Likya Yolu Yürüyüşü

Seneler boyunca Likyalıların yaşam alanı olan bir yolda yürüdüğünüzü düşünsenize. Son dönemlerde sosyal medya platformlarının da etkisiyle yürüyüş yolları görece daha fazla görünür olmaya başladı; ancak Likya Yolu açık ara farkla en popüler yürüyüş yollarından biri olarak kabul görüyor.

Likya Yolu Nedir? 

Likya Yolu’nu bu kadar özel ve anlamlı kılan şey, heyecan verici bir tarihe tanıklık etmesi; ancak tabi Likya Yolu’nu sadece bu kriterle açıklamak doğru olmayacaktır. Likya Yolu’nun toplamda 3 bin yıldan daha eski bir geçmişi bulunuyor. Yolun üzerinde 100 civarında tarihi şehrin bulunduğu Teke Yarımadası, yolun en çok ilgi gören alanları arasında bulunuyor. Buna rağmen zaman içinde bu büyüleyici bölge büyük ölçüde, toprak altında kaldı. Bilhassa 8. yüzyıldan sonra bölge, canlılığını yavaş yavaş kaybetmeye başladı. Ülkemizde yürüme yolu denildiği zaman akla gelen ilk rota, hiç şüphesiz ki Likya Yolu’dur. Hem macerayı, hem doğayı hem de tarih ve kültür bilgisini içinde barındıran bu sıra dışı deneyim için sizler de vakit kaybetmeden harekete geçebilirsiniz. 

Likya Yolu’nda yapacağınız uzun yolculuğun size pek çok şey katacağından emin olabilirsiniz. Dilerseniz bu ayrıcalıklı parkuru yürüyüş yerine bisikletle de tamamlayabilirsiniz. En keyifli doğa aktivitelerinden biri olan Likya Yolu yürüyüşü, size antik kentlerin, yemyeşil ağaçların, plajların, hayvan dostların, tertemiz bir havanın gölgesinde nefis bir deneyim vadediyor.  Bu konuda farklı ve görece daha popüler olarak adlandırılabilecek rotalardan söz etmek mümkündür. Likya Yolu’nu özel olarak sınırlandırmak gerekirse, Muğla’nın Köyceğiz ilçesini, Burdur’un Gölhisar ilçesini ve Antalya’yı çerçeveye dahil edebiliriz.  Likyalılar bu yol üzerinde pek çok şehir kurmuştur. Patara gibi meşhur kentler hep bu döneme aittir. 

Likya Yolu Yürüyüşü 

Likya Yolu’nu yürümek gibi bir planınız varsa 20 civarında antik şehre tanıklık etme şansı bulacaksınız. Kendi planlamanızı özgür bir şekilde de çizmeniz mümkün; ancak ilk kez yürüyecekseniz öneriler üzerinden ilerlemeniz daha sağlıklı olabilir. Likya Yolu üzerinde yer alan antik kentlerden bazıları şunlardır:

  • Sidyma
  • Kalabantia
  • Xanthos
  • Patara
  • Aperlai
  • Myra
  • Olimpos

Likya Yolu Nerede?

Likya Yolu, Fethiye Ölüdeniz ile Antalya arasında uzanan oldukça uzun bir yürüyüş yoludur.

Likya Yolu Haritası

Likya Yolu Haritası
Likya Yolu Haritası

Likya yolu haritası ile yürüyüş yolu üzerinde yer alan rotaları görebilirsiniz.Haritada öne çıkan rotalar işaretlenmiş ancak rota üzerinde pek çok önemli bölge bulunuyor.Yazımız içerisinde parkurlar ve bu parkurlar içerisinde görebileceğiniz önemli yerleri belirttik.

Likya Yolu Kaç Km? 

Likya Yolu olarak bilinen bölgenin toplam uzunluğu 535 kilometredir.  Bu arada Likya Yolu ülkenin uzun mesafeli kategorisinde değerlendirilen ilk yürüme yoludur. Likya Yolu’nun uzunluğu çok uzun seneler boyunca 509 km olarak biliniyordu. Fakat bazı rotaların eklenmesi sonucunda Likya Yolu toplamda 535 km’ye ulaştı. Bu mesafe Fethiye ile Antalya arası olarak hesaplanmıştır. Bazı patikalardan yola çıkılarak bu yürüyüş yolunun şeffaf bir haritası çıkarılmıştır. Harita üzerinde rotanızı daha iyi görebilir ve buna göre bazı ufak tercih farkları oluşturabilirsiniz. 

Ne Zaman Yürünür? 

Likya Yolu’nun aslında her mevsim için uygun olduğu söylense de buna pek aldırış etmeyin. Çünkü Likya Yolu için en uygun dönem mayıs ayıdır. Yaz aylarında bu uzun yolda gerçekten de perişan olabilirsiniz. Özellikle ağustos ayı asla tavsiye edilen bir ay değil. Kendinizi bahar aylarına göre ayarlamanız pek çok açıdan çok daha iyi sonuçların doğmasına neden olacaktır. Yaz aylarında u yola çıkanların yorumlarını ve deneyimlerini internetten okumanız mümkün. Toparlamak gerekirse nisan-mayıs ve ekim-kasım dönemleri önceliğiniz olmalıdır. Likya Yolu günübirlik yürüyüşler için de çok idealdir. Örneğin sabah 07.00 ve 10.00 arası ile akşamüzeri saat 17.00 ile 20.00 arası gibi saatler yürümenin tadını çıkarmak için enfes aralıklardır. 

Yürüyüş Rotaları

Likya Yolu Yürüyüş Rotaları
Başlangıç Noktası

Bazı gönüllüler her sene belli sponsor destekleri ile birlikte bölgeyi elden geçiriyor, temizliyor. Tabela düzenlemeleri ve patikalar, bu süreçte revize ediliyor. Tabi belediyeler de gerekli katkıyı sunarak yolun canlı kalmasına destek sağlıyor. Her sene bu cazip yolu daha da büyütmek adına yeni yeni rotalar ekleniyor. Örneğin Çıtdibi ve Hoyran, Likya Yolu’na yeni eklenen yürüyüş rotaları arasında yer alıyor.  Likya Yolu’nun gerçek anlamda çok büyük bir turizm potansiyeli bulunur. Diğer yandan yöre halkını ziyaret edebilir, geleneksel köy lezzetlerini tadabilirsiniz. Fethiye, Kelebekler Vadisi, Yediburunlar, Çıralı Plajı, Göynük, Adrasan, Kesme Boğaz, Tahtalı gibi yerler en önemli noktalar arasında gösterilebilir. Yürüyüş rotaları boyunca pek çok şık restoran ve otelle karşılaşabilirsiniz. Likya yürüyüş rotalarında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiş olan pek çok esere de tanıklık edebilirsiniz. Letoon veya Xanthos gibi ören yerleri bunlara dahildir. 

Yol boyunca, patikalardan saptığınızı gösteren bazı işaretler görmeniz mümkün. Bunlar sizin kontrollü bir şekilde yola devam etmenizi sağlamaktadır. Bu boyamalar gönüllüler tarafından gerçekleştiriliyor. Likya Yolu’nun başlangıcı genellikle Fethiye ya da Antalya olarak baz alınıyor. Bu konuda hem Türkçe hem de İngilizce olarak hazırlanan pek çok rehber kitap söz konusudur. Kendinize göre rotaları arklı etaplara bölmeniz ve bunları 3, 5 ya da 7 günlük periyotlara dağıtmanız mümkündür. Tüm yolu tek bir seferde hiç ara vermeden yürümek için ortalama 30-35 gününüzü ayırmanız şarttır. Kondisyon durumuna göre en iyi olasılıkla 25 günde tamamlamak da olasıdır.

En Popüler Parkurlar 

Likya Yolu Parkurları

Yukarıda da değindiğimiz üzere Likya Yolu pek çok alternatife sahip. Mavinin ve yeşilin her tonuna tanıklık edebileceğiniz bu yolculukta kendinize uygun bir parkur belirleyebilirsiniz. En popüler parkurlar arasında; Ovacık-Farakya-Kabak Koyu, Kaş-Limanağzı-Üzümlü İskelesi gösterilebilir. İçinde Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, Kalkan, Finike, Adrasan, Olimpos gibi turistik yerleri barındıran etaplar her zaman bir adım daha öndedir. 

Yanınıza Almanız Gerekenler  

Likya Yolu’na çıkmadan önce yanınıza almanız gereken bazı önemli materyaller söz konusudur. Çantanıza toplamda 8 kilodan daha fazla eşya almayın. Kimi parkurlarda su olmayacağı için su tedarikine dikkat edin. Çakı, dağ ayakkabısı, güneş gözlüğü, konserve, havlu, el feneri, uyku tulumu ve mat, olmazsa olmazlar arasındadır. Bu arada harika manzaralarla karşılaşacağınız için yanınıza iyi bir fotoğraf makinesi almayı da ihmal etmeyin.

Kamp ve Konaklama 

Kesintisiz bir yürüyüşten söz edemeyeceğimize göre Likya Yolu’nu özel kılan noktalardan bir tanesinin kamp olanakları olduğunu rahatça ifade edebiliriz. Likya Yolu’nda doğal kategoride değerlendirilebilecek pek çok kamp alanı ya da tesis bulunuyor. Ayrıca pek çok eski köy evinin pansiyona dönüştürüldüğünü söyleyebiliriz. Çıralı, Olimpos, Göynük, Kabak Koyu çevresi, Patar gibi yerler kamp anlamda iyi örneklerdir. 

Bisikletle Likya Yolu

Likya Yolu’nun çok önemli bir bölümü patikalardan oluşur; ancak bir bölümü dağ bisikletleri için idealdir. Farklı orman ya da köy yollarına saparak bisiklete uygun yeni rotalar çizmek durumundasınız. Bunu yapmadığınız takdirde belli yerlerde bisikletinizi sırtınızda taşımak durumunda kalabilirsiniz. 

Sizlerde tecrübelerinizi ve bilgilerinizi yazımıza yorumda bulunarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz