtuluş Savaşı Müzesi İç Resimleri
  • Kurtuluş Savaşı Müzesi Resimleri
  • Kurtuluş Savaşı Müzesi Binası

Kurtuluş Savaşı Müzesi Nerede?

Kurtuluş Savaşı Müzesi, Ankara ilinde ve Altındağ ilçesinde bulunuyor.Ulus meydanında Cumhuriyet heykeli karşısında köşede bulunmaktadır. Meclis içerisinde flaşlı fotoğraf çekmek yasaktır ayrıca meclis oturumunun yapıldığı bölümler de ilk meclis vekillerinin kürsüde Atatürk olmak kaydıyla hepsinin balmumundan heykeller, bulunmaktadır.

Ulaşım Haritası

Müze için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Ankara gezileriniz için hazırladığımız Ankara’da Gezilecek Yerler yazımızı inceleyerek gezi listenize yeni yerler ekleyebilirsiniz.

Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak bizlerle paylaşımda bulunabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz