Sinop Cezaevi

Özellikle son yıllarda turizm sektörü tarihi ve güzel yerlerden çok daha karanlık yerler tercih edilmeye başlanmıştır. Bunun adına ise Dark Turizm denmektedir. Felaketlerin, işkencelerin, ölümlerin ve ürkütücü olayların olduğu yerlere yapılan gezilere Dark yani karanlık turizm denmektedir. Sinop Cezaevi de bu turizmlerden bir tanesidir.

Sinop Cezaevi Tarihi ve Hakkında Bilgiler

Sinop Cezaevi

Sinop Cezaevi, üç tarafı denizler ile kaplı, nemi yüksek bir yerdir. İlk yapıldığı zamanlarda kale olarak kullanılmaktaydı. Gaskalılar tarafından 4.000 sene önce yapılan bu kale 1214 tarihinde Selçuklular tarafından alınmıştır. Korunma amaçlı olarak kullanılan bu kale Grek, Pontus, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlılara ev sahipliği yaparak onları korumuş ve güçlendirmişlerdir.

1568 yılına kadar kale ve korunma amaçlı kullanılan cezaevi ilk olarak bu yıllarda cezaevi olarak kullanılmaya başladığını eski tarihi belgelerde kanıtlanmıştır. Bu kalenin resmi olarak cezaevi olması 1887 tarihinde gerçekleşmiştir. Sinop Mutasarrıfı olan Veysel Paşa bu kaleye yeni binalar ekleyerek ayrıca hamam yaptırmış fakat 1979 tarihinde isyan sonucu yanmıştır. İki katlı U şeklinde olan bu koğuşa ayrıca 1939 tarihinde 2 katlı 9 koğuşlu çocuk koğuşu da yapılmıştır.

Zamanında “Anadolu’nun Alkatrazı” olarak adlandırılan ve tanınan Sinop Cezaevi, 1999 tarihinde tamamen Kültür Bakanlığı tarafından kapatılarak müzeye çevrilmiştir. Birçok tarihe şahitlik eden cezaevi, şairler, sanatçılar, yazarlar görmüş ve ev sahipliği etmiştir.Cezaevi özellikle yüksek duvarları ünlü olan bir yerdir. 11 tane burç, 22 ve 18 metre yükseklikte ve 3 metre kalınlığından duvarların olduğu bu yerden ne kuş uçmuş ne de kimse kaçabilmiştir. Kuşların bile uçup kaçamadığı bu yerde 2 kişi kanalizasyondan kaçmaya çalışmış birisi ölürken diğeri yakalanmıştır.

Sinop Cezaevi İşkenceleri

Her eski tip cezaevlerinde ne yazık ki işkenceler bulunmaktadır. Bunların en kötülerinden birisi Alkatraz, ikincisi ise Sinop Cezaevidir. Mahkûmlara akıl almaz birçok işkenceler, deneyler yapılmış, bu cezaevlerine giren herkes ölü olarak bilinirmiş. Şimdilerde ise cezaevinden kurtulan ve sağ kalan sadece sayılı kişiler kalmaktadır.

Bu işkenceler arasında bilinenler, elektrikli şok, çıplak bir şekilde vücutlara verilen şok soğuk su, kırbaç, açlık imtihanı, deriye bastırılan sıcak şeyler(ütü ve sigara gibi), karanlık ve nemli odalarda günlerce, haftalarca terk etme, dışkılı kötü odalarda yatırma gibi birçok işkencelerle beraber bilinmeyen de birçok işkence çeşitleri bulunmaktadır.

Hatta bazı mahkûmlar Karadeniz’in sert dalgaları yüzünden odalarına giren deniz suyunun odalarını doldurarak onları öldürmekteydi. Bunların yanı sıra her canı sıkılan gardiyan mahkûmlara yaptığı en çok uyguladığı işkencelerden önde geleni dayaktı.

İşkence Odaları

Sinop Cezaevi İşkence Odaları
Sinop Cezaevi İşkence Odaları

Sinop cezaevinde işkence odaları aslında özel bir oda olmamanın yanı sıra her koğuş, hücre mahkûmlar için birer işkence odasıydı. Özel olarak yapılan işkence odalarında ise elektrik verme, dayak atma, açlığa terk etme, çeşitli deneyler yapma gibi birçok odalar yer almaktadır. Bu odalara girenlerin ya birçoğu öldürüldü ya da kendileri bir şekilde intihar etmişlerdir.

Hücreleri ve Koğuşlar

Sinop Cezaevi Hücreleri
Sinop Cezaevi Hücreleri

Sinop Cezaevi 3 kısımdan oluşan 28 koğuş ve 300’den fazla hücreler bulunmaktadır. Bu kısımlarda çocuklara özel koğuşlar, bayanlara ve erkeklere özel olarak ayrılmıştır. Bunların yanı sıra, küçük bahçeler, hücreler, zindanlar, çeşitli atölyeler, koğuşlar, önemli yerlerde kurulan büyük gözetleme kuleleri, eski mahkûm nakil aracı, muhasebe, idari bina, revir, savcı odası gibi odalar, eski yataklar yer almaktadır.

Cezaevi Zindanlar
Zindanlar

Sinop Cezaevi, Evliya Çelebi’nin 1640 tarihinde Sinop ilini anlatarak renkli ve abartılı anlatımıyla Sinop Cezaevinden şöyle bahsediyor. “Büyük ve korkunç bir kaledir. 300 demir kapısı, dev gibi gardiyanları, kolları demir parmaklıklara bağlı ve her birinin bıyığından 10 adam asılır nice azılı mahkûmları vardır. Burçlarında gardiyanlar ejderha gibi dolaşır. Tanrı korusun, oradan mahkûm kaçırtmak değil, kuş bile uçurtmazlar.”

Sinop Cezaevi Mahkûmları

Cezaevi, birçok mahkûma misafir etmiş ve bu mahkumlar arasında önemli, ünlü insanları da barındırmıştır. Bu isimlerde ise en önemli ünlülerden birisi olan Sabahattin Ali uzun yıllar kalarak eserlerini yazmasına vesile olmuştur. Cumhuriyet’in 10.yılı sayesinde af ile çıkmıştır.

Sabahattin Ali’nin yanı sıra Osman Deniz, Kerim Korcan, Osman Cemal Kaygılı, Zekeriya Sertel Mustafa Suphi, Refik Halit Karay, Refi Cevat, Ahmet Bedevi Kuran, Hüseyin Hilmi, Burhan Felek, Hüseyin Pehlivan ve diğer kaydı olan ünlüler de yer almaktadır.

Sinop Cezaevi Koğuşları
Cezaevi Koğuşları

Cezaevi sadece masumların olmadığı yerde ayrıca katillerin ve acımasız insanlarında bulunduğu bir yerdir. Burada yaptığı bıçakları denemek için bile adam öldürenler bulunmaktadır. Bunlardan en acımasız katiller arasında Arnavut Halil Bey, ilk olarak 15 yıl ceza almış daha sonra 8 kişiyi öldürmüş ve cezasını 115 yıla çıkarmıştır. İzmirli Nazif ise işlediği cezalardan dolayı 130 yıl ceza almıştır. Elbasanlı Ramazan çok daha acımasız olarak işlediği cezalardan dolayı 200 yıl ceza almıştır. Kurt Haydar ise 150 yıl ceza almış. Bunlar gibi daha birçok acımasız katillerde burada yatmıştır.

Parmaklıklar Ardında Dizi Koğuşu
Parmaklıklar Ardında Dizi Koğuşu

Sinop Cezaevi Ziyaret Saatleri

DÖNEMAÇILIŞ SAATİKAPANIŞ SAATİ
Yaz Dönemi (1 Nisan – 31 Ekim)09:0019:00
Kış Dönemi (31 Ekim – 1 Nisan)08:3019:00

Müze için tatil günü bulunmamaktadır.Haftanın her günü açıktır.

Sinop Cezaevi Giriş Ücreti

Tarihi Sinop Cezaevi Müzesi giriş ücreti 10 TL‘dir.Detaylı bilgilere +90 (368) 261 30 23 nolu numaradan ulaşabilirsiniz

Sinop Cezaevi Nerede?

Cezaevi, Sinop ili merkezinde Osmaniye köyünde yer almaktadır. Cezaevi adresi şu şekildedir; Kaleyazısı Mahallesi, Cumhuriyet Cd. No:18, 57000 Osmaniye Köyü/Sinop Merkez. İletişim için (0368) 261 30 23 nolu numarayı kullanabilirsiniz.

Haritası ve Konumu

Cezaevi için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Sinop gezilerinizde görülmesi gereken yerler listesinin bulunduğu Sinop gezilecek yerler yazımıza da göz atabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

MüzeKart Geçerli Mi?

Evet, Müze kart ile ücretsiz giriş yapabilirsiniz.

Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

1 Yorum

  1. merak edip gezdik danışmadakiler ilgisiz ve bilgisiz güvenlik elemanı onlardan bilgili soru soruyorsun cevap yok hapishane kütüphanesindeki değerli kitaplar çürümeye terkedilmiş rehber yok günün belirli saatlerinde toplu bilgilendirme yapılabilir

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz