Galata Mevlevihanesi Müzesi

Galata Mevlevihanesi Müzesi hakkında detaylı bilgiler içeren yazımızda, müzenin tarihi, giriş ücretleri ve sema gösterileri ile nerede ve ulaşım bilgilerine detaylı bir şekilde yer verdik.

İstanbul’da yer alan diğer müze ve görülmesi gereken yerler için İstanbul’da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Galata Mevlevihanesi Hakkında Bilgiler

Yakın zamana kadar Divan Edebiyatı Müzesi adı ile bilinen Galata Mevlevihanesi Müzesi, 2007 yılında başlayan ve 2011 yılına kadar süren çalışmaların sonucunda bugünkü halini almıştır.

1491’de Afyon Mevlevihanesi Şeyhi Divane Mehmed Dede tarafından Galata’da ki arazi üzerine kurulan Mevlevihane, aynı zamanda İstanbul’un da ilk mevlevihanesi olma özelliğini taşır.1509 Büyük İstanbul depremi ve sonrasında da bir yangın yüzünden oldukça tahrip olan Mevlevihane, bugünkü halini ise büyük ölçüde 1851 ile 1859 yılları arasında yapılan yenileme çalışmalarına borçludur. Cumhuriyet’in ilanından sonra mektep olarak kullanılmaya başlayan Mevlevihane, 1975 yılından itibarense Divan Edebiyatı Müzesi olarak kullanıma açılır. Bugünkü halini ve görevini ise ancak 2011’de alabilir.

Galata Mevlevihanesi İstanbul

Galata Mevlevihanesi Müzesi Giriş Ücreti

Müzeye 2024 yılında MüzeKart sahipleri ücretsiz giriş yapabilirler. MüzeKartı olmayanlar ve yabancılar, 150 TL giriş ücreti ödeyerek müzeye giriş mümkün. Müzeye ücretsiz giriş yapabileceklerin listesi şu şekilde;

  • 18 yaş altı ve 65 yaş üzeri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları
  • Gazi ve şehitlerin eşleri ile çocukları.
  • Engelliler ve bir refakatçileri
  • Er ve erbaşlar
  • 0-12 yaş arasındaki yabancı uyruklular
  • Basın Kartı sahipleri
  • Bakanlık onaylı tur operatörleri

Galata Mevlevihanesi Müzesi’nde Müzekart Geçerli mi?

Müzeye girişlerde Müzekart geçerlidir. Ancak bu giriş sema gösterilerini kapsamamakta.

Galata Mevlevihanesi İçi
Görsel akmistanbul.gov.tr

Ziyaret Saatleri

Müze, devam eden restorasyon çalışmaları sebebi ile geçici olarak kapalıdır.

DönemAçılış SaatiKapanış Saati
Kış Dönemi (1 Ekim – 1 Nisan)09:0017:00
Yaz Dönemi (1 Nisan – 1 Ekim)09:0019:00

Şeyh Galip ve Halet Efendi Türbeleri, Semahane, Mahfiller, Derviş Odaları, semahlarda kullanılan geçmiş dönem enstrümanlar ve çeşitli sanat eserleri gibi Mevleviliğe dair oldukça önemli parçalar ve detaylar içeren müze, Beyoğlu’nun hareketli ortamından, huzura açılan küçük bir kapı görevi görür. Biraz soluklanmak için bile girildiğinde, kişide tekrar tekrar burada olma isteği uyanabilecektir.

Müze, PAZARTESİ günleri hariç haftanın altı günü ziyarete açık. Yıl içerisinde ise sadece Ramazan ve Kurban Bayramları’nın ilk günlerinde yarım gün kapalı olmasının dışında tüm resmi tatillerde de ziyaret edilebilmekte.

Ancak gişeler son giriş saatinden bir saat kadar önce kapanabilmekte. Bu nedenle ziyareti son anlara saklamamakta yarar var.

Galata Mevlevihanesi Sema Gösterisi

Galata Mevlevihanesi Sema Gösterisi

Mevlevihanede pazar günleri saat 17:00’de Sema Gösterisi düzenlenmekte ve bu etkinlik için ayrıca bilet alınması gerekiyor. Bilet fiyatları 250 TL olarak belirlenmiş. Bilet satış adresinden güncel fiyat bilgisinede ulaşabilirsiniz. Numarasız bilet satışı bulunuyor. Gösteriler hakkında 0212 245 41 41 nolu numaradan bilgi alabilirsiniz.

Video Görüntüleri

Galata Mevlevihanesi Nerede?

Müze, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde yer almaktadır.İstiklal Caddesi’nin sonundaki Tünel Meydanı’ndan Galata Kulesi’ne inen Galipdede Caddesi’nin hemen başında, sol tarafta.

Nasıl Gidilir?

Merkezi konumda olmasından dolayı müzeye ulaşmak için oldukça fazla alternatif var.

Müzeye Taksim Meydanı’ndan ya da Eminönü ve Karaköy’den ulaşmak oldukça kolay. Taksim Meydanı’na kadar gelip buradan İstikal Caddesi’ni yürüyerek geçmek ya da Şişhane’ye kadar metroya binmek tercih edilebilir. Karaköy’e gelenler ise buradan 10 dakikalık bir tırmanışla, ya da finükülerle Tünel’e kadar çıkabilirler.

Otobüsle Galata Mevlevihanesi’ne gitmek isteyenler ister Taksim Meydan, isterlerse de Eminönü’ne veya Karaköy’e gelen herhangi bir otobüse binebilirler.

Bağcılar-Kabataş Tramvay Hattı kullanılarak Karaköy’e kadar gelinebilir.

Deniz yolu ile Eminönü ya da Karaköy’e gelinip, buradan müzeye geçilebilir.

Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı ile Taksim’e kadar geldikten sonra, buradan da müzeye geçilebilir.

Marmaray kullanılarak Sirkeci’ye kadar gelinebilir. Buradan ister 10 dakikalık bir yürüyüş, isterse de tramvayla finükülere kadar gidilebilir.

Haritası ve Konumu

Mevlevihane için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

İletişim – Telefon

Telefon : 0 212 245 41 41
Fax : 0 212 243 50 45
E-Posta : galatamevlevihanesi@kultur.gov.tr

Sizlerde gezilerinizi ve bilgilerinizi yazımıza yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz