Aspendos Antik Tiyatrosu

Aspendos kenti, antik tiyatrosu ile meşhur olan ve Antalya’da yer alan bir kenttir. Aspendos Antik Tiyatrosu Antalya’nın Serik ilçesinde yer alır ve Aspendos kentinin en önemli yapısı olarak bilinmektedir.

Antalya gezilerinizde görülmesi gereken yerler için Antalya’da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.Şehrin diğer antik yapıları için de Antalya Antik Kentler yazımıza göz atmalısın.

Aspendos Antik Tiyatrosu Tarihi

Aspendos Antik Tiyatrosu Tarihi

Tiyatro Romalılar tarafından M.S 2. yüzyılda inşa edilmiş ve tarihteki en iyi korunan tiyatrolar arasına girmiştir. Tiyatro bir açık hava tiyatrosu olarak inşa edilmiştir. Tiyatronun yapımına 138‘de başlanmış ve yapım 164‘de tamamlanmıştır. Tiyatro, günümüze kadar korunarak ulaşabilmiş nadir yapılar arasındadır. Aynı zamanda tiyatronun mimarının Aspendos’lu Theodoros’un oğlu Zenon olduğu da bilinmektedir.

Tiyatro, mimarı tarafından Aspendos kentinin imparator ailesine ve tanrılarına sunulmuştur. Günümüzde tiyatro, çeşitli konserlere ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda Aspendos kenti her yıl çok yüksek oranda turist almakta ve tarihi yapısı ile turistleri kendine hayran bırakmaktadır.

Aspendos Antik Tiyatrosu Hikayesi

Aspendos Antik Tiyatrosu Havadan Görüntüsü

Tiyatro sadece yapısı ile değil aynı zamanda da hikayesi ile turistlerin dikkatini çekmektedir. Hikaye aslında acıklı olsa da çok büyüleyicidir. Aspendos kralının çok güzel bir kızı vardır. Kral, kızını evlendirmek ister fakat güzel kızına kimseyi layık göremez. Bunun üzerine kral bir karar alır ve ” Halkımız, kentimiz için en yararlı şeyi yapan kişi ile kızımı evlendireceğim.” diyerek kararını halka duyurur. Bu haberi duyan iki ikiz kardeş ise hemen çalışmalara başlarlar. Kardeşlerden bir tanesi engebeli arazileri aşarak şehre su gelmesini sağlayan bir su geçidi inşa etti, diğeri ise antik bir tiyatro.

Antik tiyatronun en önemli özelliği ise, sahnenin tam ortasında yere düşen bir bozuk paranın dahi sesini en üst sıradaki kişinin gayet net duyabilecek olmasıydı. Kral su geçidinden çok etkilenmiş ve kızını su geçidini inşa eden kişiye vermek istemişti. Fakat antik tiyatroyu inşa eden diğer kardeş, kralın kızı ile evlenmeyi çok istediği için krala bir oyun oynamaya karar vermişti.

Krala inşa ettiği yapıtın ne denli başarılı olduğunu kanıtlamak adına mimar, kralın üst sıralarda dolaştığı bir vakti kollayıp sahnenin ortasından ”Kızını buranın mimarına vermelisin” diye fısıldamıştı. Fısıltıyı çok net bir şekilde duyan kral bu yapıttan çok etkilenmiş ve kızını kime vereceğini bilememişti.

Kral, kızını iki mimarın da hak ettiğini düşündü ve kızını, kocaman ve son derece keskin bir kılıç ile ortadan ikiye böldü. Bir yarısını bir kardeşe, diğer yarısını da diğer kardeşe verdi.

Antalya Aspendos Antik Tiyatrosu

Aspendos Antik Tiyatrosu Giriş Ücreti

Aspendos Antik Kentine giriş ücreti kişi başı 100 TL olarak belirlenmiştir.

Aspendos Örenyeri Ziyaret Saatleri

Örenyeri ziyaret saatleri yaz ve kış mevsimlerinde farklılık göstermektedir.Ziyaret saatleri şu şekildedir;

  • 15 Nisan – 2 Ekim Yaz Açılış Saati: 08:00
  • 15 Nisan – 2 Ekim Yaz Kapanış Saati: 20:00
  • 3 Ekim – 14 Nisan Kış Açılış Saati: 08:00
  • 3 Ekim – 14 Nisan Kış Kapanış Saati: 17:00
Aspendos Antik Tiyatrosu Nerede

Aspendos Antik Tiyatrosu Nerede? Nasıl Gidilir?

Aspendos Antik Tiyatrosu, Antalya ilinin Serik ilçesinde yer almaktadır. Bölgeye Antalya kara yolunu takip ederek aracınız ile ulaşabilirsiniz. Kara yolunun yaklaşık 40. kilometresine ulaştıktan sonra gördüğünüz sapaktan girdiğiniz zaman kısa bir süre sonra bölgeye ulaşmış olursunuz. Aynı zamanda çeşitli tur şirketleri de bölgeye turlar düzenlemektedir. Antik kent turistlerin ziyaretine yaz aylarında saat 08:00 ile 19:00 arası, kış aylarında ise saat 08:00 ile 17:00 arası açıktır.

Haritası ve Konumu

Örenyeri için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Sizlerde Aspendos Antik Tiyatrosu gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak paylaşımda bulunabilirsiniz.

1 Yorum

  1. AspendosAntik Kent’i ve Tiyatrosu için Serik-Alanya yolunun 5.km’si,Belkıs kavşağından saparak gidilir.Kavşakta inip 5 km kadar yaya yürüyebilirsiniz.Antik tiyatro içinden Antik kent’e gidiliyor.Tiyatro kapasitesi 20.000 kişiye ulaşabilir.Efes 24.000 ile ilk sırada.Antik kent çok yıkılmış,ancak Tiyatro ve Su kemerleri tüm görkemiyle ayakta.Aslına uygun olmıyan restorasyon bizi çok üzdü.Phaselis-Pamukkale-Aspendos gibi müzelerin giriş ücreti oldukça yüksek,bu yüzden müzekart alınması şart.İçerdeki yiywcek içeceklerin fiyatları oldukça yüksek.Perge-Pamukkale gibi çoğu müze’de olduğu gibi.Aspendos Antik Tiyatrosu ulaşımı kolay,Aspendos köprüsünün az ilerisinde,mutlaka görmenizi öneriyoruz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz