Türkiye’nin 5. büyük gölü özelliğini taşıyan İznik gölü, Bursa’nın sınırları içinde yer almaktadır. Antik çağlarda ise Askania adı ile anılıyordu. Günümüzde kullanılan adı ile kıyısında konumlanan İznik ilçesinden alıyor. 297 kilometrelik bir yüz ölçümüne sahip olan İznik gölünün suyu tatlı sudur. Sularını Gemlik körfezi ve Karsak deresine boşaltmaktadır. İnsanın içine işleyen görüntüsü ile ve etrafında bulunan bağlar, meyve sebze bahçeleri ile derin bir nefes alarak bu doğal güzelliğin tadını bir an önce çıkarmalısınız.
Bursa bölgesinde görülmesi gereken yerler listesi olan Bursa’da gezilecek yerler yazımıza da göz atabilirsiniz.
İznik gölü geziniz ile birlikte İznik ilçesinde görülecek diğer yerler için İznik’te Gezilecek Yerler yazımıza mutlaka göz atın.
İznik Gölü Hakkında Bilgiler
Marmara bölgesinin güney Marmara bölgesinde tektonik bir göldür. Bursa ilinin ise Kuzey doğusunda bulunmaktadır. Gölün deniz seviyesinden yüksekliği 85 metredir ve en derin yeri 64 metredir. İznik Orhangazi ilçeleri sınırlarının içinde doğu- batı yönünde uzanmaktadır. Kuzeyde Samanlı dağlarının Güney yamaçları göle dik olarak iner. Kuzey doğu ve doğuda İznik çevresinde ve Gemlik körfezi ile göl arasında bulunan geniş düzlüklerde tarım yapılmaktadır. 16 kilometre uzunluğunda dar bir boğazla Gemlik körfezine açılan gölün batı ve güney batı yüksekliği 1.350 metreye ulaşan dağlarla çevrilidir. Bazı dereler dışında gölü besleyen en önemli ırmak Samanlı dağlarının güney eteklerinden Üçpınar deresi adıyla doğan, farklı kollar alarak kuzey doğu kıyısından göle dökülen Akarsu deresidir.
Bir çöküntü çanağının içinde yer alan göl, öncelerinde Gemlik körfezinin bir uzantısı iken, Samanlı dağları ve güneyde bulunan Katırlı dağlarından doğan suların taşıdıkları ile dolması sonucunda körfezden tamamen ayrılmıştır. Göl fazla sularını körfezle gölü birbirinden ayıran Garsak boğazı aracılığı ile Gemlik körfezine akıtmaktadır. Ayrıca gölün etrafında Türkiye’nin en güzel ve en geniş piknik alanları bulunmaktadır. Bir tarafı çamlık, diğer bir yanı ise tertemiz İznik gölü. Türkiye’nin her tarafından binlerce insanı çeker kendisine. Günü birlik dinlenme alanlarının dışında çadır turizmine de açıktır burası. Göl çevresi 1950‘li yıllara kadar bataklıktı, ancak yapılan çalışmalar sonrasında buralar düzenlenmiş ve sit alanı olarak ilan edilmiştir. Göl çevresinde bol bol çay bahçesi ve restoran bulunuyor. İster piknik yapabilir, isterseniz, göl manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.
İznik Gölü Oluşumu ve Özellikleri
İznik gölü, yer kabuğunun çökmesi sonucu, ortaya çıkan çukurlardan birinin dolmasıyla oluşmuştur. Suları tatlı olan İznik gölü çevresi, doğal güzellikleri ve tarihsel zenginlikleri ile çekici bir yöremizdir. Gölde balık ve kerevit avcılığı yapılmaktadır. Göl kıyıları bağ, bahçe ve zeytinliklerle çevrilidir. Gölün doğu kıyısında 14 ve 17 yüzyıllar arasında önemli bir çinicilik merkezi olan İznik kenti yer almaktadır. Göle adını veren bu kentin ise M.Ö 4. yüzyıl sonlarında kurulduğu tahmin edilmektedir. Gölün güney kıyısının açığında kıyıya paralel 13. kilometre boyunca uzanan bir çukur bulunuyor. Yaklaşık 60 metre derinliğinde bulunan bu çukur en derin yeri 65 metreyi buluyor. İznik gölünün su toplama alanı, 1.245 km2‘dir.
İznik Gölü Kahvaltı Mekanları
İznik’te en güzel kahvaltı göl kıyısında Darka sosyal tesislerinde yapılır. Yalnız burada yeme, içme gibi olaylar için üye veya üye misafiri olmanız gerekiyor. Sosyal tesislerde her pazar, Süleyman usta dillere destan kol böreği yapıyor. Bilen biliyor, müdavimleri kaçırmaz ve börek öğlene kalmaz. Birde sakızlı fırın sütlacı meşhurdur buranın. Son yıllarda meşhur olan İznik köftesinden de bahsetmezsek olmaz. Meşhur İznik köftesi diye bir şey yoktur. Köfteler lezzetli ve sulu. Ayrıca İznik’te Çamlık restoran, Kırıkçatal, Istakoz restoran, Ören restoran, Balıkçının yeri gibi restoranlar bulunuyor. Hemen hemen hepsinde güveç, ıstakoz ve göl balıkları en revaçta olan su ürünleridir. İznik gezisine gelirseniz eğer, ıstakoz güveci, sazan balığı çorbasını, yayın balığı, şiş yada buğulama ve kerevit salatasının tadına bakmadan dönmeyin.
İznik Gölü Nerede? Nasıl Gidilir?
İznik gölü, Bursa ili sınırları içerisinde yer almaktadır. İznik’e eğer kendi aracınız ile gitmek istiyorsanız, Çamlıca otoyol gişelerinden girerek, Bayramoğlu Darıca sapağından ayrılarak Eskihisar feribot iskelesine ulaşmanız gerekiyor. Topçular geçişi tahminen 40 dakika sürmektedir. Yalova’dan sonra Orhangazi’ye ulaşacaksınız. Şehir merkezi trafik ışıklarından İznik tabelası yönüne dönünce sağ ve sol tarafı zeytin ağaçları ile kaplı 40 kilometre büyüklüğünde ki göle paralele olarak devam eden yol ile İznik’e geliyorsunuz. Aynı yolda Orhangazi İznik arası çalışan minibüslerde çalışıyorlar.
Haritası ve Konumu
Göl için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.
Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.