Yerebatan Sarnıcı, Bizans imparatoru I. Justinianus tarafından 532 yılında yaptırılmıştır. 52 Basamaklı taştan bir merdivenle inilen İstanbul’un en büyük sarnıcıdır. Bizans döneminde su deposu olarak kullanılmış ve günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Yazımızda sizlere detaylı bilgiler ile tarihi, yapılışı, hikayesi, içerisinde yer alan eserler ile nerede ve ulaşım bilgilerini sunuyoruz.
İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken tüm yerler ile sarnıcın etrafında yer alan önemli yerlere İstanbul’da Gezilecek Yerler yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Sarnıç halk arasında Yerebatan Sarayı olarak da bilinmektedir. Bu bölgede eskiden bir Bazilika yer almasından dolayı Bazilika Sarnıcı olarak da bilinir. Bazilika, eski çağlarda kral saraylarına deniliyordu.
Yerebatan Sarnıcı Hakkında Bilgiler


Yerebatan Sarnıcı 100 bin ton su kapasitesi bulunuyor. Sarnıcın uzunluğu 140 m olup genişliği ise 70 m’dir.Toplamda 9.800 m2 alanı bulunan sarnıç, taştan yapılmış olan 52 basamaklı bir merdivenle inilmektedir.
336 Adet mermer sütun bulunmaktadır. Sütunların büyük çoğunluğu silindir şeklindedir. Sütunların başlıkları farklı özelliklere sahip olup bir kısmında Corint üslubu bulunurken bir kısmına ise Dor üslubunu yansıtmaktadır.
Sarnıcın duvarları 4.80 m kalınlığındadır. Duvarları ve zemini tuğla ile döşenmiş olup Horasan harcı ilede kalın bir şekilde sıvanmıştır. Bu harç sayesinde sarnıç su geçirmemektedir.
Sarnıç, doğal veya özel olarak yapılmış ve yağmur sularını biriktirmeye yarayan yeraltında bulunan su deposudur.
Yerebatan Sarnıcı Video Görüntüleri
Yerebatan Sarnıcı Tarihi


Bizans imparatoru I. Justinianus tarafından 532 yılında yapılmıştır. Sarayın ve bölgede yaşayanların su ihtiyacını karşılaması amacıyla yapılmıştır.
Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından 1453 yılında fethinden sonra bir süre daha kullanılmıştır. Topkapı sarayının bahçesinin su ihtiyacı yine bu sarnıçtan karşılanmıştır.
Osmanlı zamanında durgun suyun temizlik açısından uygun olmadığı düşünüldüğünden şehirde Osmanlı tarafından kurulan tesisler sonrasında sarnıç kullanılmamıştır.
Yerebatan Sarnıcı Medusa Başı Heykeli

Medusa Heykeli, Roma döneminin heykel sanatının önemli eserlerindendir.Medusa başı, efsanesiyle ziyaretçilerin büyük ilgisini çekmektedir. Heykelin ne zaman sarnıca getirildiği bilinmiyor.
Araştırmacılar bu heykelin salt sütun kaidesi yani bir sütunun kare biçiminde altlığı olarak kullanılması amacıyla getirildiğini düşünmektedirler. Fakat Medusa Başının buraya yerleştirilmesindeki amacın farklı olduğunu düşünen görüşün savunduğuda bir hikaye bulunmaktadır.
Yerebatan Sarnıcı Hikayesi

Medusa, Yunan mitolojisinde Gorgona yani korkunç dişi canavar olan üç kız kardeşten birisidir. Medusa özel bir güce sahiptir. Kendisine bakanları taşa çevirmektedir. Eski dönemlerde korunması gereken yerlere Gorgona heykelleri konurdu. Yerebatan sarnıcına da Medusa başı heykeli konulmasının sebebide bu yüzdendir.
Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti 2023
Yerebatan Sarnıcı giriş ücretleri üç farklı kategoride alınmaktadır. Yetişkin ziyaretçiler için 50 TL, öğrenci ve öğretmen olanlardan 20 TL, ve yabancı ziyaretçilerden ise 300 TL ücret alınmaktadır.
Bilet Türü | Giriş Ücreti |
---|---|
Yetişkin | 50 ₺ |
Öğrenci, Öğretmen | 20 ₺ |
Yabancı | 300 ₺ |
Yerebatan Sarnıcı’nda Müze Kart Geçerli mi ?
Sarnıç Kültür Bakanlığı’nın bünyesinde hizmete açık olmadığı için Müze Kart geçerli değildir.
Yerebatan Sarnıcı Ziyaret Saatleri
Mevsim | Açılış | Kapanış |
---|---|---|
Kışın | 09:00 | 17:30 |
Yazın | 09:00 | 19:00 |
Sarnıç haftanın yedi günü de ziyarete açıktır. Her gün 09:00 ile 17:30 arasında ziyarete açık olan sarnıç, dini bayramların ilk günlerinde ise öğle saatlerinde (12:00-13:00) ziyarete açılabilmektedir.Yazın ise her gün 09:00 ile 19:00 arasında ziyarete açıktır.Yaz aylarında kapanış saatinde değişiklik olabilir, kurumdan bilgi edinebilirsiniz.

Yerebatan Sarnıcı Nerede ?
Sarnıç, İstanbul ilinin Fatih ilçesinde Sultanahmet semtinde yer almaktadır.Tarihi bir semtte olan sarnıç, Ayasofya, Sultanahmet Camii ve Sultanahmet Meydanı gibi gezilecek yerlere yakındır.
Nasıl Gidilir ?
Yerebatan Sarnıcı’na gitmek için kullanabileceğiniz en mantıklı yol tramvay hattını kullanmak olacaktır. Kabataş-Zeytinburnu arasında çalışan tramvay hattı ile Sultanahmet durağına kadar geldiğinizde sarnıca yürüyerek gitmeniz mümkündür.
Otobüsle gelecek olanlarsa Sultanahmet’e giden herhangi bir otobüsle sarnıca kadar gelebilirler. Ya da Kapalı Çarşı’ya kadar otobüsle gelip oradan 10-15 dakika yürüyerek sarnıca ulaşabilirler.
Şahsi aracı ile gelecek olanlar için sarnıcın bulunduğu nokta daha çok yayalara ve tramvaya ayrılan bir alanda olduğu için İstanbul’a yabancı olanlar için biraz sıkıntılı bir yolculuğa neden olabilir. Eminönü’ne kadar geldikten sonra Ayasofya yazılı tabelaları takip ederseniz sarnıca ulaşmanız da mümkündür.
Anadolu yakasından şahsi aracı ile gelecek olanlarsa Arabalı vapuru kullanarak direk Eminönü’ne ulaşıp oradan da kolayca sarnıca ulaşabilirler.
Haritası ve Konumu
Yerebatan Sarnıcı için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.
Adres ve İletişim Bilgileri
Adres : Alemdar Mh., Yerebatan Cd 1/3 Fatih / İstanbul
Telefon : (0212) 522 12 59
Sıkça Sorulan Sorular
Evet, yenileme çalışmaları tamamlandı ve ziyarete açık.
Hayır değil. Öğretmen ve öğrencilere 20 TL.
Hayır, MüzeKart geçerli değildir.
Sizlerde sarnıca yaptığınız gezileri, deneyimlerinizi veya sorularınızı yazımıza yorumda bulunarak bizlerle paylaşabilirsiniz.
Hay Allah razı olsun bi sitede adam akıllı bilgi bulabildik.
eywallah bilgi için eline saglık .çok işime yaradı 🙂