İstanbul Üsküdar ilçesinde bulunan Paşa limanı bölgesinde yer alan, ismini Osmanlı vezirlerinden olan Fethi Ahmet Paşa’dan alan Fethi Paşa korusu, oksijen deposu olarak bilinmektedir. Boğaz manzarasına hakim olan Fethi Paşa korusunda yürüyüş yapmak, dinlenmek ve yemek yemek gibi imkanlar bulunmaktadır.
Fethi Paşa Korusu Hakkında Bilgiler
Fethi Paşa, tophane müşiri görevinde iken, Ayairini olarak bilinen ve eski silahların konulduğu ambarı, çeşitli bölgelerden topladığı arkeolojik eserler ile donatmış ve bir müzeye dönüştürmüştür. Fethi Paşa’nın ölümünden sonra, mirasçıları arasındaki paylaşım işlemlerinin ardından, koru bakımsız bir hale gelmiştir. Mirasçılar arasında olan Avukat Şevket Mocan, hissesini İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devretmiş, bu işlemden sonra koru bir müddet Mocan korusu olarak anılmaya başlamıştır. Büyükşehir Belediyesince yapılan istimlak işlemlerinden sonra, köşk restore edilmiş ve 2003 yılında sosyal tesis statüsünde İstanbul halkının hizmetine sunulmuştur.
İstanbul’da temiz hava almak, koşu ya da yürüyüş yapmak isteyenlerin ilk tercihleri arasında, Fethi Paşa korusu gelmektedir. Kentin gürültülü atmosferinden uzak konumda bulunan Fethi Paşa korusunda yer alan kafe ya da restaurantlarda veya çay bahçelerinde dinlenmekte mümkündür. Sık ağaçların yer aldığı, halk tarafından Kuzguncuk korusu olarak da bilinen Fethi Paşa korusu, adeta İstanbul’un botanik bahçesi görünümünde bulunmaktadır.
Halen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı olan Fethi Paşa korusu içerisinde bulunan iki ahşap bina, 1994 yılından günümüze kadar restaurant ve kafetarya olarak kullanılmaktadır. Konumunun güzelliği ile dikkat çeken, geniş bir ufka bakan Fethi Paşa korusu, fıstık çamları, kızılçamlar, sakız ağacı ve sedir ağaçları ile enfes bir doğa ziyafeti çekmektedir.
Fethi Paşa Korusu Kahvaltı
Büyükşehir Belediyesi tarafından istimlak edilmek sureti ile restore edilen ve İstanbul halkının hizmetine sunulan Fethi Paşa korusunda boğaz manzarası eşliğinde kahvaltı etme imkanı bulunmaktadır.
Türk kahvaltı kültürünün örneklerinin yer aldığı, eşsiz güzelliğe sahip olan ortamda, hem dinlenmek, hem huzur bulmak, hem de boğaza karşı kahvaltı etmek kaçırılmayacak bir fırsattır.
Fethi Paşa Korusu Resimleri
Fethi Paşa Korusu Çalışma Saatleri
Fethi Paşa korusu, hafta içi ve hafta sonu olmak üzere her gün misafirlerine hizmet vermektedir. Kafe ve restaurantlarda dinlenmek ve koruyu gezmek için belirlenen çalışma saatleri ise, hafta içi ve hafta sonu da dahil olmak üzere 08:30 ile 23:00 saatleri arası olarak belirlenmiştir.
Fethi Paşa Korusu Nerede ve Nasıl Gidilir?
İstanbul ili Üsküdar ilçesinde Paşa limanı caddesinde bulunan Fethi Paşa korusuna, Paşa limanı durağından kakmakta olan otobüsler aracılığı ile ulaşım mümkündür. Ayrıca, Boğaziçi köprüsünün Beylerbeyi kavşağı çıkışından, Paşa limanı caddesi istikametine ilerleyerek, Kuzguncuk iskelesinden geçip Nacak sokaktan girerek Fethi Paşa korusuna ulaşmak mümkündür. Beykoz Üsküdar, Kirazlıtepe Üsküdar İETT otobüslerinden faydalanmak sureti ile de koruya ulaşım sağlanmaktadır.
Haritası ve Konumu
Koru için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.
Korunun hemen yakınında yer alan ve görülmesi gereken yerler olan Mihrimah Sultan Camii, Kız Kulesi ve Beylerbeyi Sarayı yazılarımıza göz atabilirsiniz.
Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.