Lavanta Kokulu Köy Kuyucak

Ve takvimler yılın lavanta zamanını gösteriyor. Temmuz ayı boyunca devam edecek bu görsel şölen için ilk akla gelen destinasyon şüphesiz Isparta / Kuyucak Lavanta Kokulu Köy. Listeye yakın mesafelerde bulunması sebebiyle dillere destan mavisiyle Salda Gölü ve yüzyıllardır aynı coşkuyla akan çeşmesiyle Sagalassos Antik Kenti de eklendiğinde, bu üçlü şahane bir rota sunuyor.

Isparta gezilerinizde mutlaka görülmesi gereken festivallerden Gül Hasadı Festivali yazımıza göz atabilirsiniz.

Tam olarak “Anlatamam Görmen Lazım” dedirtecek cinsten yeni yazıya hazır mıyız?

Yazıda ki gezilecek yerler kendi içinde tam bir üçgen oluşturuyor. Yola çıkacağınız şehri baz alarak rotaya istediğiniz noktadan başlayabilirsiniz. Biz İzmir yönünden geldiğimiz için gezimize Lavanta Kokulu Köy’den  başladık. Sonra sırasıyla Sagalassos ve son gün ise Salda yaptık. Köye ulaştığımız akşamüzeri saatleri fotoğraf çekimi içinde günün en uygun zamanıydı.

⭐️Lavanta bahçelerinde fotoğraf çekerken daha mor renkte lavantalarla görüntü yakalayabilmek için sabah erken saatleri ya da akşam üzeri saatlerini tercih edin. Bol ‘like’ garantili bu bilgi de burada dursun : )

Lavanta Kokulu Köy

Lavanta Kokulu Köy

Geldi mi lavantaların misss kokusu?

➡️ İzmir-Kuyucak ( Keçiborlu / Isparta ) 380 km. ( Yaklaşık 4 saat 30 dk )

Lavanta Kokulu Köy, Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünün diğer adı. Köy Isparta merkeze 48, Keçiborlu ilçesine ise 15 km uzaklıkta.

Köyü gezmek için en uygun aylar Haziran sonu ve Temmuz başı. Temmuzda lavantalar iyice olgunlaşarak hasattan önceki en mor halini alıyor. Ağustos ayında geldiğinizde de üst bahçelerde turistler için hasat edilmeden bırakılmış, foto çekimine hala uygun bahçeler bulma şansınız da var. 

Ben bölgeyi ziyaret etmeden önce Lavanta Kokulu Köy Kadın Girişimciler Derneği’ni arayarak hasat dönemi ile ilgili ayrıntılı bilgi almıştım. Sizde gelmeyi planladığınız dönem için işi şansa bırakmamak adına arayıp, bilgi alabilirsiniz.

⭐️Lavanta Kokulu Köy Kadın Girişimciler Derneği telefon: 0246 541 40 06

Lavantalı Dondurma
Lavantalı Dondurma

Derneğin adından da anlaşılacağı üzere burası köyün kadınlarına, lavanta üretimi üzerinden istihdam yaratmak, turizmi güçlendirmek, alternatif gelir kaynağı oluşturmak için tasarlanmış ve yurtiçi turizm adına son yıllarda çokta başarılı olmuş. Bu yüzden köyün kadınlarına da destek olmak için geldiğinizde lavanta aromalı kahve içmeden, lavantalı dondurma yemeden ve yine lavantalı sabunlardan almadan dönmeyin. Dilerseniz minik bir ücret karşılığında bahçelerden lavanta da toplayabiliyorsunuz. İsterseniz toplanıp kurutulmuş lavanta keseleri de var.

Lavanta Aromalı Kahve
Lavanta Aromalı Kahve

Sagalassos Antik Kenti

Sagalassos Antik Kenti

Antoninler Çeşmesi’nin ihtişamından etkilenmemek mümkün mü?

➡️Sagalassos, bağlı bulunduğu Ağlasun ilçesine 7, Burdur merkeze 35 km mesafede.

➡️Kuyucak ( Lavanta Köyü ) – Ağlasun 78 km. ( Yaklaşık 1 saat 10 dk )

Türkiye’de görülmesi gereken yerler en güzel yerler için Türkiye’de Gezilecek Yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Burası Burdur’un UNESCO Dünya kültür Mirası Aday Listesi’nde ki 12.000 yıldır neredeyse hiç bozulmadan bugüne kadar kalabilmiş şehir kalıntılarının bulunduğu antik kenti Sagalassos. Kentin nefes kesen bir konumu var. 

Sagalassos Antik Şehri
Sagalassos Antik Kenti

Şehrin en önemli özelliklerinden biri 1000 yıllık bir seramik üretim merkezi olması. Buradan çıkan seramikler vakti zamanında dünya üzerinde birçok antik kente malzeme olmuş. Seramikleriyle ünlü şehrin çeşmeleriyle de ünlü olması hiç şaşırtıcı değil.

Sagalassos

Kentin en önemli yapısı şüphesiz Antoninler Çeşmesi. Kazı çalışmaları sonunda 2010 yılında yeniden hayat bulan bu muhteşem çeşme M.S 170-180 yıllarında inşa edilmiş. Roma imparatoru Marcus Aurelius döneminde yapılan eser, Tanrı Dionysos’a ithaf edilmiş. 28 metre genişliğinde ve 9 metre yüksekliğinde olan yapının sağ ve sol tarafında Dionysos’a ait heykeller bulunuyor. Çeşmenin suyu yapının orta noktasından, 4 buçuk metre yüksekliğinden adete bir şelale gibi düşüyor.

 Ayaklarım havuzun soğuk sularındayken zaman geri sarıyor. Suyun düşerken çıkardığı çoşkun ses kulaklarımda, çeşmenin yapıldığı ilk güne ışınlanıveriyorum sanki. Ne muhteşem bir an…

⭐️ Antik kenti müze kart ile ücretsiz gezebilirsiniz. Antoninler Çeşmesi’n de replikaları bulunan heykellerin orjinallerini Burdur Müzesi’n de. Müze, Anadolu’nun en görülmeye değer müzelerinden. Hadrian ve Marcus Aurelius’a ait devasa büyüklükteki heykellerin büst ve ayak parçaları burada.

Salda Gölü

Salda Gölü

Mavinin en güzel tonu

➡️Ağlasun ( Sagalassos Antik Kenti ) – Salda gölü 110 km. (Yaklaşık 1 saat 40 dk )

Salda gölü ile ilgili tüm detayların yer aldığı gezi rehberi yazımız olan Salda Gölü içeriğimizede mutlaka göz atın.

Salda, Burdur’un Yeşilova ilçesinde ülkemizin en güzel göllerinden biri. Peki nedir Salda’yı böyle özel yapan: Öncelikle Salda Türkiye’nin en temiz, dünyanın ise beşinci en temiz gölü. Suyu o kadar berrak ki rengi Maldivler ile yarışır turkuazlıkta. Kumu da yine Maldivlerle yarışır beyazlıkta. Zaten burayı böylesine cennet bir yer yapanda aslında bu kıyıları. Ona bu beyaz rengi verende magnezyum. 

Bir krater gölü olan Salda’nın suları cam göbeğinden başlayıp, en derin yerlerinde çivit mavisine dönüyor. Çanağı volkanik bir patlama ile oluştuğu için 184 metre ile Türkiye’nin en derin göllerinden.

Salda Gölü Manzarası

Salda’nın gizemi turkuaz mavisinde bitmiyor; göl Mars özellikleri taşıyor. Salda’nın beyaz kayaya benzer sahilleri var. Uzaktan baktığınızda kaya sanıyorsunuz ama elinize aldığınızda parçalanıp ufalandığını görüyorsunuz. 

Gölün çevresi 44 km. Araçla etrafını turlamak, gün batımını izlemek mutlaka yapılması gerekenlerden. “Yüzelim mi” derseniz bolca “suya girmek yasaktır” tabelası göreceksiniz. Sonuçta tatlı su lakin belirlenen alanlarda şansınızı zorlamadan ıslanabilirsiniz.

Gezdiniz, yüzdünüz e gün batımını da izlediniz. Buraya kadar gelmişken hem de hali hazırda acıkmışken mutlaka yapmanız gereken son bir şey kaldı. Yeşilova’da buraya özgü “kıymalı tost” yemek. Şu an bu satırları yazarken bile canımın çektiğini şuraya eklemeden geçemeyeceğim : )

Dilerim yine keyif alarak okuduğunuz ilham veren, yollara düşürecek cinsten bir yazı olmuştur. Bazı yerlerin güzelliğini anlatabilecek bir kelime yok ne yazık ki lügat da. Bu yüzden hep dediğim gibi: ‘Anlatamam, görmeniz lazım.’

Başak Aygün

Yazar : Başak Aygün
Diğer Yazıları : https://seyahatdergisi.com/yazar/basakaygun/
Instagram Hesabı : @basak.wanderlust

1 Yorum

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz