İstanbul’da Sultanahmet Meydanı’nda bulunan Alman Çeşmesi, Alman İmparatoru 2. Wilhelm’in sultana ve İstanbul’a hediyesidir.Yazımızda çeşme hakkında tarihi, yapılışı, mimari özellikleri ile nerede ve ulaşım alternatiflerine detaylıca yer verdik.
Alman Çeşmesi Hakkında Bilgi
Çeşme, Neo-Bizanten yani içeriden altın mozaiklerle süslü olup son derece değerli malzemelerden yapılmıştır. Çeşme yapımının çalışmaları Almanya’da başlamıştır yapımı tamamlandıktan sonra çeşmenin parçaları gemilerle İstanbul’a taşınmıştır. Çeşmenin bütün yapım masrafları Almanlar tarafından karşılanmıştır.
Alman imparatoru 2. Wilhelm’in Osmanlı topraklarına gerçekleştirdiği ziyaret esnasında Osmanlı- Alman dostluğunun bir simgesi olarak, çeşmeyi İstanbul halkına sunmuştur. Osmanlı, çeşmenin yapımı karşılığında İstanbul-Bağdat arasında yapılması planlanan demiryolu inşaatının kabulüne karar vermiştir.Çeşme bu yüzden tarihi bir hediyeden çok, politik bir anlam taşımaktadır.
Son derece değerli malzemelerden yapılmış olan bu çeşme, Almanların mimarisini yansıtan heykeller ve figürler bulundurmaktadır. Çeşmenin kemerlerinin iç kısmında sekiz beyitlik Osmanlıca kitabe yer alırken çeşmenin su haznesindeki levhada ise Almanca kitabe bulunur. Bu yüzden, çeşme Neo- Rönesans eserleriyle Osmanlı şadırvanları arasında kalmış bir mimariye sahiptir. Alman Çeşmesinin musluklarından halen su akar ve Sultanahmet’i ziyarete gelen yerli, yabancı turistler bu görkemli yapıyı ziyaret edip önünde fotoğraf çekilir.
Çeşmenin bulunduğu Sultanahmet Meydanı’nda gezilecek yerler arasında Ayasofya Camii, Sultan Ahmet Camii, Dikilitaş, Yılanlı Sütun yer almaktadır.Diğer yerlere ve meydan hakkında detaylara Sultanahmet Meydanı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Video Tanıtımı
Alman Çeşmesi Nerede?
Sultanahmet Meydanı’nın en görkemli yapılarından olan çeşme, Sultan 1. Ahmet Türbesi’nin karşısında bulunmaktadır. Çevresinde tarihi ve mimari birçok yapının da bulunduğu Alman Çeşmesine ulaşım, konumu itibariyle son derece kolaydır.
Nasıl Gidilir?
Bağcılar-Kabataş tramvay hattını kullanarak Sultanahmet durağında inip, 2 dakika gibi kısa bir yürüyüş mesafesiyle çeşmeye ulaşabilirsiniz. Anadolu yakasından yola çıkacaksanız eğer Kadıköy’den Eminönü’ne giden vapurlara binip oradan tramvay hattına aktarma yapabilirsiniz.
Haritası ve Konumu
Şehrin görülmesi gereken pek çok tarihi yapıya ve doğal güzelliklere İstanbul’da gezilecek yerler yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Sizlerde gezilerinizi, tecrübelerinizi ve sorularılarınızı yazımıza yorumda bulunarak bizlerle paylaşabilirsiniz