Dünyaya açılmadan önce ülkemizdeki güzellikleri keşfetmeye ne dersiniz? Türkiye’de görülmesi gereken birçok güzel yer bulunmakta.Ancak popüler yerlerin dışında az bilinen ama görülmesi gereken harika yerler bulunmakta.
Türkiye’de gezilecek yerler listesi ile birçok görülmesi gereken yerin listesini sizler için hazırladık.
Türkiye’de Görülmesi Gereken Yerler Listesi
Türkiye’de görülmesi gereken çok sayıda güzel yer bulunurken farklı bölgelerde yer alan gezilecek yerleri sizler için bir araya getirdik.İşte Türkiye’de gezilecek yerler listesi;
İshak Paşa Sarayı

Doğubeyazıt’a 5 km uzaklıkta sarp kayaların üzerinde bulunuyor.Türkistan, Selçuklu ve Osmanlı mimarisini özellikleri bir arada taşıyan sarayın tam 116 odası var.Detaylar için İshak Paşa Sarayı yazımıza göz atabilirsiniz.
Sümela Manastırı Trabzon

Trabzon Maçka ilçe sınırları içerisinde bulunan Sümela Manastırı Anadolu’nun neredeyse 1600 yıllık bir kültür mirasıdır. Bir diğer adıyla Meryem Ana Kilisesi, Maçka ilçesi Altındere Köyü sınırlarında yer alıyor. Kiliseye ulaşım Trabzon şehir merkezinden özel turlarla olabileceği gibi özel aracınızla da kolay bir şekilde sağlanmaktadır. Manastırın hemen altında Altındere Milli Parkı bulunuyor. Detaylar için Sümela Manastırı yazımıza göz atabilirsiniz.
Ihlara Vadisi Aksaray

Türkiye’de yıl içerisinde en sık ziyaret edilen 10 ören yeri içerisinden birisi olan Ihlara Vadisi, Aksaray Güzelyurt ilçesine bağlıdır. Türkiye’nin ve dünyanın en önemli kanyonları arasında gösterildiği bilinen Ihlara Vadisi’nde girişler sabah 8.30 ile başlıyor. Vadiye giriş ücreti ise 55 TL olmakla birlikte sesli rehberlik hizmeti alabilirsiniz. Vadi içerisinde bulunan 105 farklı kiliseden 14’ü ziyaretçilere açık. Hristiyanlık için çok önemli bir yeri olan ve merkez olarak bilinen bu vadi içerisinde, 14 kilometrelik yaşam alanına ev sahipliği yapıyor. Detaylar için Ihlara Vadisi yazımıza göz atabilirsiniz.
Divriği Ulu Camii Sivas

Sivas Divriği ilçesinde yer alan ve tarihi Hititler dönemine kadar dayanan bu cami 1228 ve 1229 yılları arasında yaptırılmıştır. Döneminin geleneksel taş işçiliği modellerine sahip olan ve günümüzde UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yerini almış olan bu tarihi yapı, Türkiye’de yer alan en önemli mimari eserlerden birisidir. Yapı içerisinde bulunan tüm kapılar ve duvarlardaki işlemeler üç boyutlu ve birbirinden farklı geometrik figürler ile zenginleştirilmiş. Cami günümüzde Cumhurbaşkanlığı tarafından koruma altında olup sanat tarihçileri tarafından da “Divriği mucizesi” ya da “Anadolu’nun El Hamrası” şeklinde tanımlanmıştır. Detaylar için Divriği Ulu Camii yazımıza göz atabilirsiniz.
Amasya Evleri

Yeşilırmak’ın kenarında sıralanmış, Osmanlı evlerinin bütün özelliklerini taşıyan bu evler, şehri görmeniz için en iyi sebeplerden bir tanesi.Amasya hakkındaki Amasya’da Gezilecek Yerler yazımızı inceleyebilirsiniz.
Mardin Taş Evleri

Dinlerin harmanlandığı bir şehridir Mardin.Özellikle taş evlerinin dikkat çektiği şehir, sizi görselliğiyle büyüleyecek.Mardin gezisi öncesinde Mardin’de gidilecek ve görülmesi gereken yerlerin detaylı bir listesini bulunduran Mardin’de gezilecek yerler yazımızı inceleyebilirsiniz.
Aspendos Antik Tiyatrosu Antalya

M.S. 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilmiş.15 bin kişilik kapasiteye sahip ve şuanda en iyi korunmuş tarihi yapılardan bir tanesi.Antalya’ya 49 km mesafede bulunuyor.Detaylar için Aspendos Antik Tiyatrosu yazımıza göz atabilirsiniz.
Cumalıkızık Köyü Bursa

Osmanlı dönemini merak ediyor musunuz? Burası tam size göre! Orhan Gazi’nin Bursa yakınlarında yaptırdığı köy, Osmanlı mimarisinin önde gelen örneklerinden.Bursa’ya sadece 2 km mesafesi var.Detaylar için Cumalıkızık köyü yazımıza göz atın.
Bursa Ulu Camii

Tarihin en klasik anıtsal örneklerinden birisi olan ve günümüzde Bursa’nın sembolü haline gelmiş olan Ulu Cami, şehir merkezinde Atatürk Caddesi içerisinde yer almaktadır. Tarihten çok eski izler taşıyan bu yapıt Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılmış ve yapımı 1396 ile 1399 yılları arasında tamamlanarak yüzyıllar sonra günümüze kadar gelmiştir. Eski ihtişamını ve gösterişini hala koruyan ve dikdörtgen planlı bir mimariye sahip olan Ulu Cami, Osmanlı mimarisini günümüzde temsil eden nadir eserlerden birisidir. Camiye ulaşım çok kolay olup, otobüs numarası 38 olan araç ile caminin önüne kadar ulaşmanız mümkündür. Aynı zamanda şehirde dolmuş gibi farklı ulaşım araçları da bulunmaktadır.
Suuçtu Şelalesi Bursa

Doğa ile iç içe olmayı sevenler için görülecek harika bir yer, Suuçtu şelalesi.Bursa ilinde yer alan şelalede kahvaltı yapabilir ve gün boyu harika bir zaman geçirebilirsiniz.Detaylar Suuçtu Şelalesi yazımızda.
Salda Gölü Burdur

Türkiye’nin Maldivleri olarak adlandırılan bu yer muhteşem görüntüsü ile sizleri büyüleyecek.Gölün harika beyaz kumları ve mavi suları görenleri kendisine hayran bırakıyor.Daha detaylı bilgiler Salda Gölü yazımızda.
Ulubey Kanyonu Uşak

Dünyanın ikinci en büyük kanyonu Uşak ilimizde bulunan Ulubey Kanyonudur.Kanyonda yer alan cam teras ile uçurumun üstünde farklı bir tecrübe yaşayabilirsiniz.Detaylı bilgiler Ulubey Kanyonu yazımızda.
Acarlar Longozu Sakarya

Acarlar Longozu Sakarya ili Kaynarca ilçesi Denizköy Mahallesinde bulunmaktadır. Şehir merkezine yaklaşık 60 kilometre uzaklığında olan bu longoz yaklaşık 1562 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Doğal sit alanı olmuş ve koruma bölgesi içerisine alınmış bu eşsiz doğa harikası longoz birbirinden farklı balık türlerine de ev sahibi. Eni 250 ile 1250 metre arasında, uzunluğu ise 7.5 olan longozun çok büyük bir alanı kapladığını söyleyebiliriz. Bölgeye en yakın yer olan Narköy konaklamak sizin için en ideali olacaktır. Ancak longoz içerisinde suyun kenarında yer alan bungalovlarda da konaklayabilirsiniz. Acarlar Longozu ‘na ulaşım ise Karasu’dan kalkan 108 numaralı otobüs ile sağlanabilmektedir. Detaylar Acarlar Longozu yazımızda.
Eğirdir Gölü

Göl, Isparta’da bulunuyor.Yılın her mevsimi görüntüsü mükemmel.Asıl rengi camgöbeği, ancak bazı günlerde ve saatlerde farklı renklere bürünüyor.Bu yüzden halk arasında ‘Yedi Renkli Göl’ olarak biliniyor.Detaylı bilgiler Eğirdir Gölü yazımızda.
Nemrut Dağı

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunuyor. Komagene Krallığına ait antik kendi içerisinde barındıran milli parkta, kartal ve aslan ve 7 metreye varan dev heykelleri görebilirsiniz. Detaylar için Nemrut Dağı yazımıza göz atabilirsiniz.
Abant Gölü Bolu

Bolu’nun hemen yanında bulunan minyatür gölde yürüyüşler yapabilir.Daha büyük gölün bulunduğu Abant’ta ise fayton ve bisiklet gezileriyle doğanın tadını çıkartabilirsiniz. Detaylar için Abant Gölü yazımızı inceleyebilirsiniz.
Gökçeada Çanakkale

Gökçeada’ya geldiyseniz, Kaleköy’de ülkenin son gün batımını izleyebilir, Zeytinli’de dibek kahvesi içebilir ve Rum köylerini gezebilirsiniz.Detaylar için Gökçeada yazımıza göz atabilirsiniz.
Olimpos Antalya

Likya, Roma ve Bizans’a ait tarihi yapıları ile biliniyor.Eğer buraya yolunuz düşerse, Çıralı‘da 3 bin yıldır yanan ateşi görebilir ve hem tarihin hem de doğanın tadını müthiş kumsalında ve denizinde çıkartabilirsiniz. Detaylar için Olimpos yazımıza göz atabilirsiniz.
Harput Elazığ

Elazığ’ın Harput ilçesi açık hava müzelerine taş çıkartıyor.İçerisinde bulundurduğu yapılar görülmeye değer Meryem Ana Kilisesi, Ulu Cami, Kalesi, Buzluk Mağarası ve müzesi ile ön planda.Türkiye’de gezilmesi gereken yerler arasında.
Alaçatı Sörfün Merkezi – İzmir

Türkiye’de görülmesi gereken yerler arasında bulunan Alaçatı, yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği yerler arasında.
Efes Antik Kenti İzmir

İzmir ili Selçuk bölgesinde yer alan Efes Antik Kenti, Antik Dönemin en önemli merkezlerindendir. Tarihi 9000 yıl öncesine dayanan bu yapıtlar, zamanında pek çok kültüre, liman kentine ve ticari merkeze tanıklık etmiştir. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan kente şehir içi ulaşım araçları ile kolaylıkla erişilebiliyor. Kente giriş ücreti 120 TL olmakla beraber aynı zamanda Efes Yamaç Evleri ziyaret etmek isterseniz de 55 TL ekstra ödemeniz gerekiyor. Kente girişler öğretmen ve öğrencilere ücretsizdir. Detaylı bilgiler için Efes Antik Kenti yazımızı inceleyebilirsiniz.
Ayder Yaylası Rize

Rize’nin, Çamlıhemşin ilçesine bağlı olan yaylada, serin havanın tadını çıkartabilirsiniz.Yayla, ladin ve kayın ormanları ile kaplıdır.Zengin florasının yanı sıra kaplıcası ile de yeterince dikkat çekmeyi başarıyor.Detaylar için Ayder Yaylası yazımızı inceleyebilirsiniz.
Safranbolu Evleri Karabük

Safranbolu ve harika tarihi evleri Türkiye’de UNESCO Dünya Miras Listesi içerisinde yer alan Safranbolu Evleri Karabük iline bağlı Safranbolu ilçesinde yer almaktadır. 18. Ve 19. Yüzyıllardan günümüze gelen ve Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan bu evler günümüzde de ziyaretçiler tarafından sevilerek ziyaret ediliyor. Konaklama için ise tarihi konaklarda Safranbolu Evleri’nde birkaç gün deneyimleme imkanınız bulunmaktadır. Evlerin bulunduğu bölgeye ulaşım ise ilçe merkezinden kalkan servisler ile sağlanabilmektedir. Detaylar için Safranbolu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Mozaik Kent Zeugma

Gaziantep’in, Nizip ilçesinde bulunuyor.Antik kent, Roma döneminden kalan mozaikleri ile tanınmakta. Gaziantep’te hakkında olan Gaziantep Gezilecek Yerler yazımızı inceleyebilirsiniz.
Amasra

Sakin tatilin en iyi adreslerinden biri.Tatil yaparken, aynı zamanda tarihe de tanık olabilirsiniz.Cenova şatosunu, kilisesini ve müzesini ziyaret etmeyi sakın unutmayın. Amasra’da görülmesi gereken yerler için Amasra gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.
Hasankeyf

Bir zamanların en önemli yerleşim yerlerinden birisi olan Hasankeyf Batman’ın Midyat ilçesinde yer almaktadır. Kültür turizminde tarihi bir yeri olan bu antik kent içerisinde Türkiye’nin en uzun köprülerinden birisi bulunmaktadır. Tarihi çok eski zamanlara dayanan bu kentin tam olarak kuruluş tarihi belirlenememiştir ancak zamanının ticaret yollarının üzerinde yer alması sebebiyle Roma, Bizans ve Mezopotamya kültürlerini barındırmaktadır. Antik kente ulaşım Batman şehir merkezinden kalkan araçlarla sağlanabilir. Kentin şehir merkezine uzaklığı ise 37 kilometredir.
Gelibolu Çanakkale

Birinci Dünya Savaşının en kanlı çarpışmalarının yaşandığı Gelibolu Yarımadası,tarihin kalıntıları sizi derinden etkileyecek…
Ani Harabeleri

Türkiye-Ermenistan sınırına yakın, Arpaçay nehirinin kenarında kurulan kent, M.Ö. 350-300 yıllarına aittir.Harabeler, Ocaklı köyüne yakın, Kars’a 48 kilometre mesafede bulunuyor.
Kapadokya Nevşehir

Tüm dünyayı etkileyen, muazzam ve eşsiz manzarası ile Kapadokya Nevşehir’de yer almaktadır. Nevşehir ili Ürgüp, Göreme, Uçhisar ve Ortahisar gibi ilçelerinde bulunan peri bacaları ve birçok taş yapı kesinlikle gezmeniz ve görmeniz gereken yerlerden. Ulaşımın çok kolay olduğu Kapadokya’da bir yerden bir yere kısa süre içerisinde gidebilirsiniz. Şehir merkezinde tüm ilçelere giden minibüsler kalkmaktadır. Aynı zamanda bölgede pek çok farklı çeşitte konaklama imkanı bulabiliyor. Tercihinize göre taş otellerde ve peri bacalarının içinde yer alan otellerde kalabilir ya da pansiyonlarda konaklayabilirsiniz.Kapadokya hakkında detaylar için Kapadokya yazımıza göz atabilirsiniz.
Köyceğiz Muğla

Liman kenit olan Köyceğiz’in tarihi 4000 yıl öncesine dayanıyor.Sultaniye köyündeki kaplıcalarda sağlıklı tatil yapabilir veya Yayla ve Göçkçeova köylerinde safari yapabilirsiniz.Detaylar için Köyceğiz yazımıza göz atabilirsiniz.
Ölüdeniz Fethiye

Fethiye’ye bağlı olan Ölüdeniz, dünyanın en güzel plajlarından birine sahip.Burada Kelebekler Vadisi ,Gemiler Adasını görebilir, Babadağdan yamaç paraşütü yapabilirsiniz.Detaylı bilgiler Ölüdeniz yazımızda.
Kazdağları

Çanakkale ve Balıkesir arasında bulunuyor.Tarihi ve muhteşem doğasıyla dikkat çekiyor. Detaylı bilgiler Kaz Dağları yazımızda.
İznik

Çinileriyle dünyaca ünlü olan İznik, Selçuklu ve Osmanlı eserlerini bünyesinde barındıran bir ilçe.Bursa’ya bir saatlik mesafesi var.
Palamutbükü

Datça merkeze 25 kilometre mesafede,harika bir tatil bölgesi.Köy sit alanı olarak belirlenmiş.Şeffaf sularında ister yüzün,isterseniz balık tutun.Doğa ve deniz sevenler için ideal. Detaylı bilgiler Palamutbükü yazımızda.
Yedigöller Milli Parkı

Zamanla dağların arasındaki vadilerde oluşan ve yan yana sıralanan göller,Yedigöller olarak biliniyor.Bolu’da bulunan Yedigöller Milli Parkını özellikle doğa severler görmeli. Yedigöller Milli Parkı hakkındaki detaylı yazımız olan Yedigöller yazımızı inceleyebilirsiniz.
Pamukkale Denizli

Türkiye’de görülmesi gereken yerlerin yine ilk sıralarında yer alan Pamukkale için her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turist bu bölgeye akın ediyor.Detaylı bilgiler için Pamukkale Travertenleri yazımıza göz atabilirsiniz.
Balıklı Göl Şanlıurfa

Şanlıurfa’da bulunan Aynzeliha ve Halil-ur Rahman gölleri, Hz.İBrahim’in ateşe atıldığından, düştüğü yer olarak bilinir.Burası turistlerin ilgisini çeken en gözde yerlerden bir tanesi.Detaylı bilgiler için Balıklı Göl yazımızı inceleyebilirsiniz.
Mevlana Müzesi Konya

Konya şehir merkezinde yer alan Mevlana Müzesi Osmanlı döneminde Selçuklu Sarayı’nın gül bahçesi iken bahçesi Mevlana Dergâhının yeri olarak kullanılmıştır. UNESCO 2007 yılını Mevlana Celalettin Rumi’nin olarak ilan etmiş ve kendisinin oluşturmuş olduğu hoşgörülü ve sevgi dolu felsefe anlayışına adamıştır. Müzesi 1926 yılında kurulmuştur. İçerisinde Mevlana’ya ait önemli el yazması kitaplar, levhalar, kandiller, aletler ve eserler bulunan değerli müze sabah 09:00 ile 17:30 saatleri arası ziyaretlerine açıktır. Müzeye girişler ücretsiz olduğu gibi aynı zamanda sesli rehberlik hizmeti alabilirsiniz. Detaylı bilgiler için Mevlana Müzesi yazımıza göz atabilirsiniz.
Alaeddin Camii Konya

En eski Selçuklu dönemi eserlerinden birisi olan Alaeddin Cami Konya şehir merkezinde bulunmaktadır. Alaeddin Tepesi üzerinde inşa edilen bu eşsiz eser 1116 ile 1156 yılları arasında yapılmaya başlanmış ve 1221 yılında tamamlanmıştır. Camiyi eşsiz kılan en önemli parçalardan birisi dış cephesinde bulunan ve kemer açıklıklarını birbirinden ayıran payeler ve bunların Bizans yapılarından getirilmiş olmasıdır. Camiye ulaşım şehir merkezinden toplu taşıma araçları ile kolaylıkla sağlanabilmektedir.
Düden Şelalesi Antalya

Antalya şehir merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan Düden Şelalesi, ülkemizin en önemli ve değerli turizm merkezlerinden birisidir. Antalya Kepez ilçe sınırlarında yer alan bu doğa harikası şelalede suyun debisi 94 metreküpü buluyor. Şelaleye yılın her dönemi ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Bu doğa harikası kompleks yaz dönemi 08:00 ila 19:30 arası, kış dönemi 08:00 ila 18:00 arası ziyaret edebilirsiniz. Detaylı bilgiler için Düden Şelalesi yazımıza göz atabilirsiniz.
Kurşunlu Şelalesi Antalya

Antalya şehir merkezi içerisinde yer alan Kurşunlu Şelalesi 1986 yılında keşfedilmiştir. Şehirdeki turizme katkı olarak şelale ve etrafının bir Tabiat Parkı haline getirilmesi kararı alınmıştır. Ardından oluşturulan komplekste, yaklaşık 18 metrelik bir yüksekliğe sahip olan şelale ve etrafında ufak gölcükler ile birlikte zengin bitki örtüsü birleştirmektedir. Ancak oluşturulan bu kompleks içerisinde konaklama için herhangi bir yerleşim alanı oluşturulmamış. Şehir merkezinden turlar ile ya da özel aracınızla gelebileceğiniz şelalede otopark alanı mevcuttur. Otopark ücreti şelaleye giriş ücretinin içerisine dahildir. Ziyaret saatleri ise hafta içi her gün sabah 9 ile 22 arası yapılabilmektedir. Detaylı bilgiler için Kurşunlu Şelalesi yazımıza göz atabilirsiniz.
Manavgat Şelalesi Antalya

Antalya ili Manavgat ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve şehir merkezine yaklaşık 72 kilometre uzaklıkta bulunan Manavgat Şelalesi Türkiye’nin en önemli doğal miraslarından birisidir. Şelale yaklaşık 3-4 metre yükseklikten aşağı dökülmektedir. Bizlere doğadan eşsiz bir armağan olan bu şelale çevresinde ziyaretçiler için piknik alanları yapılmıştır. Aynı zamanda kompleks içerisinde ziyaretçilere özel restoranlar ve kafelerde mevcut. Bölgeye giriş çıkış saati kısıtlaması bulunmamaktadır. Detaylı bilgiler için Manavgat Şelalesi yazımıza göz atabilirsiniz.
Şirince Köyü İzmir

İzmir’in Selçuklu ilçesine 8 kilometre mesafesi var.Zeytinlik, şeftali bahçeleri ve üzüm bağları ile çevrili bir Rum köyü.Evleri, 19. yüzyılın Anadolu mimarisini gözler önüne seriyor.Detaylı bilgiler için Şirince Köyü yazımıza göz atabilirsiniz.
Üç Kümbetler Erzurum

Erzurum Yakutiye ilçe sınırları içerisinde yer alan ve tarihi en önemli alışma yazarlarından olan Üç Kümbetler ve bir diğer ismi ile Emir Saltuk Kümbeti, Saltuklular döneminden günümüze kadar gelmiştir. Bu anıt mezarı özel ve güzel kılan şey tarihinin çok eskilere dayanmasıdır. Üç Kümbetlerden birisi olan Emir Saltuk Kümbeti sekizgen bir gövdeye ve konik karışımından oluşan bir külah görüntüsüne sahiptir. Yapımında kesme taş kullanılan bu kümbetler farklı detaylara ve mimariye sahiptir. Kümbetlere ulaşım Erzurum şehir merkezi Cumhuriyet Caddesi güzergahından olabileceği gibi toplu taşıma araçları otobüs ve dolmuşlar ile de sağlanabilmektedir.
Tortum Şelalesi Erzurum

Erzurum Uzundere ilçesi sınırları sınırlarında yer alan Tortum Şelalesi, şehir merkezine yaklaşık 95 kilometre uzaklıktadır. Tortum Şelalesi dünyanın en büyük şelalelerinden birisidir. Görkemli ve ihtişamlı manzarası ile ziyaretçilerini büyülemeye devam eden bu şelale yaklaşık 48 metre yüksekliği ile dünyadaki ilk 3 yüksek şelale arasına girmiştir. Şelale hafta içi her gün 9 ile 18 arası ziyaretçilerini açıktır. Bu doğal manzaraya ulaşımı ise şehir merkezinden kalkan Uzundere dolmuşlarına binerek ya da özel aracınızla Balıklı Köyü ve Tortum Gölü güzergahını takip ederek ulaşabilirsiniz.
Rumkale Gaziantep

Gaziantep ili içerisinde Fırat Nehri ile Merzimen çayının birleştiği noktada yer alan ve yüksek kayaların arasına konumlandırılmış olan Rumkale tarihin bizlere armağan bıraktığı eşsiz eserlerden birisidir. Rumkale antik dönemden günümüze kadar gelmiş olan ve üzerinde çok değerli mimari dokunuşlar bulunduran bir yapıttır. Kale içerisinde Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı, su sarnıçları, kuyu ve hendekler yer almaktadır. Kaynaklara göre Roma Döneminde Hz. İsa’nın havarilerinden birinin bu kaleye gelip yerleşmesi ile Hristiyanlık dini yayılmaya başlanmıştır. Bu nedenle Hristiyanlık için önemli noktalardan birisi haline gelmiştir. Gaziantep Yavuzeli ilçesine yaklaşık 25 kilometre uzaklığına sahip olan Rumkale Gaziantep’de gezilmesi gereken son derece nadir eserlerden birisidir.
Saklıkent Fethiye

Fethiye ve Antalya arasında bulunan vadi, 18 kilometre uzunluğunda.İlerlemek için kayalara tırmanmanız gereken değişik bir yer.Macera sevenlerin mutlaka uğraması gerekiyor. Detaylar Saklıkent Kanyonu yazımızda.
Gök Medrese Sivas

Sivas kültür turizmi açısından oldukça değerli bir yere sahip olan Gök Medrese Sivas şehir merkezinde yer almaktadır. Türk mimarisinin ve süsleme sanatlarının ihtişamlı dokunuşlarına sahip olan medrese, IV. Kılıçarslan döneminde Vezir Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılmıştır. Gök Medrese’nin inşası 1271 yılında tamamlanmıştır. Açık bir avluya ve dört eyvana sahip olan kilise iki katlı bir mimariye sahiptir. İnşa edildiği günden beri dini ilimler ile ilgili hizmet verilen bina 1926 yılında ise müzeye dönüştürülmüştür. Müze hafta sonları da açık olmakla birlikte pazartesi günleri kapalıdır. Müze kartı olanlar için girişler ücretsizdir. Kartı olmayanlar için ise giriş ücret 10 TL olarak alınmaktadır.
Ballıkayalar Tabiat Parkı

Ballıkayalar, İstanbul’a yakın olması ve kahvaltı veya piknik yapmak isteyenler için güzel bir alternatif.Tabiat parkı hakkında detaylar Ballıkayalar Tabiat Parkı yazımızda yer alıyor.
Eskişehir Kurşunlu Camisi ve Külliyesi

Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Eskişehir ili Odunpazarı ilçesi Paşa Mahallesi içerisinde yer almaktadır. Bu cami ve külliye 16. Yüzyıl Osmanlı dönemine ait eşsiz bir mimari eser özelliği taşımaktadır. Eskişehir’in en önemli tarihi yapılarından birisi olan cami ve külliye Çoban Mustafa Paşa tarafından 1517 ve 1520 arasında inşa ettirilmiştir. Günümüzde cami ve külliye içerisindeki bölümler farklı amaçlar için kullanılabilmektedir. Özellikle hat, ebru, kilim, halı dokumacılığı ve gümüş işlemeciliği gibi farklı el sanatlarına ait aktiviteler burada yapılıyor ve satılıyor. Külliye içerisinde şadırvan, medrese, talimhane, türbe ve 2 adet kervansaray bulunmaktadır. Camiye ulaşım şehir merkezinden kalkan otobüs ve dolmuşlarla oldukça kolaydır.
Sagalassos Antik Kenti Burdur

Burdur Ağlasun ilçe sınırları içerisinde yer alan ve şehir merkezine 7 kilometre uzaklığında bulunan Sagalassos Antik Kenti, denizden 1700 metre yükseklikte konumlanmıştır. İsmini Roma İmparatorluk Dönemi’ndeki isminden alan bu antik kent ilk olarak 1706 yılında keşfedilmiştir. Kent içerisinde odeon, çeşme, tiyatro, neon kütüphanesi, helenistik çeşme, seramik üretim merkezi, agora, meclis binası, kilise, tapınak ve claudius kapısı bulunmaktadır. Tarihin en eski izlerini içerisinde barındıran bu eşsiz eser UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde yer alıyor. Aynı zamanda antik kent içerisinden çıkarılan değerli heykeller Burdur Müzesinde sergilenmektedir. Girişlerde 14 TL ücret alınmaktadır. Haftanın her günü ziyaretçilerine açık olan bu kente yaz ayları sabah 9 ile 19 arası, kış aylarında ise sabah 8.30 ile 5 buçuk arası ziyaretlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Sünnet Gölü Tabiat Parkı Bolu

