Mersin güney sahil şeridimizin mütevazi tatil yerlerinden birisi gibi görünse de aslında tam anlamıyla bir medeniyet beşiği ve doğal güzellikler cenneti. Yazımızda Mersin’de gezilecek yerler için sizlere bu güzel şehrin merkezinde ve çevresinde gezilecek en güzel yerleri, tarihi yerleri, doğal güzellikleri ve mekanları sizler için listeledik.
Mersin turu düşünüyorsanız kısa bir gezi düşünmeyin çünkü gezilecek ve görülecek çok fazla yerl bulunuyor. Tarihi yerlerin yanı sıra doğal güzellikleri ile de Mersin görümesi ve gezilemesi gereken bir şehir. Seyahat planınız için oluşturduğumuz Mersin’de gezilecek yerler listemiz ile Mersin gezinizi planlayabilir ve gezilecek yerleri listenize ekleyebilirsiniz.
Kızkalesi
Kızkalesi, Mersin’de gezilecek yerler listemizde ilk sırayı alıyor. Kızkalesi‘nin tarihi adı Korykos’tur. Burada ilk yerleşimin 4. yüzyılda yapıldığı düşünülüyor. Kızkalesi ayrıca Mersin’nin önemli tatil yerlerinden biridir. Mersin merkezine yaklaşık 58 km uzaklıkta bulunuyor.
Kızkalesi’ni gezmek isterseniz giriş ücreti 20 TL alınıyor. Haftanın her günü ziyarete açıktır. Kaleyi, 08:00 ile 17:00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Ancak yaz ve kış sezonu açılış saatleri farklılık gösterebiliyor.
Gülek Kalesi
Tarsus’ta yer alan Gülek Kalesi, tarihi Orta Çağ’a dayanıyor. Özellikler manzara severlerin çok hoşuna gideceğini düşündüğümüz bir yer. Fotoğraf çekimi içinde harika bir nokta.
Cennet Cehennem Mağaraları
Doğal yolla oluşmuş en büyük çöküntülerin oluşturduğu iki farklı çukur ve çukurlardaki mağaralar. Çukurlardan birisine cehennem çukuru denmesinin nedeni; tabanına ekipman yardımı olmadan inilememesi. Cennet çukurunun olduğu çöküntüye bu ismin verilme nedeni ise çöküntüde tarihi bir kilisenin yer alması.
Detaylar Cennet Cehennem Mağaraları yazımızda.
Astım Mağarası (Dilek Mağarası)
Cennet ve cehennem çukurlarından sonra hemen buraya gelebilirsiniz; zira çok uzakta değil. 200 Metreye yakın uzunluğa sahip sarkıt ve dikitlerle bezenmiş olan kale, sizi rüya gibi bir yolculuğa çıkarabilir. Ayrıca astım hastaları için çok iyi geldiği söylentisi de var; hatta mağaraya bile adını verecek şekilde çok dillendirilmiş.
2023 yılı Giriş ücreti 75 TL. Bu ücrete Cennet Cehennem Örenyeri de dahil. Ziyaret saatleri ise sabah 08:00 ile akşam 19:00 arasında mağarayı gezebilirsiniz. Haftanın her günü açık.
Tarsus Şelalesi
Bu kadar gezmek sizi yorduysa, hem bir mesire yeri olan, hem de bir görsel şölen sunan Tarsus Şelalesi’nin bulunduğu mesire alanına giderek, biraz huzur bulup dinlenebilirsiniz. Şelalenin ilginç yanlarından birisi de Roma döneminde mezarlık olarak kullanılması. Sular çekildiği dönemlerde mezarlar ortaya çıktığı için ne yazık ki artık tahrif olmuşlardır.
Detaylar Tarsus Şelalesi yazımızda yer alıyor.
Tarsus Müzesi
Mersin ve civarı tarihi dokusu ile o kadar fazla zenginliğe sahiptir ki Tarsus’da da ayrıca bir müze açılması icap etmiştir. Müzede arkeolojik eserlerin yanı sıra etnografik eserler de yer almaktadır ve neredeyse 7000 tane eser bulunmaktadır.
MüzeKart ile ücretsiz girebilirsiniz. Bunun dışında müze giriş ücreti 20 TL‘dir. Ziyaret saatleri 08:00 ile 17:00 arasındadır. Yaz ve kış döneminde saatler değişebilmektedir. Müze haftanın her günü açık.
Kayacı Vadisi
Sizi Dünya’dan soyutlayacak, başka bir Dünya’da mistik bir geziye çıkmış gibi hissettirecek bir rüya; Kayacı Vadisi’nde bir gezi. Limonlu Çayı’na da ev sahipliği yapan vadide ayrıca yorulduğunuz ve acıktığınız zaman hizmet alabileceğiniz lokantalar da var.
Yerköprü Şelalesi
Aslında sadece bir şelale değil, bulunduğu yer itibarı ile tam anlamıyla bir saklı cennet. Yolunuz Mersin dışına taşar ve Mut’a doğru gidecek olursanız soracağınız ilk yer burası olsun.
Adam Kayalar
Adam Kayalar, Mersin’in Erdemli ilçesinde bulunan Şeytan Deresi Vadisin de bulunmaktadır.Milattan önce 1. ve milattan sonra 2. yüzyıllar arasında yapıldığı düşünülmektedir.O dönemde bölgenin kutsal olduğu düşünüldüğü için o demenim önemli isimlerinin kabartmaları yapıldığı tahmin ediliyor.Her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turist bu bölgeyi ziyaret etmekte.
Yedi Uyurlar (Ashab-ı Kehf Mağarası)
Ashab-ı Kehf mağarası, Mersin’nin Tarsus ilçesinde yer almaktadır. Yedi gencin toplumdan ayrılarak güvenli bir mağaraya sığınırlar. Bu mağarada yıllar süren uyku ve sonrası yaşananlar günümüze dek ulaşmıştır.
Detaylar Ashab-ı Kehf Yedi Uyurlar yazımızda yer alıyor.
Uzuncaburç Silifke
Uzuncaburç, Mersin’de tarihi yerler arasında en iyi korunmuş kalıntıların başında geliyor. Silifke‘de yer almaktadır. Tarihi Roma dönemine uzanmaktadır. Zamanında Roma’dan ayrılarak Diocaesarea adını alan kent, kendi parasını da basmıştır. Kentte Tapınaklar, anıtmezar, sütunlu caddesi ve tiyatro, çeşme ve Zafer Kapısı gibi kalıntılar bulunuyor.
Ören yerine giriş ücreti 20 TL‘dir. Ziyaret saatleri sabah 08:00 ile 19:00 arasındadır. Haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz. MüzeKartınız varsa girişler ücretsiz.
Refah Şehitleri Anıtı
İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan bir facia sonucunda batan Refah Gemisi’nde şehit edilen 167 askerimizin anısına yapılan bir anıttır. Bu yüzden belki de Mersin’de görülmesi gereken en değerli yerdir.
Mersin Müzesi
Oldukça eski bir medeniyet tarihine sahip olan Mersin ve çevresinden çıkarılan arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği müze, Mersin’in tarihi geçmişine ışık tutan ufak bir ayna gibi. Şehir merkezinde olması nedeniyle ilk uğranacak yerlerden birisi olabilir.
MüzeKart ile ücretsiz girebilirsiniz. Kartınız yoksa giriş ücreti 20 TL alınıyor. Ziyaret saatleri yazın 10:00 – 17:00 arasındadır. Kış sezonunda ise 08:30 ile 17:00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Müze haftanın her günü açık.
Aya Tekla Kilisesi
Hıristiyanlığın ilk kiliselerinden birisidir. Adını Hıristiyanlığı yayan ilk azize olan Aya Tekla’dan alır. Rivayetlere göre Aya Tekla Saint Paul’un öğrencisidir ve buradaki mağaralarda yaşamıştır ve bir çok doğa üstü olaya neden olmuştur. Silifke ilçe merkezine yaklaşık 3-4 km uzaklıkta yer almaktadır.
Anemurium Antik Kenti
Anamur’a adını veren ve Rüzgarlı Burun anlamına gelen kente gittiğiniz zaman, neden bu ismi aldığını daha iyi anlayabilirsiniz. Kentin tarihi milattan önce 4. yüzyıla dayanıyor. İlk yüzyılda bu bölgeye Kommagene Kralı tarafından surların inşaa edildiği biliniyor. Daha sonraki tarihlerde kent Sasaniler’e geçmiş. Sonraki yüzyıllarda korsanların pek çok saldırısına hedef olmuş. Daha sonra 7. yüzyıla geldiğimizde Araplar tarafından ele geçirilen kent son olarak Türklere (Selçuklu) geçmiştir.
Antik kente giriş için 20 TL ücret alınıyor. Sabah 08:00 ile akşam 17:00 arasında gezebilirsiniz. Cumartesi ve Pazar günleri kapalı.
Olba Antik Kenti
Antik kent, Uzuncaburç’a yaklaışık 4 km uzaklıkta bulunuyor. Hellenistik Dönem’de, eski Yunan’da çok önemli bir ticaret şehri ve aynı zamanda dini merkezdir. Kent, Olba Krallığı’nın dini hemde ticari merkezi olmuş. Uzuncaburç’a yapacağınız ziyaretlerde antik kentide görebilirsiniz.
Soli Pompeiopolis Antik Kenti
Antik kent, Mezitli ilçesinde yer almaktadır. Tarihi M.Ö. 700’lü yıllara kadar dayanır ve halen ayakta kalabilmiş kalıntılar vardır. Günümüzde tarihi kentin sütunlu caddesi halen ayaktadır. Antik tiyatro kalıntılarınıda görebilirsiniz. Etrafı çevrilip koruma altına alınmış. Mersin merkezine 15 km uzaklıkta bulunuyor. İçeri girilmesede dışarıdan görebilir ve fotoğraf çekebilirsiniz.
Kelenderis Antik Kenti
1987 yılında kazılmaya başlayan kent, bir çok eseri ile Mersin müzelerini süslemiştir. Tarihinin M.Ö. 1000 li yıllara kadar uzandığı düşünülmektedir.
Nagidos Antik Kenti
Koloni kentler arasında en eski örneklerden birisidir. Bugün çok fazla bir kalıntı bulunamamış olsa da kesinlikle gidip görülmelidir.
Mersin’de denize de girebilirsiniz; hem de çok güzel yerlerde. Eğer biraz serinlemek isterseniz rotanızı Kazanlı Plajı, Kocahasanlı Plajı, Ayaş Plajı, Tömük Plajı, Kargıpınarı Plajı, Susanoğlu Plajı, Atayurt Plajı ya da Kızkalesi Plajı’na doğru çevirebilirsiniz.
Mersin’de gezilip görülecek çok yer var, öyle ki 100’e yakın yerin listelendiği ve oldukça da güncel bilgilerle hazırlanmış bir listeye daha göz atmak isterseniz Enuygun seyahat uzmanlarının yazdığı Mersin’de gezilecek yerler listesine de uğrayabilirsiniz.
Mersin’de gezilecek yerler yazımızın sonuna geldik.Mersin gezilecek yerler listemizde yer alması gereken daha birçok yer bulunuyor.Sizlerde Mersin’de görülmesi ve gidilmesini düşündüğünüz yerler varsa, yazımıza yorum yaparak bu yerleri bizlere paylaşabilirsiniz.
Aydıncık ilçesin de Aynalıgöl mağarası var muhteşem bir güzellik herkese tavsiye ederim.
Çok harika bir çalışma hazırlamışsınız. Ben Mersin ilini çok seviyorum. Neredeyse her yaz giderim.
Arslanköy yakınlarda Çağlarca Köyü bulunmakta, burada Sunturas (Santa Iras) Şelalesi de vardır. Bölgedeki soğuk sulardan dolayı güzel alabalık lokantaları vardır. Yaz sıcağında gidip şelaleyi görüp serinlemek güzel olur.