Marmara’nın oldukça gelişmiş şehirlerinden olan Tekirdağ, doğa güzellikleri, sahili, tertemiz denizi, turistik tesisleri ve misafirperver halkı ile tatilcilerin sıklıkla tercih ettikleri yerlerdendir. Eğer sizlerde Tekirdağ’a seyahat etmeyi planlıyorsanız Tekirdağ’da gezilecek yerler yazımıza bir göz atmalısınız.
Tekirdağ’da Görülmesi Gereken Yerler Listesi
Tekirdağ’da gezilecek yerler öncesinde Tekirdağ hakkında bazı bilgileri paylaşalım.Türkiye’de yer alan 30 büyükşehirden biriside Terkidağ’dır.Son sayıma göre 937.910 nüfusu bulunmaktadır.Plaka kodu 59 olan şehrimizin 11 tane ilçesi bulunmaktadır.
Hoşköy
Şarköy’e 17 kilometre mesafede bulunan Hoşköy, dondurması, denizi ve tarihi yapıları ile turistik bir yerdir.
Çamlıköy Kastro Sahili
Sit alanı olarak kabul edildiğinden çevresinde bir konaklama tesisi bulunmayan Kastro, Tekirdağ’da bulunuyor. Ulaşımı oldukça kolaydır, ancak Kastro’ya yaklaştığınız zaman, yolların biraz bozuk olması sizi biraz zorlayabilir.
Çerkez köy ve Saray’ı geçtikten sonra Kıyıköy ile Kastro tabelalarını takip ederek 30 Kilometre sonra istediğiniz bu doğa harikası yere ulaşmış olacaksınız. Oldukça temiz bir kumsala sahip olan Kastro sahilinde bir konaklama tesisi bulunmasa da bölgede kolayca çadır kurarak kamp yapabilirsiniz.
Çamlıköy sahilinde alışveriş yapacağınız bir tesis bulunmaktadır. Bir tarafınız deniz, diğer bir tarafta nehir ve alabildiğince ormanlık alan.. Tam bir doğa harikası olan bu yer, Kastro sahilinde unutulmayacak zamanlar geçirmek için, bir hafta sonu buraya gelerek değerlendirebilirsiniz. Kastro plajı bozulmamış doğası ile ve kamp kurma imkanları ile dostlarınız ile geçirilecek eğlenceli vakitlere dahil olmaya hazır. Detaylar Kastro Plajı yazımızda yer alıyor.
Namık Kemal Evi
Tekirdağ’da gezilecek yerler listemize Namık Kemal Evi ile başlıyoruz.Ünlü şair Namık Kemal’i ölümünden sonrasında adına, okullar, gönüllü halk ve belediye tarafınca Tekirdağ’da ev yapılmıştır.19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin tarzını yansıtan bu ev üç katlıdır ve 1992 yılında temeli atılmıştır. Tam olarak bir yıl sonra ise hizmete giren ve müze olarak görev yapan bina ahşap yapılı olup, 6 odadan oluşmaktadır.
Aynı zamanda ise bahçesinde açık hava sahnesi, ve seyirlik alanı bulunmaktadır. Bodrum katında ise sergi salonu bulunuyor. İstanbullu olan Namık Kemal Tekirdağ’da doğmuştur. Yatak odası bölümünde etnografik eşyalar görmeniz mümkündür ve ünlü şairin kişisel fotoğrafları ile yazmış olduğu eserler görülmeye değerdir. Bir şair ve şiir sever biriyseniz eğer, sizin için harika bir gezi planı olacak. Şiirlerden pek hoşlanmıyorsanız bile , döneminden bugüne hala o günkü önemini taşıyan bir şairin hayatına tanık olmak sizleri fazlasıyla heyecanlandıracak.
Rakoczi Müzesi
Macaristan hükumeti tarafınca satın alınarak müzeye dönüştürülen, Rakoczi müzesine, Macar prensi II. Frenc Rakoczi’nin adı verilmiştir. Müze binasında ise Rakoczi 15 yıl yaşamıştır. Avusturyalılara karşı Macar ayaklanmasının başına geçmiş ve savaşta başarısız olunca Osmanlıya sığınmıştır.Tekirdağ’da birbirine yakın 24 evde yaşamış olan Rakoczi, ölümüne kadar burada yaşamıştır. Yaşamış olduğu evler birleştirilerek, bir konak görüntüsü kazandırılmış olsa da günümüze bu konağın sadece yemek hanesi gelebilmiştir.
Ölümünün ardından ise Macaristan’da bir müze yapılması düşünülmüş, ancak I. ve II. dünya savaşlarının çıkmasından dolayı yapılamamıştır. Bunun üzerine ise 1931 ve 1932 yılları arasında bir macar mimarla anlaşılarak Rakoczi’nin Tekirdağ’daki evi restore edilerek bir müzeye çevrilmiştir. Günümüzde bölgede ziyaret edilen yerlerden biri olan bu müze eşyaları, yaşantısı ile ilgili belgeleri, yağlı boya resimleri sergileniyor. Tekirdağ’a tatile geldiğiniz zaman Ertuğrul mahallesi, Barbaros caddesinde bulunan Rakoczi müzesini ziyaret edebilirsiniz.
Çorlu kalesi
Tarihi değerler taşıyan Çorlu Kalesi, Tekirdağ ilinin Çorlu ilçesinde bulunuyor. Günümüzde ise sadece bazı kalıntıları ile gelebilen kalenin VI. yüzyıla ait olduğu tahmin ediliyor.
Bizans döneminde yapılmış olup, kalenin doğu ve batı kısmı dere yatakları ile çevrelenmiştir. Sur duvarlarının yuvarlak kuleler ile desteklenmiş olduğu görülen kale, kesme taş temeller üzerine kurulmuştur. Tekirdağ’da görülesi bir tarihi kalıntı olan Çorlu kalesi, askeri bir önem taşıdığı aşikardır.
Tekirdağ Şehitler Abidesi
Tekirdağ’ın fethi sırasında şehit düşen askerlerimizin anısına 1949 yılında yapılan Şehitler abidesi şehrin turizmini hareketlendiren bölgeler arasındadır.Muratlı caddesi üzerinde bulunan şehitler abidesi, her sene şehre gelen, yüzlerce turistin ilgisini görüyor. Askerlerimizin anısına yapılan bu şehitliğe uzun bir merdiven yardımıyla çıkılıyor. Merdivenlerin tam ortasında taşlarla Türk bayrağı bulunkata. Bayrağın önünde ise bir yazıt bulunuyor. Yeşillikler arasında saklanmış olan şehitlik abidesi anlamlı bir gezinin başlangıcı oluyor. Eğer sizinde yolunuz yakın zamanda Tekirdağ’a düşerse mutlaka şehitlik abidesini ziyaret etmelisiniz.
Uçmakdere
Ganos fayının bir sanatçı ustalığı eşliğinde şekillendirildiği ilginç vadilerden birinde yer almaktadır. Türkiye’nin en kaliteli üzümlerinin yetiştiği yerlerden biri olan bir köy. Az sayıda evin bulunduğu Tekirdağ’ın sınırları içinde olan bu köyde 10 tane anıt ağaç bulunuyor.Uçmakdere, Gaziköy’den hemen sonra gelmektedir. Aracınızla giderken muhteşem manzara size eşlik edecek. Bir tarafınızda yükselen sarp kayalar, diğer yanınızda ise masmavi engin deniz.Yolun sonuna geldiğinizde ise muhteşem köy sizi karşılıyor. Ağaçların altında çadır kurmaya davet eden, baharın neşesi ile beraber yemyeşil bir cennete dönüşen bir doğa burası. Detaylar Uçmakdere yazımızda yer alıyor.
İğdebağlar
Rumların, Arapların ve hemen ardından Türklerin yaşadığı İğdebağlar köyü, en kaliteli iğde ağaçları ve bağlara sahip olması sebebiyle bu ismi almıştır.
Eriklice
Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı olan Eriklice köyü, tatil için en yakın ve en uygun yerlerdendir.Küçüktür ancak sıcaktır, sessizdir ancak görülesi ve yaşanası bir yerdir burası. Eriklice’nin kendine göre bir yaşam tarzı ve bir çok kültüre, farklı yöresel yemeklere sahiptir. Oyunları dahi değişiktir, davet edici bir özelliktedir. Rumeli oyunlarına benzer, ancak aynısı değildir. Denizin berrak oluşu ve temiz bir havaya sahip olması çekici kılar burayı. Bir diğer özelliği ise Şarköy’ün güzelliklerini görmek için araçla sadece 10 dakikalık bir yol mesafesi bulunmaktadır.
Hora Feneri
Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine sadece 15 kilometre uzaklıkta bulunan fener Hoşköy’ün girişinde her geleni karşılayan ilk yapılardandır.Tarihi oldukça sağlam olan bu fener günümüzde de sağlamlığını koruyarak gelebilmiştir. 1861 yılında Abdülmecit tarafından yaptırılmış olan bu fener yapımında kaynak kullanılmamıştır ve tüm bağlantıları vidalar yardımıyla birleşmiştir. Tamamı ile demir bir yapıya sahiptir Hora Feneri.
Bir Fransız yapımı olup, yüksekliği 20-25 metredir. Bir diğer özelliği ise kendi ekseni etrafında döner ve dönüşünü 20 saniyede tamamlar. Şarköy’ün deniz kenarında şarapları denerken göreceğiniz bu feneri ziyaret etmek o anki keyfinize keyif katacağını garanti ediyoruz.
Tekirdağ Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi
Tekirdağ’da gezilecek yerler listemizi Arkeoloji ve Etnografya müzesi ile tamamlıyoruz.1967 yılında ziyaretçilere kapıları açılan müze, yıllarca küçük bir salonda sergilenmiştir. Zaman içinde ise koleksiyonların artması ile zenginleşen müze 1976 yılında Kültür bakanlığının tahsis ettiği Vali Konağına taşınmıştır.Müzede tarih öncesi bir çok kalıntılara şahitlik edeceğiniz gibi, Bizans dönemi ile tarihlendirilen ana tanrıça kabı, kapları, mızrak uçları, heykelleri ve süs eşyalarını da görme şansı yakalayabilirsiniz.
Etnografik salonda ise yakın dönemlerin kesici silahları, Tekirdağ yöresinin erkek ve kadın kıyafetleri ve el işlemeleri sizleri karşılayacak. Açık teşhir bölümü olarak düzenlenmiş bahçede ise mimari parçalar, yazıtlar, lahitler heykeller ve sütunlar bulunuyor.Müze Vali konağı caddesi üzerinde olup, pazartesi günleri hariç her gün ziyaretlere açıktır.
Sizlerde Tekirdağ’da gezilecek yerler ile ilgili olarak tecrübelerinizi ve bilgilerinizi yazımıza yorumda bulunarak bizlerle paylaşabilirsiniz.
Çok güzel bir anlatım olmuş ellerinize sağlık. Şunu eklemek istiyorum ki uçmakdere’de paraşüt yapma imkanınızda var artık. Yüksek rakımı nedeniyle yamaç paraşütüne elverişli bir yerdir ve hergün düzenli olarak atlayışlar yapılmaktadır.
Anlatımızı beğendim akıcı ..etkileyici ..yalnız bu yerlerin Tekirdağ’a olan uzaklıklarını da yazmış olsanız daha güzel olurdu sanırım..