Galata Köprüsü dışında İstanbul tarihine bakıldığında, Haliç’ in iki yakasını birbirine bağlamak için inşa edilmiş olan birçok köprü ortaya çıkmaktadır. Eyüp – Sütlüce arasında, 6. yüzyılda yapılmış olan ve 12 kemerli inşa edilen ilk köprü ise  Haliç Köprüsü’ dür.

Galata Köprüsü Hakkında Bilgiler

İstanbul’un fethi sırasında, Fatih Sultan Mehmet tarafından da Haliç’ e bir köprü yaptırılmıştır. Ayvansaray ile Kasımpaşa arasında yapılan bu köprü için, dev fıçılar ve demirler kullanılmıştır. Bu köprü, İstanbul ele geçirildikten hemen sonra, askerlerin ulaşımı için yapılmıştır.

1500′ lü yıllarda, ilk defa kalıcı bir köprünün tasarlandığı Haliç için ilk girişim, II. Beyazıt tarafından gerçekleştirilmiştir. Leonardo da Vinci’ den bir köprü tasarımı isteyen Beyazıt, Altın Boynuz için hazırlanan tasarımı onaylamadı. Tek açıklıklı, 240 metre uzunluğunda ve 24 metre genişliğinde olan bu köprü, eğer yapılmış olsaydı, Dünya’ daki en uzun köprü unvanını alacaktı. Ardından, bir başka İtalyan sanatçısı olan Mikelanj, köprü tasarımı için İstanbul’ a davet edildi. Ancak sanatçı, bu daveti geri çevirdi. Böylece 19. yüzyıla kadar, Haliç için bir köprü yapılması fikri ertelendi.

19. yüzyılda, Sultan II. Mahmut döneminde, Azapkapı ve Unkapanı arasına, oldukça uzun bir köprü yaptırıldı. 3 Eylül 1836 tarihinde açılan bu köprü, “Hayratiye”, “Cisr-i Atik” ve “Eski Köprü” isimleri ile biliniyordu. Yaklaşık 500 – 540 metre uzunluğunda olan bu köprü, dubaların yardımı ile yapılmıştı. Hayratiye Köprüsü, 1912 yılında yıkıldı.Leonardo da Vinci’ nin tasarladığı köprü ise tam olarak 350 yıl sonra, ilk modern Galata Köprüsü olarak hayata geçirildi. 1845 yılında, Sultan Abdülmecid döneminde yaptırılan köprü, Sultan’ ın annesi Bezm-i Alem Valide Sultan adına inşa edildi. 18 yıl kullanılan köprüye, “Cisr-i Cedid”, “Valide Köprüsü”, “Yeni Köprü”, “Büyük Köprü”, “Yeni Cami Köprüsü”, “Güvercinli Köprü” isimleri verilmiştir. Köprünün üzerinden ilk geçen kişi ise Sultan Abdülmecid’ tir. İlk üç gün için köprü geçiş ücreti uygulanmasa da 25 Ekim 1845 tarihinde Denizcilik Bakanlığı tarafından köprü geçiş ücreti toplanmaya başlandı. Ordu ve kanun uygulayıcı personel ile birlikte, görevdeki yangın söndürücüler ve rahipler için ücretsiz olan köprü; yayalara 5 para idi. Sırtı yüklü insanlara 10 para, sırtı yüklü hayvanlara ise 20 para olan köprü ücretleri, at arabaları için ise 100 para olarak uygulanmaktaydı.Alman firması MAN AG tarafından, 1912 yılında, 350.000 altın liraya inşa edilen bir diğer köprü ise 466 metre uzunluğunda ve 25 metre genişliğindeydi. Ancak 16 Mayıs 1992 tarihindeki yangında kullanılamaz hale gelen köprü, onarılmasının ardından, Balat – Hasköy arasına yerleştirildi. Yanan köprünün yerine ise “Galata Köprüsü” olarak bilinen modern ve yeni bir köprü inşa edildi. “Tarihi Galata Köprüsü” ismi, bu köprüyü nitelemektedir.

Galata Köprüsü Mekanlar

Günümüzde kullanılan Beşinci Galata Köprüsü ise bir önceki köprünün biraz kuzeyinde, STFA şirketince inşa edilmiştir. 1994 yılının Aralık ayında tamamlanan bu köprü, Eminönü ve Karaköy’ü birbirine bağlamaktaydı.Beşinci Galata Köprüsü, 490 metre uzunluğunda ve 80 metrelik kısmı açılabilen şekilde yapılmış bir baskül köprü özelliğindedir. 42 metre genişliğe ve her yöne doğru 3 şeritli tasarlanmış yollara sahip olan köprüde, bir de yaya yolu bulunmaktadır. Ancak, Tramvay hattının Kabataş’a kadar uzatılmasının ardından, köprünün tam ortasındaki iki şerit, tramvay yolu haline getirilmiştir.Üzerinden tramvay geçen baskül tipindeki köprüler düşünüldüğünde, Galata Köprüsü dünya genelindeki enden köprülerden biridir. Ancak, baskül köprünün açılıp kapanması sonucu, tramvay hattının birbirine yeniden tam olarak değmemesi gibi bir takım sorunlara da sahip olan köprü, zaman içinde istenilen sisteme oturtulmuştur.

Galata Köprüsü mimari bir güzellikten ziyade İstanbul’un en gözde ve en popüler simgelerinden biri olmuştur. Aynı zamanda şiirsel bir imge niteliği de taşımaktadır. Bir çok değerli şiirimize konu olan yapısı ve konumu itibariyle dikkat çeken bir unsurdur. Turistlerin de ilgi odağı olması sebebiyle ziyaretçi sayısı oldukça fazladır. Görülmesi gereken ve merak edilen İstanbul’un güzide mimari değerleri arasındadır.

Galata Köprüsü’nde yemek yerleri olarak birçok restauranta da rastlanabilmektedir. Deniz manzarası eşliğinden ziyade denizin tam ortasında yemek yeme keyfi dikkat çekmektedir. Çoğu turist olan yüzlerce insan her gün orada yemek yeme aktivitesini gerçekleştirebilmektedir. Bunun yanı sıra özellikle Topkapı Sarayı’na bakan tarafta olup bu manzara eşliğinde vakit geçirmek aynı zamanda yemek tüketmek, insana ayrı bir huzur ve haz vermektedir. Alkollü mekanlar da bulunurken alkolsüz mekanlarda bulunmaktadır. Müşterinin tercihine göre farklı ambiyanslara sahip mekanlar bulunabilmektedir.Bir yanda Yeni Camii, diğer yanda vapurlar, başka bir yanda Beyazıt Kulesi diğer bir yanda ise Galata Kulesi derken eşsiz bir manzaranın içerisinde insanlar kendilerini bulmaktadır.Özellikle akşamları eşsiz bir manzarası ve bir çok mekanın canlı müzikleriyle güzelliğine güzellik katıyor. Gündüzleri ise köprü altında bulunan bir çok balık restaurantında en taze balıkları vapur seyri eşiliğinde keyifle tada bilirsiniz. Köprü üzerinde yürükmekte bir başka keyif verir insana, tarihi anımsar içten içe bir of çeker gibi olursunuz ki birden kendinizi caddeye doğru savrulduğunuzu görürsünüz.

Bir Çok Mekanda bir çok farklı fiyat tarifesi mevcut bu yüzden size şöyle diyebiliriz ki; Ortalama kişi başı: 50 TLyi gözden çıkarmanız gerekmektedir.

Galata Köprüsü’nde Balık Tutmak

İstanbul’da nerelerde balık tutulur sorusuna verilebilecek birkaç iyi cevaplardan birisi hiç şüphesiz Galata Köprüsü’dür. Boğazın eşsiz balık tutma imkanı sayesinde İstanbul, balık tutma anlamında önemli şehirlerimizden biriyken Galata Köprüsü de konumu itibariyle balık tutmanın yapılabileceği en iyi yerlerden biridir. Balık tutmanın bazı işlevleri vardır ve bu işlevler doğrultusunda Galata Köprüsü’nde balık tutmanın gidişatı ve hazzı bambaşkadır.Galata Köprüsü, balık tutmanın hazzı ile İstanbul’u seyretmenin güzelliğini bir araya getiren bir mekandır. Belki de dünyada buradan daha güzel manzaralı balık tutabileceğiniz başka bir yer yoktur. Yapacaklarınız ise karmaşık görünse de aslında basit ve kolaydır.

Galata Köprüsü Balık Tutmak

İlk olarak hazırlık aşamasından bahsedelim. Galata Köprüsü’nde standart istavrit balığı avlamak için yeme ihtiyacınız olmayacak. İhtiyacınız olan, orta kalite bir olta, çapari olarak tabir edilen, misinaya düzenli olarak bağlanmış 8 kancadan oluşan, kancaların ucunda da tüyler bulunan bir olta ucu, oltayı sallamanızı kolaylaştıracak küçük bir kurşun, boş bir kova ve malzemelerinizi taşıyabileceğiniz tercihen bölmeli bir çanta. Bir de yanınızda çok fonksiyonlu bir çakı bulundurmayı unutmayın. Bu çakının içinde makas yoksa bir de makasa ihtiyacınız olabilir. Bu saydığımız malzemelerin hepsini Karaköy’de hırdavatçılar çarşısında bulabilirsiniz. Açık olduğu saatlerde gittiğiniz zaman, en fazla 100-120 liralık bir alışveriş ile balık tutmaya hazır olacaksınız.

Önce balık tutacağınız zamanı iyi belirlemelisiniz. Tavsiye olarak, sabah ezanından 10-15 dakika önce Galata Köprüsü üzerinde bulunmaktır. Hazırlıkları tamamlayıp oltanızı denize bırakırken, İstanbul semalarında yankılanan Sabah Ezanının güzelliği de balıkları uyandırıp, kendinden geçirecektir. O saatlerde Galata Köprüsü boş olmaz ancak öğle saatlerine göre de kalabalık değildir. O yüzden, acemi olduğunuz için kendinize sakin bir köşe seçin. Eğer sağınızda ve solunuzda balıkçılar varsa oltaların karışması kaçınılmaz olacaktır.

Oltam başka oltalara karışır diye de korkmayın. Galata Köprüsü üzerinde balık tutan insanların büyük bir çoğunluğu, balık tutmanın sabır eğitiminden geçtiği için, bu karışıklığı anlayışla karşılayacak ve size yardımcı olacaklardır. Unutmayın oltanızın ucuna çapariyi bağlayıp, en uca da kurşunu takacaksınız. Köprünün parmaklıklarından biraz sarkarak, oltanızı bir iki kez sallayıp mümkün olduğu kadar ileri, boğazın sularına bırakacaksınız. Oltanızın gerginliği geçene kadar makaranızı kilitlemeyin. Misinanın gerginliği azaldıktan sonra makarayı kilitleyip biraz bekleyin. Sonra bir bebeği uyandırmamaya çalışarak okşadığınızı düşünüp, o hızda makarayı çevirmeye başlayın. Eğer şansınız varsa, ilk oltayı salışınızda, kancaların ucundaki tüyler parlayacak, bunu gören istavritler oltaya yaklaşacak, sabah kahvaltıları için bir araya gelip, oltanıza saldıracaklar. Ve yazının girişindeki heyecanlı bekleyiş bitmiş, misinanız denizin derinliklerine doğru çekilmiş, siz de makarayı sarmaya başlamış olacaksınız. Bu şekilde balık tutmanın özellikle de Galata üzerinde gerçekleşmiş olmasının tadına varılacaktır.

Galata Köprüsü Resimleri

Galata Köprüsü Nerede ve Nasıl gidilir?

Adres olarak şu şekilde geçmektedir: Galata Köprüsü, Eminönü / Karaköy / İstanbul

Nasıl gidilir sorusuna ise cevap olarak, sayısız ulaşım seçeneği olmakla beraber, Otobüs, Tramvay, Vapur ile Eminönü durağında inerek ulaşabilirsiniz. Araç ile Eminönü sahil yolundan giderseniz köprü üzerine gelmeden veyahut köprüyü geçtikten sonra bir çok otopark mevcuttur. Park yerleri için alternatiflerin olması zaman kaybını önlemektedir. Ulaşımı rahat olmakla birlikte gezip görülmesi gereken ve zaman geçirilmesi gereken nadide yapılardan birisidir.

Haritası ve Konumu

Köprü için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Yine aynı isim ile İstanbul’un simgelerinden biri olan Galata Kulesi yazımıza göz atın.

Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz