Hz. Yuşa Türbesi bir tepede yer almaktadır. Mezar tam olarak 17 metre uzunluğundadır. Bunun sebebi ise bedenin boyundan kaynaklanmamaktadır. Cenazenin tam olarak bu alanın neresinde yattığı bilinmediğinden dolayı 17 metrelik bir alan koruma altına alınmıştır.
Türbenin yanında aynı zamanda Hz. Yuşa Camisi yer alır. Tarihin ilk dönemlerinden bu yana bölge her din tarafından kutsal alan olarak ilan adilmiş ve farklı dinlere mensup bireyler tarafından buralara tapınaklar inşa edilmiştir. Bölge daha önce Zeus tapınağına ve Hagios Michael kilisesine de ev sahipliği yapmış fakat bu yapılar deprem esnasında yıkılarak günümüze kadar ulaşamamışlardır.
Daha sonra 1755 yılında bölgeye bir mescit yaptırılmış ve Hz. Yûşa‘ya ait olduğuna inanılan mezarın etrafına koruma amaçlı bir duvar örülmüştür. Sonraki yıllarda Hz. Yûşa Camisi bir yangın geçirmiş fakat Sultan Abdül Aziz döneminde ilk haline uygun olarak yenilenmiş ve gerekli bakımı sağlamıştır.
Bölgeye ” Yûşa Alleyhilselam Dergahı” veya ” Hz. Yûşa Tepesi” de denmektedir.
Hz. Yuşa Kimdir
Müslümanlığı yaymak üzere Dünya’ya gelen Hazreti Yûşa, Hazreti Yusuf’un neslinden gelmiştir. Hazreti Yûşa, Mısır’da doğmuştur. Hz. Yûşa’nın annesi, Hz. Musa’nın kız kardeşidir. Bir rivayete göre Yûşa Peygamber, Musa Peygamber ile birlikte Boğaziçi’ne gelmiştir. Daha sonra burada ölmüş ve günümüzde Yûşa Tepesi olarak bilinen alana gömülmüştür. Yahudiler ve Hristiyanlar, Hz. Yûşa’yı Yaşu adı altında anmaktadırlar.
Yuşa Tepesinin Sırrı
Sultan Süleyman’ın hükümdar olmasının ardından, Kanuni süt kardeşi olan Şeyh Yahya Efendi için biri Beşiktaş’ta biri de Anadolu kavağında olmak üzere iki adet dergah hazırlatır. Şeyh Yahya Efendi bir gün uyurken rüyasında birini görür. Bu kişi ona rüyasında ” Ben Yûşa Peygamberim, beni ziyaret et. Ben şu tepede yatıyorum, gel ve beni bul.” diye seslenir. Şeyh Yahya Efendi bu rüyayı dikkate almaz ve rüyasında görüğü tepeye gitmez. Ardından ertesi gece aynı kişi tekrar rüyasında girer ve rüyada ” Gelmedin, yarın gel ve beni bul.” der. Bunun üzerine Şeyh Yahya Efendi Hz. Yûşa’nın mezarının yerini araştırır ve mezarın Filistin’de olduğu hakkında bazı bilgilere erişir.
Şeyh Yahya Efendi rüyada gördüğü tepelere tekrar gitmez ve rüyayı ciddiye almamaya karar verir. Fakat o gece tekrar rüyasında aynı kişiyi görür. Bu sefer rüyasında yediği azardan dolayı gündüz uyanır ve hemen rüyasında gördüğü alana gider. Burada bir çoban ile karşıları. Ona ne kadar zamandır bu bölgede havan otlattığını sorar. Çoban yaklaşık 10 gibi bir süre belirtir. Bunun üzerine Şeyh Yahya Efendi, çobana bu süre içerisinde bu bölgede ilginç bir duruma rastlayıp rastlamadığını sorar. Çoban ise hemen yemyeşil çimenlik bir alanı gösterir. ” Hayvanlarımı buraya ne zaman getirsem orada ki yeşil alana hiç basmadılar. Her zaman etrafından geçip otlandılar. Ne oradaki otları yerler ne de oranın üstüne basarlar. ” dedi.
O günden beri Şeyh Yahya Efendi, Hz. Yûşa türbesini bulan kişi olarak bilinmektedir. Bu olayın ardından hemen Kanuni Sultan Süleyman’a giderek durumu anlatır ve o alana hemen bir türbe yaptırılır.
Hz. Yuşa Türbesi Ziyaret Saatleri
Türbeyi gün içerisinde 09:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Hz. Yuşa Türbesi Nerede? Nasıl Gidilir
Türbe, İstanbul ilinde ve Beykoz’da yer almaktadır. Otobüs ile bu tepeye gelmek isteyen kişiler 15T, 15TY ve 135G otobüslerine binerek bölgeye ulaşabilirler. Bölgeye kendi aracı ile gelmek isteyen ziyaretçiler ise; Kavacık sapağından Beykoz yönüne doğru ilerlemeli ve Tokatköy’e varmalılardır. Buraya vardıktan sonra tepeye ulaşmanız için tabelalar sizi yönlendirecektir.
Haritası ve Konumu
Türbe için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.
İstanbul’da yer alan ve görülecek türbeler arasında olan Eyüp Sultan Camii ve Türbesi yazımıza da göz atabilirsiniz.
Sizlerde Hz. Yuşa Türbesi gezilerinizi yazımızın altına yorum yaparak hem bizim ile hem de ziyaretçilerimiz ile paylaşabilirsiniz.
40 yıl önceydi izmitden yuşa türbesini ziyaret için gitmişdim
etrafı çevrili bölümde dua edip dönerken(şuan satış çadırları dükkanları olan yerler çayırlıkdı ) bir el omuzuma dokundu tam basdığın yerde yatıyorum dedi
döndüm bakdım kimse yokdu çok ürperdim koşarak geldiğim araca binip geri döndüm . bu yaşadığım gerçek
Tam bastığın yeri tanıyorum ne anlama geliyor anlayamadım biri senin omuzuna elini koymuş bastığın yeri tanıyorum anlamı nedir cevap yazar mısın
yorumcu “tam bastigin yerde yatiyorum” yazmis. “tanimiyorum” neteden cikti?