Bolu Göynük ilçesi içerisinde yer alan Sünnet Gölü Tabiat Parkı Erenler ve Korudağ tepeleri arasında bulunmaktadır. Yaklaşık 18 hektar alana sahip olan bu eşsiz doğa harikası park, derinliği 22 metreyi bulan göl çevresinde kurulmuştur. Park içerisinde konaklamak için 45 oda ve 115 yatak kapasitesine sahip bir tesis bulunmakla birlikte piknik yürüyüş ve bisiklet gezinti yapmak için de alanlar bulunmaktadır. Tabiat parkına girişler kişi başı 6 TL, tercih ettiğiniz aktivitelere göre ücretlendirme fiyatları değişmektedir. Çadır alanı kiralamak için 35 TL, karavan alanı kiralamak için ise 45 TL alınıyor. Park içerisinde birbirinden farklı tesis ve hizmet sizleri bekliyor.
Selimiye Camii Edirne

2011 yılında UNESCO dünya Miras Listesi’ne girmiş olan Selimiye Camii ve Külliyesi Edirne şehir merkezinde bulunmaktadır. Osmanlı döneminde başkent görevi gören Edirne şehrinde inşa edilen bu eşsiz eser tüm ihtişamı ile şehrin her yerinden görülebilmektedir. Osmanlı’nın mimarisinin en önemli eserlerinden biri olan ve Mimar Sinan’ın ise ustalık eseri olduğu söylenen cami 1568 ile 1575 yılları arasında inşa edilmiştir. Caminin içerisindeki iç süslemelerde mermer, çini ve hat işçilikleri detayları bulunmaktadır. Aynı zamanda yapı içerisinde İznik çinileri oldukça fazladır. Avlusunda kuzey ve güneye açılan 3 adet kapı bulunmaktadır. Oldukça önemli bir Osmanlı dönemi eseri olan bu caminin miras listesinde yer alması onu daha kıymetli yaparak büyük emekle hazırlanmış mimarisi ise takdire şayandır.
Boyabat Kalesi Sinop

Sinop’un Boyabat ilçesinde yer alan Boyabat Kalesi Roma ve Bizans dönemi mimarisi taşımaktadır. İki farklı dönemde inşa edilmeye başlanan bu kale eski ve yeni kale olarak iki ayrı bölümde incelenebilir. Kaleye girişlerde herhangi bir giriş ücreti alınmamakla birlikte özel araçlar için otopark alanında ücret alınmaktadır.
Süleymaniye Camii İstanbul

İstanbul’un en çok ilgi gören kültür miraslarından birisi olan Süleymaniye Camii her yıl dünyanın dört bir yanından gelen onlarca misafirini ağırlıyor. İstanbul Fatih semtinde yer alan camii Mimar Sinan’ın kalfalık eseri olarak nitelendirilmektedir. Camii inşası 1550 yılında başlanmış olup yaklaşık 7 yıl içerisinde tamamlanmıştır. İhtişamlı mimarisi, akustik özelliği ve tarihi geçmişiyle İstanbul’un ve Türkiye’nin en önemli yapıtlarındandır. Camiye ulaşım İETT otobüsleri ve minibüsler ile sağlanabilmektedir.
Sultanahmet Camii İstanbul

İstanbul’da bulunan kültür turizminde en önemli eserlerden birisi olan Sultanahmet Camii 17.yüzyılda inşa edilmiş. Mimar Sinan’ın öğrencisi olan Sedefkar Mehmet Ağa tarafından yapılan camide mavi renkte pek çok İzmir çinisi kullanılmış. Bu nedenle caminin bir diğer adı Mavi Camii ( Blue Mosque) olarak da bilinmektedir. İstanbul Fatih semtinde bulunan camiye ulaşımı Kabataş-Bağcılar tramvay hattını kullanarak ya da vapur ve İETT otobüslerini kullanarak sağlayabilirsiniz.
Türkiye’de gezilecek yerler listemizin sonuna geliyoruz.Sizlerde listede yer almasını düşündüğünüz yerleri yazımıza yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.
Muğla ili, Ortaca ilçesi, Dalyan beldesi.
Kaunos Antik Kenti
İztuzu Plajı
Dalyan kanalı
Doğal yürüyüş ve bisiklet parkurları
Kuş gözlemciliği
Dalış
Rafting
.
.
.
Ve daha birçok aktivitenin yapılabileceği ender lokasyonlardan bir tanesidir.