Bozcaada Gezilecek Yerler

Bozcaada, Ege Denizi’nde bulunmakta olan bir ada ilçesi olarak bilinmektedir. Adanın doğu kıyı kesimleri yerleşim yeri olarak oluşmuş ve burada birçok insan yaşamaktadır. Yazımızda sizlere Bocaada hakkında bilgiler ve gezilecek yerleri ile detaylı gezi rehberi sunuyoruz.

Bozcaada gezilerinizde adada yer alan en güzel plaj ve koylar için Bozcaada Plajları yazımıza mutlaka göz atın. Ayrıca adada yer alan kamp yerleri içinde Bozcaada Kamp Alanları yazımızı inceleyebilirsiniz.

Genelde yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin tatil amacı ile geldikleri Bozcaada, çok fazla sevilen, tercih edilen ve yüksek beğeni alan yerlerden biridir. 

Adada bulunan toplam nüfus sayısı 2.613’dür. Çok uzun yıllardır Türkler ve Rumlar bu adada beraber yaşamaktadır. Yazın gelen yerli ve yabancı turistlerle beraber ada nüfusu 10.000’i buluyor. Adanın toplam yüz ölçümü 36.03 km2’dir. Nüfusunun az olmasına rağmen adada, bir ilçede olması gereken herşey mevcuttur. 

Ada halkı geçimini, şarapçılık, meyvecilik ve bağcılık ile sağlamaktadır. Şarap konusunda ünlenmiş bir ilçedir. Aynı zamanda en güzel gelir kaynağı yaz aylarında yerli ve yabancı turistler sayesinde sağlanmaktadır.

Bozcaada’nın hiçbir yerde görülmeyen kendine has bir iklim türü mevcuttur. Boğazın çıkış noktasında yer almasından dolayı, kuzey rüzgârlarını fazlaca almaktadır. Bu nedenle nem oranı düşüyor ve en güzel üzümler burada yetişiyor. 

Bozcaada’da tatil yapmak da güzel. Çünkü çevre ilçelerdeki ve ada dışındaki insanlar sıcaktan pişerken, bu bölgede hem rüzgâr esmekte hem de nem olmadığı için yazın sıcakları tatil severleri bunaltmamaktadır.

Bozcaada’ya ilk defa gelecek olan kişiler için, zorluk çekmemeleri ve zaman kaybetmemeleri adına gezilecek yerler listesi oluşturduk. İşte en güzel Bozcaada gezilecek yerler listesi:

Bozcaada Gezilecek Yerler Listesi

Ayazma Manastırı

36 Manastır arasında adada kalmayı başarmış iki manastır birisi olan Ayazma Manastırı, adanın güney kısmında yer almaktadır. Ayazma Plajı’nın mükemmel manzarasını görmekte ve Ayazma’ya giderken sağ tarafta kalmaktadır. 1734 Senesinde inşa edilmiş olup, özel günlerde ise ibadete açık hale getirilmiştir. 

Ayazma tarihi bir çeşme, 8 adet çınar ağacı, küçük bir manastır ve 2 adet yapıdan meydana gelmiştir.  Burayı genellikle yerli ve yabancı turistler ile ada halkı, mumlar yakıp adaklar adayarak ve dilemiş oldukları dilekleri çul, çaput, çalı, çırpı, taş gibi şeylerle sembolize ederek dilek dilemek için kullanıyorlar. 

İbadete açık olan günleri denk getirerek sizde bu deneyimi yaşamak isterseniz, 26 Temmuz Rum Aya Paraskevi Günü‘ne gelerek bu geleneği deneyimleyebilirsiniz. Aynı zamanda manastır bahçesinde, Rum bir ailenin işletmiş oldukları kafe mevcut. Burada da güzel vakitler geçirerek, çekmiş olduğunuz fotoğraflarla anı ölümsüzleştirebilirsiniz.

Bozcaada Kalesi

Bozcaada Kalesi
Bozcaada Gezilecek Yerler: Bozcaada Kalesi

Büyük ve gösterişli olan bu kale, adanın küçük ve şirinliğine aykırı gelir gibi yapılmıştır. Bozcaada, birçok yönden geçmiş tarihten bu yana istila riski olan yerlerden birisidir. Adada yaşayan sakinler ise, kendilerini güvende hissetmek ve muhaliflere korku salmak amacıyla bu kaleyi inşa etmişler. 

Bozcaada Kalesi, ülkemizin bu zamana kadar en iyi şekilde korunmuş kaleleri arasında. Kale ayrıca iç ve dış kale olarak ikiye ayrılmıştır ve 1815 senesinde tekrardan inşa edilmiştir. 

Kaleyi ziyaret etmek isteyen yetişkinlerden 10 TL, öğrencilerden ise 5 TL ücret alınmaktadır. Saat 10:00 ile 22:00 arası ziyaret saatleridir. 

Bozcaada Müzesi

Bu müze, bir Rum Mahallesi’nde ve tarihi bir Rum evi içerisinde yer almaktadır. Bakanlıklar tarafından değil şahsi bir kişi olan Hakan Gürüney tarafından kurulan müze, birçok kişi tarafından samimi ve mükemmel bulunuyor. Müzede eski savaş zamanlarından, günümüzdeki durumuna kadar birçok arşiv bulunmaktadır. Hepsini teker teker inceleyerek, tarihi bir deneyim yaşayabilirsiniz. Ayrıca müzenin mağazasından size hatıra kalacak şirin eşyalar satın alabilirsiniz. 

Müzeyi gezmek isteyen kişiler için yetişkin bilet ücreti 10 TL, öğrenci bilet ücreti 5 TL’dir. Ziyaret saatleri ise 10:00-19:00 arasıdır.

Bozcaada Sokakları

Bozcaada Sokakları
Bozcaada Sokakları

Adada Türk mahalleleri ve Rum mahallerinin sokaklarında gezintiye çıkabileceğiniz ve nostaji yaşayacağınız çok güzel sokaklar bulunuyor. Bir yanda ahşap cumbalı evleri görebilirken aynı zamanda resim çekilecek güzel kapılara sahip Rum evlerini göreceksiniz.

Meryem Ana Kilisesi

Dışarıdan görebileceğiniz Meryem Ana Kilisesi, genelde kapalı oluyor. Özellikle buraya görmek için gitmenize gerek yok ancak ada sokaklarında gezerken dışardan görebileceğiniz tarihi kilise. Ancak dini günlerde denk gelirseniz içerisinide görebilirsiniz. Bu önemli günlerin dışında kapalı oluyor.

Bozcaada Yel Değirmeni

Bozcaada Yel Değirmeni

Bozcaada sokaklarında dolaşırken yürüyerek on dakikalık biraz dik bir yokuşu çıkarak buraya varabiliyorsunuz. Burası manzarası ile harika bir nokta. Yazın sıcağında ve yürüyüş sonrasıda biraz bunaldığınızda buranın rüzgarlı havası sizleri ferahlatacaktır. Gün batımı izlemek için iyi bir seçim.

Polente Feneri

Bozcaada Polente Feneri

Adanın en batısında kalan Polente Feneri, gün batımını izlemek için bir başka güzel yer diyebiliriz. Yanınızda yiyecek ve içecekler ile kamp malzemeleride alırsanız (sandalye, masa vs) gün batımına karşı hoşça bir vakit geçirilebilir.

Bozcaada Koyları

Bozcaada Koyları

Pek çok koya ve denize girilecek yere sahip olan adada, Ayazma Plajı, Sulubahçe Koyu, Beylik Koyu ve Tuzburnu Koyu gibi pek çok plaj ve koya sahip.

Bozcaada Nerede?

Bozcaada için detaylı ulaşım rehberi olan Bozcaada Nerede yazımıza göz atabilirsiniz.

Bozcaada, Çanakkale ilinde yer alır. İstanbul’dan gelecek olan vatandaşlarımız şu yolu izleyebilirler: Öncelikle Çanakkale Boğazı’nı geçmek için Gelibolu – Lapseki (20 dak.), Eceabat – Çanakkale (15 dak), Kilitbahir – Çanakkale (7 dak) seçeneklerini kullanabilirsiniz. Çanakkale Boğazı’nı geçtikten sonra Geyikli Bozcaada tabelalarını takip ederek yaklaşık 50 dakika içinde Geyikli Yükyeri Feribot İskelesi’ne ulaşılabilmektedir.

Eğer İzmir yönünden geliyor iseniz hiç Çanakkale’ye gitmeye gerek kalmadan, Ezine ve Geyikli tabelalarını takip ederek iskeleye ulaşabilirsiniz. İlçenin İstanbul ile karasal mesafesi 400 km, Ankara ile karasal mesafesi 710 km, Bursa ile karasal mesafesi 320 km, İzmir ile karasal mesafesi 280 km ve Çanakkale ile karasal mesafesi 60 kilometredir.

Çanakkale gezilerinizde görülmesi gereken yerler listesi için Çanakkale Gezilecek Yerler yazımızı inceleyebilirsiniz. Çanakkale’de Bozcaada dışında gezebileceğiniz bir diğer adamız olan Gökçeada yazımızada mutlaka göz atın.

Sizlerde adaya yaptığınız gezileri ve yaşadığınız tecrübeler ile tavsiyelerinizi yazımıza yorumda bulunarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

1 Yorum

  1. Yazı muhteşem olmuş. Şunu da belirtmekte fayda var. Yaşadığımız Kış aylarında da Bozcaada’da hayat devam ediyor. Feribot seferleri ile adamıza ulaşmak mümkün.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz