Schengen Vizesi

Neler çektim vakti zamanında bu vizeyi alabilmek için. Şimdi yeşil pasaport ile gezebilme rahatlığına ulaşmış olsam da bugüne kadar gezdiğim ülkelerin neredeyse üçte ikisi Schengen alabilme stresi ile gezildi bunu da belirtmek isterim. Hollanda’dan aldığım ret bile vardır ki o da ayrı bir yazı konusu : ) Sizlere yazıda Schengen vizesi nedir, Schengen Vizesi nasıl alınır, başvuru süreçleri ve sıkça sorulanlar gibi detaylı bir rehber sunuyoruz.

Schengen Vizesi Nedir?

Schengen vizesi: Schengen Bölgesi olarak bilinen, Avrupa da 27 ülkeyi kapsayan ve tek bir vize ile tüm bu ülkeleri gezmenize olanak sağlayan vizenin ta kendisi. Örnek vermek gerekirse Schengen vizenizle Fransa’ya gittiğinizde, oradan Hollanda’ya, oradan Belçika’ya geçebileceğiniz anlamına geliyor.

Schengen Vizesi İle Gidilebilecek Ülkeler

Schengen Ülkeleri

Almanya, Avusturya, Belçika, Çek, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İzlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Lihtenştayn, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan. 

Schengen Vizesi İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

  • Her vizenin üzerine bir geçerlilik süresi basılır ve bu süre içinde gidip dönmüş olmanız gerekir.
  • Her 6 ayda en fazla 90 gün Schengen Bölgesi’n de kalabilirsiniz. Yani 6 aylık bile vize almış olsanız, 90 gün sonunda Schengen Bölgesi’nden ayrılmanız gerekir.
  • Bir yıllık Schengen vizeniz varsa yine aynı kural geçerli. Vizenizin ilk 6 ayında 90 gün, ikinci 6 ayında bir 90 gün daha olacak şekilde toplam 180 gün  Schengen Bölgesi’n de kalabilirsiniz. Farklı ülkelerde olmanız önemli değil, önemli olan Schengen Bölgesi’n de geçirilen toplam GÜN sayısı.
  • Vize başvurusuna giderken pasaportunuzun en az 6 ay geçerli olması gerekmektedir. Pasaportunuzun süresi bittiğinde bu pasaporta basılı devam eden bir vizeniz varsa, yeni pasaportunuzla birlikte eski pasaportunuzdaki vizeyi göstererek ülkeye giriş yapabilirsiniz.

Aynı Vize İle Kaç Kez Schengen Bölgesine Girilebilir?

Schengen vizesi veriliş şekline göre üç çeşit giriş sağlıyor. Bunlar : tek giriş olan SINGLE ENTRY, çift giriş sağlayan DOUBLE ENTRY ve çoklu giriş sağlayan MULTIPLE ENTRY.

Single Entry

Eğer vizenizde tek giriş yazıyorsa, o vize ile bir kez Schengen Bölgesi’ne giriş yapabilirsiniz. Örneğin Yunanistan’a gittiniz ve Türkiye ‘ye geri döndünüz. Vize süreniz devam ediyor bile olsa vizeniz geçerliliğini yitirir. Yeniden Schengen Bölgesi’ne girebilmek için bir vize daha almak gerekir. ANCAK Schengen Bölgesi’ni terk etmeden ülkeden ülkeye geçiş yapabilirsiniz. Yukarıda ki örnekte bahsettiğim gibi Yunanistan’a gittiğinizi farz edersek Türkiye’ye dönmeden diğer Avrupa ülkelerine geçiş yapabilirsiniz. Burada önemli olan tek şey Schengen Bölgesinden ayrılmamak ve 6 ayda 90 gün sınırını aşmamak.

Double Entry

Eğer vizeniz çift girişli ise vize süreniz boyunca Schengen Bölgesine iki kez giriş çıkış yapabilirsiniz. Yine 6 ayda en fazla 90 gün kalabilirsiniz. Bir yıl geçerli vizeniz varsa ilk 6 ayında 90 gün, 2. Altı ayında bir 90 gün daha kalabilirsiniz. İlk 6 ay içinde 2 kez giriş çıkış yapsanız dahi tek seferde toplam 180 gün kalamazsınız.

Multiple Entry

Vizeniz de çoklu giriş izni varsa Schengen Bölgesine sınırsız sayıda giriş çıkış yapabilirsiniz. 6 ayda 90 gün kuralı her şekilde geçerli.

Schengen Nasıl Alınır?

Schengen Nasıl Alınır

Hangi Ülkeden Vize Başvurusu Yapmalı

Burada en önemli olan nokta ilk olarak hangi ülkeye giriş yapacağınız. Her zaman ilk gideceğiniz ülkeye başvuru yaparak vize almalısınız. Schengen Bölgesinde serbest dolaşım hakkı olsa da, ülkeye ilk girişte görevli memurun sizi farklı bir ülkenin vizesi ile kendi ülkesinin sınırlarına almama yetkisi var. Almanya bu anlamda en kuralcı ülkelerden. Elinizde devam edeceğiniz ülkenin bileti varsa işiniz kolaylaşabilir ama yine de risk almamakta fayda var.

Ülkemizde vize başvuruları o ülkenin konsolosluklarına yapılıyor olmakla beraber artık bir çok ülke hem kolaylık sağlamak hem de işleri hızlandırmak adına başvuruları aracı şirketler vasıtasıyla kabul ediyor. Bu kurumlar şüphesiz vizenize karar veren kurumlar değiller. Onlar sadece evraklarınızın işleme konulmasını sağlıyorlar.

Almanya, İtalya gibi ülkeler IDATA ile çalışırken; Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa ve Estonya gibi ülkeler VFS GLOBAL ile evrak kabul ediyorlar. Aracı kurumu vize başvurusu yapmadan önce internet den araştırmayı ve o ülke için istenen evrakları kontrol etmeyi unutmayın. Bir çok evrak aynı olsa da ülke bazında değişiklik gösteren ya da ilk başvurularda ekstra istenen evraklar olabiliyor.

Başvuru Süreci

Schengen Vizesi Başvurusu
  • Pasaportunuzun geçerlilik süresini kontrol edin
  • Gideceğiniz ülkenin çalıştığı aracı kurumu kontrol edin
  • Bu kurumdan randevu almak için online başvuru yapın ya da telefon edin
  • Kurumun sayfasında yer alan, istenen evrakları hazırlayın
  • Verilen gün ve saat de aracı kurumda olun. Vize ücretinizi ödeyip, biyometrik kayıtlarınızı yaptırın ve evraklarınızı teslim edin
  • Artık dua ederek beklemeye başlayabilirsiniz. Pasaportunuz başvuru işlemleri sırasında verdiğiniz adrese gelecek. Bazen mesaj yolu ile vizenizin onaylanıp onaylanmadığını pasaportunuz elinize ulaşmadan öğrenme şansınız oluyor. Bazen bu msj gelmiyor ve eliniz kalbinizde, gözünüz yolda pasaportu bekliyorsunuz.

Gerekli Evrakları Hazırlama

Pasaportunun en az 6 ay geçerli olduğunu kontrol ettiniz. Sıra geldi evrakları hazırlamaya. ( Nadir olarak bazı ülkeler 6 ay değil en az 1 yıllık geçerlilik süresi isteyebiliyor. Kontrol etmeyi unutmayın. )

Schengen vizesi için gideceğiniz ülkenin başvuru formunu doldurmanız gerekiyor. Tüm ülkelerin kabul ettiği standart bir form yok. Ülkeden ülkeye değişiklik gösteren bu formu gideceğiniz ülkeye göre dolduruyorsunuz. Aynen form da olduğu gibi evraklarda farklılık gösterebiliyor. Özellikle ilk başvurularda fazladan belgeler istenebiliyor. Başvuru yapacağınız aracı kurumun sayfasında öğrenci ya da çalışan; turizm ya da iş amaçlı olarak istenen evrakları grup grup görüyor ve ona göre hazırlıyorsunuz. 

Aracı kuruma hazırladığınız belgelerinizi teslim etmek için bu kurumdan randevu almanız gerekiyor. Bu randevuyu aracı kurumların web sitelerinden bir form doldurarak yapıyorsunuz. Slovenya dışında tüm ülkelerin başvuruları aracı kuruma yapılıyor sadece bu ülke için konsolosluğuna başvurmanız gerek.

Eğer ilk kez vize başvurusu yapıyorsanız parmak izi gibi işlemler için birebir kendinizin bulunması gerekiyor ancak 5 yıl içinde parmak izi verdiyseniz, vize başvurusu için yerinize bir başkasına vekalet verebiliyorsunuz. (İki yaş altı çocuklar parmak izi vermekten muaf )

Vize merkezine geldiğinizde sıra numarası alarak bekliyorsunuz. 

Vize Ücretlerinin Ödenmesi

Schengen vize ücretlerini ve vize merkezi işlem bedelini, başvurduğunuz ülkenin bağlı olduğu aracı kurum gişelerinden Euro ya da TL olarak ödüyorsunuz. Bu dekontu da başvuru belgeleriniz arasına ekliyorsunuz. Gideceğiniz ülkenin bir aracı kurumu yoksa, direkt ülkenin konsolosluğuna başvuru yapmanız gerekiyorsa, ücreti konsolosluğun verilen banka hesabına yatırmanız gerekiyor.

Schengen Vizesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Schengen vizesi kaç gün de çıkar?

Çoğu zaman 5 gün için de çıksa da bayram, tatil gibi durumlarda 10 günü aştığı olabiliyor.

Vize ile ülkeye giriş garanti mi?

Hayır değil. Herhangi bir nedenle sınır görevlisi sizi ülkeye vizeniz olsa dahi almayabilir.

Vize alamadım ne yapmalıyım?

Başvurunuz evrak eksikliği, hatalı belge sunma ya da gitmek isteme sebebinizi yeterince açık ifade edememe gibi nedenlerle reddedilebilir. Bu durumda itiraz etme ve yeniden başvuru yapmak için 1 ayınız var. Bunun için yeniden vize ücreti ödemeniz gerekiyor. İlk ödediğiniz ücret yanıyor. 

Daha önce Schengen almış olmam işi mi kolaylaştırır mı?

Evet kolaylaştırır. Hem vizenizin çıkma süresinde hem de daha uzun süreli vize almanız konusunda size kolaylık sağlar.

İlk başvuru hangi ülkeye olmalı?

Ülkeler arası geçiş olsa da ilk başvuru her zaman ilk gireceğiniz ülkeye olmalı. Buradan başka bir ülkeye aktarma yapacaksanız uçuş biletiniz işinizi kolaylaştırır ama yine de sınır görevlisinin sizi almama yetkisi olduğunu unutmayın.

Hesapta ne kadar para olması gerek?

Bu gideceğiniz ülkeden kalacağınız gün sayısına ve hatta kaç kişi gideceğinize göre değişen bir rakam. Hesabınızda ki para ne kadar yüksekse o kadar iyi. 

Hangi ülkeden daha kolay vize alırım?

Vize başvurularında inisiyatif tamamen konsolosluklar ve büyükelçiliklere aittir. Burada en önem verilen konu ise güven. Başvuru sahibinin Türkiye’de bir işi, kurulu düzeni, aylık belli bir geliri, mal varlığı varsa, yabancı bir ülkeye yerleşmeyeceğine kanaat getirilirse vize alması kolaylaşır. Ancak başvuru sahibinin Türkiye’de düzenli bir işi yoksa, bankada gösterdiği para azsa vize yetkilisi bu kişinin kendi ülkesinde kalacağını düşünür ve vizesine ret verebilir. Bunun dışında ülkelerin birbirleriyle olan politik durumları bile bunu anlık etkileyebilir. 

Avusturya’nın vize konusunda en çok zorluk çıkaran ülkelerden olduğu söyleniyor. Diğer en çok ret veren ülke ise Lüksemburg. Bunun en büyük sebebi ise diğer Avrupa ülkelerine göç politikasıyla ilgili uyguladıkları sistem. Kendileri de bunu açıkça ifade ediyorlar zaten.

Son zamanlarda sıkıntı çıkaran bir diğer ülke Hollanda. Genel turist politikalarını değiştirmişler. En ünlü sokaklarına turist sayısında sınırlama getirmişler ve bu sebeple ret verme ihtimalleri var. Kendileri yıllar önce iki kez ret aldığım ülkedir bu arada : )

Finlandiya ve Norveç de refah seviyesi yüksek ülkelerden olduğu için ve yine göçmen akışını önlemek amacıyla vize sürecini zora sokan ülkeler listesinde. Tabi bunlar değişkenlik gösteren asla net ifadeler ile belirtilemeyecek sadece genel istatistiklere bakılarak yapılabilecek  yorumlar sadece.

Bu anlamda Avrupa da en kolay vize alınabilecek ülkelerin başında Yunanistan geliyor. Özellikle yazın Yunan adalarına giden tatilciler kolaylıkla Schengen vizesi alabiliyorlar. Vize sürecinde zorluk çıkarmayan bir diğer ülke Macaristan. Diğer Avrupa ülkelerine geçiş kolaylığı ile de cazip bir ülke kendisi. Göz alıcı doğasıyla farklı bir seçenek olan İzlanda da evraklarınız tam olduğunda sorun çıkarmayan ülkelerden. Fransa’nın da pandemi süreci sonrası turist akışını canlandırmak adına vize işlemlerinde sıkıntı çıkarmadığı söyleniyor.

Schengen vizesi başvurusunda En Kolay Schengen Vizesi Veren Ülkeler yazımızada mutlaka göz atmalısınız.

Umarım aklınızda ki sorulara cevap bulabileceğiniz, işinizi kolaylaştırabilecek bir yazı olmuştur. Aklınıza takılan diğer tüm sorularınız için bana @basak.wanderlust instagram hesabımdan ulaşabilirsiniz.

Kolay vizeli günler : )

Başak Aygün

Yazar : Başak Aygün
Diğer Yazıları : https://seyahatdergisi.com/yazar/basakaygun/
Instagram Hesabı : @basak.wanderlust

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz