Tuz gölü, ülkemizin en büyük ikinci gölüdür.Ayrıca Türkiye’nin tuz ihtiyacını büyük bir bölümünü karşılamaktadır.Yazımızda göl hakkında bilgiler ile oluşumu, özellikleri, efsanesi, nerede ve ulaşım bilgileri gibi detaylara yer verdik.
Tuz Gölü Hakkında Bilgiler
Tuz gölü, günümüzde ülkemizin tuz ihtiyacının %40’ının sağlandığı bölgedir.Göl bu sebep ile turistik ve ticari açıdan son derece önemli bir göl olarak bilinmektedir. Yüz ölçümü olarak Türkiye’nin en büyük ikinci gölü burasıdır. Ayrıca dünyanın en tuzu ikinci gölüdür.Göl, tektonik bir çukurluğun en derin bölgesinde yer alır ve etrafında platolar bulunur.
Göl, İç Anadolu bölgesinde yer almaktadır.Ankara, Konya ve Aksaray il sınırları ile çevrilidir.Göl ve çevresi 2000 yılında koruma alanı ilan edilmiştir.Son olarak ise 2002 yılında alınan kararla da koruma alanında sınır değişikliği yapılmıştır.Koruma alanına 7.414 km2 ilk bir alan bulunmaktadır.
Van gölünden sonra ülkemizin ikinci büyük gölü olan Tuz gölü, her ne kadar büyük olsana ülkemizin en sığ göllerinden birisidir.İlkbahar aylarında gölün alanı yaklaşık 164.000 hektara kadar ulaşmaktadır.Gölün dışarıya akıntısı bulunmamaktadır.
Gölün denizden yüksekliği 905 metredir.Ülkemizin az yağış alan bölgesinde yer almaktadır ve bu sebeple oldukça az akarsu bulunmakta.Akarsulara örnek olarak Peçenek Suyu, İnsuyu, Uluırmak verilebilir.
Yaz aylarında gölü besleyen akarsuların azalması sonrasında gölün neredeyse tamamı kurumaktadır.Kuruyan bölgelerde ortaya çıkan tuz tabakası ile eşsiz bir görüntü ortaya çıkmaktadır.
Tuz gölünde su yoğunluğu 1-22.5 cm3/gr ve tuz oranı ise %32.4 olarak biliniyor.
Göl havzası hem kuşlara gemde farklı hayvan ve böcek türlerine ev sahipliği yapmaktadır.85 Kuş Türü, 15 memeli ve 129 böcek ile 38 tane de endemik bitki türünü barındırmaktadır.
Tuz Gölü Oluşumu ve Özellikleri
Gölün oluşumunda etraftaki kayaçların etkisi çok büyüktür. Zaman ile yapan yağmur sayesinde tektonik ile bu alana çökmüştür. Daha sonrasında tüm bu sular buraya çökmüştür ve kayaçları eritmeye başlamıştır. Kış aylarında su ile dolup taşan göl yaz aylarında kuraklaşır ve tüm bu sular buhar olurlar. Gölün bulunduğu alan bir tuz çölüne dönüşür. Görevliler ise bu tuzları buradan toplar ve bizlerin sofralarına kadar gelmesine sağlarlar.
Neler Yapılır? Nasıl Bir Yer?
Bölgeye vardığınız zaman gölü ziyaret edebilir ve aynı zamanda gölün sağlık ürünlerinden de satın alabilirsiniz. Gölün girişinde çeşitli kozmetik dükkanları yer alıyor. Buradan farklı mineraller içeren ve göl sayesinde üretilmiş kremleri satın alabilir veya deneyebilirsiniz ki bu kremler elleri gerçekten son derece yumuşatıyor. Daha sonrasında ise çıplak ayak bir şekilde gölde yürüyüşe başlayabilirsiniz. Ayağınızda hissettiğiniz tuz sizlere oldukça ilginç bir his sunacaktır. Gölün üzerinde yürüdükçe teninizin aynı denediğiniz kremdeki gibi yumuşadığını göreceksiniz. Bu son derece doğaldır. Gölün üzerindeki mineraller cildinizi besler.
Tuz gölü dediğiniz zaman aklınıza kar beyaz bir göl gelmesin. Gölün üzerinde birçok alg olduğundan dolayı gölün rengi hafif kiremit rengi ile kırık beyazının karışımı şeklindedir. Burası özellik ile fotoğraf tutkunları için gerçekten harika bir alan. Buraya gelirken fotoğraf makinenizi almayı asla unutmamalısınız. Gölün üzerindeki uzun yürüyüş sırasında bir noktada artık suya geleceksiniz. Bu su ayak bileklerinize belki ancak gelecek yüksekliktedir.
Ayrıca gölün etrafında kil gibi bir yapı buluyor. Bu yapının üzeri de tamamen tuz ile kaplanmış durumda. Daha sonrasında geri dönüp temizlenme alanında temizlenebilirsiniz bu sebep ile üstünüzün tuz ile kirlenmesini çok da ciddiye almanız gerek yok. Buraya vardığınızda beyazın verdiği aydınlık görüntü bir noktadan sonra gözlerinizi rahatsız edecektir. Bu sebep ile yanınıza bir gözlük almanızda fayda var.
Bazı araştırmacılara göre göl 1995 senesinden itibaren %85 oranında küçülmüştür. Bu sebep ile gölün yok olmaya yüz tuttuğu gibi çeşitli haberler çıkmıştır. Araştırmacılar gölün 2015 senesinde tamamen yok olmuş olmasını beklemekteydiler. Tuz gölü eskiden buz mavisi ve bembeyaz rengi ile bilinmektedir. Fakat son zamanlarda gölün rengi yukarıda da belirttiğimiz üzere kırık beyaz ile kızıla dönmüştür. Araştırmacılar da göz ile görülemeyecek kadar ufak olan alglerin sebep olduğunu ortaya çıkardılar.
Tuz Gölü Efsanesi
Bir efsaneye göre bir zamanlar yerli halk tuz ihtiyacınız ufak bir gölden karşılarmış. Fakat daha sonra bu göldeki tuzlar tükenmiş ve insanlar tuz ihtiyaçlarını karşılayacak bir yer bulamamışlar. Bu sebep ile aslında tatlı olan şimdiki tuz gölünü tuzlu bir göl haline getirmişler. Daha sonrasında ise tuz ihtiyaçlarını buradan karşılamaya başlamışlar.
Bir diğer efsaneye göre ise bir zamanlar şimdi gölün olduğu yerde bir yaşlı kadının üzüm bağları varmış. Bir gün yaşlı bir kadın bu bağların önünden geçerken bağın sahibinden bir salkım üzüm ister ve canının çok çektiğini söyler. Bunun üzerine üzüm bağının sahibi kadına üzüm vermek istemez. Yaşlı kadın ise senin bu bağların tuzla buz olsun diyerek oradan ayrılmış. Bunun üzerinde kadının bütün bağları tuz olmuş ve günümüzdeki tuz gölü oluşmuş.
Tuz Gölü Nerede? Nasıl Gidilir?
Tuz gölü, Konya, Ankara ve Aksaray il sınırları içerisinde yer almaktadır.Tuz gölüne nasıl gidilir sorusu için, göle kendi aracınız ile veya otobüs ile ulaşım sağlamanız mümkündür. Otobüs ile buraya ulaşmak isterseniz AŞTİ’den kalkan Aksaray otobüslerini kullanabilirsiniz. Daha sonrasında Konya otobüsleri ile Cihanbeyli’ye ulaşabilir ve buradan da göle giden çeşitli dolmuşları kullanabilirsiniz. Kendi aracınız ile göle ulaşmak isterseniz Ankara bölgesinden Konya Devlet yolunu takip edebilirsiniz.
Haritası ve Konumu
Tuz Gölü için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.
Ülkemizde yer alan önemli göller arasında bulunan Çıldır Gölü yazımıza da göz atabilirsiniz.
Sizlerde gezilerinizi yazımızın altına yorum yaparak bizimle ve ziyaretçilerimiz ile paylaşabilirsiniz.