Rumeli Feneri

İstanbul’da hafta sonu çokça tercih edilen yerlerden birisi olan Rumeli Feneri ve köyü hakkında detaylı bilgiler yer alan yazımızda, Topçu kalesi, kahvaltı rehberi ve nerede ile ulaşım bilgilerine yer veriyoruz.

Rumeli Feneri Hakkında Bilgiler

Rumeli Feneri, İstanbul Boğazı‘nın Karadeniz ile birleştiği noktada yer almaktadır. Fenerin resmi ismi ise Türkeli Feneri olarak geçmektedir. Kırım savaşında İngiliz ile Fransız gemilerinin boğazın girişini görebilmeleri için 1856 yılında Fransızlar tarafından yapılmıştır. 1933 Yılında Fransızlara verilmiş olan 100 yıllık işletme imtiyazı iptal edilmiş olup bu yıldan sonra işletmesi Türkiye’ye geçmiştir.

Fener denizden 58 metre yüksekliktedir. Kule örme taştan yapılmıştır ve 30 metre yüksekliğe sahiptir. Fenerin kullanımında ilk olarak gazyağı ve sonrasında aseliten ile çalışmıştır. Şu an elektrik enerjisi ile çalışan fener 18 deniz mili uzaklıktan görülebilmektedir.

Rumeli Feneri’nin yapılışı sırasında yaşanan ilginç bir olay bulunuyor. Kule, Bonnue & Tuanne firması tarafından inşaa edilirken, yapım sırasında kule bir kaç kez yıkılıyor. Burada yaşayan halkın önde gelenleri burada bir yatırın bulunduğunu ve kulenin bu sebeple sürekli yıkıldığını belirtiyorlar. Bu olayın ardından firma önce burada bir türbe inşaa ediyor ve ardından kulenin inşaatını tamamlıyor. Günümüzde halen Saltuk Hazretlerinin yatmakta olduğu Sarı Saltuk Türbesi burada yer almakta.

Rumeli Feneri Köyü

Rumeli Feneri Köyü

Fenerin ismini verdiği bu küçük balıkçı kasabası sizleri eşsiz manzarası ile karşılıyor. Özellikle İstanbulluların hafta sonları kahvaltı için tercih ettiği yerlerden birisi. Şehrin kalabalığından sıkılanların tercih edebileceği Rümeli Feneri Köyü, yeşile, ormana, doğaya hasret kalanların seveceği şirin bir köy.

Köyde yer alan ve 1910 yılından bu yana halen ayakta olan bir çınar bulunuyor. Çınarın etrafında yer alan kahvehanelerde kahvenizi içebilir veya tostlarının tadına bakabilirsiniz. Köye geldiğinizde kendinizi İstanbul’dan farklı, başka bir yerde gibi hissedeceksiniz.

Rumeli Feneri Kahvaltı

Rümeli Feneri Köyü, hafta sonu şehirden çıkmak, doğa ile iç içe ve güzel bir manzara eşliğinde kahvaltı yapmak isteyenler için harika bir seçenek. Köyde yer alan mekanlarda  kahvaltı yapabilir veya lezzetli balıkların tadına bakabilirsiniz.

Köyde yer alan mekanlardan önce çıkanlar ise Menekşe Bahçesi, Barınak Restoran, Mendirek, Seyr u Sefa olarak belirtilebiliriz. Fiyatlar hem kahvaltı hemde balık için makul, uygun diyebiliriz.

Rumeli Feneri Kalesi

Rumeli Feneri Kalesi

Rümeli Feneri gezilecek yerler arasında bulunan kale, 17. yüzyıldan kalmadır. IV. Murad döneminde kale yeniden inşa edilmiş. Kalenin bir diğer adıda Topçu Kalesi olarak biliniyor. Kalenin iki büyük kulesi ve kemerli bir giriş kapısı bulunuyor. Cumhuriyet döneminde ise kale askeri karakol olarak kullanılmış. Günümüzde halen ayakta olan kale bakımsız durumda. Ancak halen pek çok ziyaretçisi bulunuyor.

Rumeli Feneri Nerede?

Fener, İstanbul ilinde yer alan Sarıyer ilçesinde yer almaktadır.

Haritası ve Konumu

Fener için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Bölgede Gezilecek Yerler

Hemen yakınında 3 km uzağında yer alan Garipçe Köyü yazımızı inceleyebilirsiniz. Sarıyer gezilerinizde ise Belgrad Ormanı, Atatürk Arboretumu, Emirgan Korusu gibi yazılarımıza göz atabilirsiniz. Şehrin diğer gezilecek yerlerine ise İstanbul’da gezilecek yerler listemizden ulaşabilirsiniz.

Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorumda bulunarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz