Antalya Antik Kentler

Tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle Türkiye’nin adeta bir cennet köşesi olan Antalya, içerisinden tarihi çok eskilere dayanan ve birçok medeniyetin yaşamış olduğu ve medeniyetlerin izlerini taşıyan antik kentleriyle yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça ilgi topluyor. Sizler için Antalya’da bulunan birbirinden eşsiz güzellikteki antik kentleri sıralıyoruz.Antalya antik kentler listesi;

Antalya Antik Kentler

Olympos Antik Kenti

Antalya Antik Kentler Olympos

Olympos Antik kenti, Toros Dağlarının batı taraflarından 2.375 metre rakımdaki Tahtalı Dağı’nda yer alıyor. İçerisinde Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait kalıntılar ve izler bulunduran bu antik kent aynı zamanda bir denizci kenti. Likya birliği içerisinde yer almış olan bu kent  içerisinde tiyatro, hamam, bazilika, hamam kalıntıları bulunduruyor. Aynı zamanda antik kentin girişinde 10 metre yükseklikte bir giriş kapısı bulunuyor. Bu kapının Roma İmparatoru Marcus Aurellius’ a ait bir heykel olduğu düşünülmektedir.Detaylar Olympos Antik Kenti yazımızda.

Phaselis Antik Kenti

Antalya Phaselis Antik Kenti

Tarihi milattan önce 693 yılına dayanan ve bir liman kenti olan Phaselis, Rodoslular tarafından ufak bir yere kurulmuş. Phaselis’in ise, üç limanlı bu kenti “Tanrı korur” anlamına gelmektedir. Bir dönem Pers ve İskender yönetimine giren Phaselis Helenistik Çağ döneminde bağımsız olmuştur. Uzun süre korsanlar tarafından saldırıya uğrayan şehir Roma komutanları tarafından deniz savaşları ile kurtarılmıştır. Heykel kaidelerle süslü olan kent girişinde su kemerleri ile göze çarpıyor. Şimdilerde ziyaretçilerine açık olan bu antik kente giriş ise ücretli. Fakat Müzekart ile giriş yapabilirsiniz.

Patara Antik Kenti

Antalya Patara Antik Kenti

Fethiye-Kalkan arasında, Kalkan’a 10 kilometre uzaklıkta bulunan bu kent, 14 kilometrelik kumsalı ile Akdeniz’deki en uzun kumsala sahiptir. Helen dilinde kutu anlamına gelen Patara, kehanet merkezi olarak biliniyor. Lykia şehri olan ve Lykia Birliği’nin üç oy hakkına sahip olan altı kentten biri olma özelliğini taşıyor. Kentin girişinde 100’lü yıllardan kalma Romalı Mettius Modestus’ un bir anıt heykeli bulunuyor. Kapı aynı zamanda su kemeri olarak bulunuyor. Tepeden bakıldığında hamam kalıntıları ve Bizans bazilikası aynı zamanda korinth başlıklı tapınak göze çarpıyor. Antik kente Müzekart ile giriş yapabilmeniz mümkün.

Kyaneai Antik Kenti 

Antalya Antik Kentler Kyaneai

Antalya Kaş-Demre yolu üzerinde olan Kyaneai Ören yeri, içerisindeki Likya yazıtları ile tanınıyor. Helenistik Çağ’ da bağımsız bir kent olan Kyaneai, içerisinde bulunan lahitlerin bir kısmı Antalya müzesinde sergilenmektedir. Kent akropolünden bakıldığında kütüphane ve hamam dikkat çekmektedir. Akropolün en üst kısmından ise Kaş, Üçağız, Kekova ve Demre sahillerine kadar geniş bir görüş açısı bulunmaktadır.

Andriake Antik Kenti

Antalya Andriake Antik Kenti

Andriake(Çayağzı) antik kenti, Kaş’tan Demre’ye giden yol üzerinde yer almaktadır. Kentin içinde bulunan duvarları, caddeleri, saat kuleleri ve kiliseleri bulunmaktadır. Aynı zamanda kentin en önemli kalıntısı Hadrian (granarium) tahıl deposudur. Bu tahıl deposu Myra ve çevre kentlerde üretilen buğdayın Roma’ya gönderilmesi için depolanıyormuş. Hadrianus dönemine ait kentin orta kapısında Hadrianus ve Faustina büstleri yer alıyor. Yapının önünde ise o zamanki imparatorun ve elinin heykelleri bulunuyor.

Theimussa ve Simena Antik Kenti 

Antalya Theimussa ve Simena Antik Kenti

Üçağızlar bölgesi, bulunan Kekova Adası’nın batı-doğu girişi ile üçlü deniz yolu oluşturuyor. Theimussa kenti çok sayışa lahitler, surlar ve Bizans yapıları bulunduruyor. Üçağız ya da Demre-Çayağzı’ndan kalkan günlük tene turlarına katılarak Kekova Tersane Koyu’ndan başlayarak antik kenti gezebilirsiniz. Kent içerisinde küçük bir tiyatro bulunmaktadır. Kentin doğusunda ise Likya tipi çok eski bir lahit bulunmaktadır. Kentin merkezinde Helenistik, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden oluşan surlarla çevrili Kale içi antik kentte mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Aynı zamanda Kale içi günümüzde restore edilerek içerisinde restoran, pansiyon ve otel olarak hizmet veren işletmeler bulunmaktadır. 

Myra Antik Kenti

Antalya Myra Antik Kenti

Antalya’nın önemli antik kentlerinden birisi olan Myra Antik Kenti , Demre ilçesine 2 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Myra kentinde tiyatro ve kaya mezarları kalıntıları milattan önce 5. Yüzyıla dayanıyor. Roma tiyatrolarında olduğu gibi sahne yapısı amfi şeklindedir ve 12 bin kişilik grekoromen şeklindeki yapı gladyatörlerin dövüştükleri alan olarak da kullanılıyormuş. Her tiyatro aynı zamanda Dianysos Tapınağı olarak kullanılmış. Bir Likya kenti olan Myra kaya mezarları, üçgen alınlıklı ahşap çatkılı ve Helen tipli bir yapıda olup içlerinde isen yatan kişiyi tarif eden kabartmalar bulunmaktadır. Myra Antik Kenti’ne girişler 36 TL olarak belirlenmiş. Antik kente Müzekart ile de girebilirsiniz.

Side Antik Kenti

Antalya Side Antik Kenti

Antik kent olarak bilinen Side, günümüzde içerisinde bulunan merkez çarşısı, denizi, pazarı, tiyatrosu ve daha birçok yapısı ile kullanıma açık haldedir. Aiol kentlerinden birisi olan Side Antik Kenti, Kymeliler tarafından kurulmuştur. Kentin içerisinde Apollon Tapınağı, sütunlu cadde, tiyatro ve müze olarak hizmet veren hamamı ile ziyaretçilerini kendisine hayran bırakıyor.

Aspendos Antik Kenti

Antalya Aspendos Antik Kenti

Antalya’nın Serik ilçesinin Köprüçay yakınlarında olan Aspendos Antik kenti tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Yunan efsanelerine göre Truva Savaşı’nın ardından Argive kolonicileri tarafından inşa edilen bu kent Anadolu’da ilk kendi adına para bastıran kentlerden biri olarak bilinmektedir. Bastırılan bu sikkeler üzerindeki yazılardan ise halkın kentine ait bir alfabe kullanıldığı öğrenilmiş. Milattan önce 66.yüzyılda kent Persler tarafından yönetilmeye başlanmış. Kentin içerisinde tiyatro, Men tapınağı, Apollon ve Athena Tapınakları ve daha değerli birçok eser bulunuyor.Detaylar Aspendos Antik Kenti yazımızda.

Xanthos Antik Kenti

Antalya Xanthos Antik Kenti

Xanthos Antik Kenti, Antalya’nın Kaş ilçesinde yer alan ve 1838 yılında Ch. Fellows tarafından keşfedilen bir antik kent.Bu tarihi yer hakkında olan hikayeyi ve içerisinde bulundurduğu eserlere Xanthos Antik Kenti yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Antalya’da yapacağınız gezilerde, mutlaka gezmeniz ve görmeniz gereken yerlerin için hazırladığımız Antalya’da gezilecek yerler yazımıza da göz atmalısınız !

Sizlerde Antalya antik kentler hakkında gezdiğiniz veya bilgi sahibi olduğunuz yerleri yazımıza yorumda bulunarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz