Uluabat gölü

Uluabat gölü, aslında turistik açıdan çok gelişmesine rağmen yeterince turist çekemeyen fakat adeta bir cennet olan göldür. Gölün etrafında köyler yer almaktadır. Bu köyler arasında en çok bilineni ise Gölyazı köyüdür. Bu bölge adeta antik bir cennettir. Etrafta antik çağlardan kalma birçok kalıntılar vardır. Adından da anlaşılacağı üzere burada yerli halk geçimlerinin yüksek bir kısmını balıkçılıktan kazanmaktadırlar. Bölge, aynı zamanda göçmen kuşların da durağı haline gelmiştir.

Uluabat Gölü Hakkında Bilgiler

Uluabat gölünün ayrıca su ürünleri de oldukça ünlüdür. Sazan, Kerevit, yayın, turna, hemen hemen her gün gölün içinde canlı balık yaşama havuzlarından yada köy meydanında kurulan balık mezatında satılıyor. Uluabat gölü, Öka veya Apolyont olarak da biliniyor ve Bursa ilinde yer almaktadır. 13,600 ha alana sahiptir. Deniz seviyesinden yüksekliği 9 metredir.

Kirmasti çayından beslenmektedir ve ayrıca uluabat deresi ile Susurluk nehrine karışmaktadır. En derin yeri 4 metre civarındadır ve genelinde ise 1-2 metreyi geçmemektedir. Günden güne çevresinden orta kısma doğru sığlaşmakta olup, göl kirli beyaz bir renge sahiptir. Dibi çamurlu olup, rüzgarlı olan havalarda su bulanır. 1996 yılında yapılan sayımda 429,424 su kuşu sayılmıştır. Bu 1970’lerden bu yana gölde sayılan en yüksek su kuşu sayısıdır. Gölün içinde kalmış ağaçlar, sazlıklar ve gökyüzünü kaplayan binlerce çeşit su kuşları her sokakta yuva kuran leylekler, gölden çıkan tap taze balıklar.. Bursa’nın batısında bulunan göl ve etrafında bulunan köyler ile Uluabat kuş cenneti Bursa yada İstanbul’dan günü birlik gelerek oldukça keyifli vakitler geçirilebilecek bir yer.

Uluabat Gölü Resimleri

Uluabat Gölü Oluşumu Ve Özellikleri

Bursa ilinin Karacabey ve Mustafa Kemal Paşa ilçeleri arasında yer alıyor. Bursa kent merkezine 35 km, Balıkesir iline ise 90 kilometre mesafede yer alan göl, Bursa Karacabey kara yolunun hemen güneyinde bulunuyor. Uluabat gölü, Marmara denizinin güney kısmında doğu ve batı doğrultusunda uzanan tektonik kökenli Yenişehir, Bursa, Gönen çöküntü alanında oluşmuştur. Aynı çöküntü kısmında bulunan kuş gölünden alçak bir eşikle ayrılmaktadır. 

Bursa gönen depresyonu çöküntü alanın da büyük bir tatlı su gölü oluşmuştur ve Neojen sonu veya Kuvaternerde meydana gelen hareketler sonucunda bu göl alanında 4 adet küçük küvetler meydana gelmiştir. Diğer 2 küvet ise alüvyonlar ile dolmuştur ve geriye sadece Uluabat gölü ve kuş cenneti kalmıştır.

Uluabat Gölü Gezilecek Yerler

Uluabat gölü çevresinde Gölyazının yanı sıra Ayvaini mağarası, Kocaçay deltası, Suuçtu şelalesi, Eskikaraağaç köyü ve Uluabat kuş cenneti gibi görülecek bir çok yer bulunuyor. Uluabat gölünü gezmeye kenarında bulunan Gölyazı köyü ile başlayabilirsiniz. Kıyıya yakın adaların sazlıklar ile sahil bağlantısı köprü ile sağlanmıştır. Ağaçlar ilkbahar aylarında yükselen suyun etkisiyle yarı bellerine kadar suların içinde kalıyorlar. Evler ise nostaljik özelliklerini hala korumakta. Gölün ve köyün tarihi çok eski yıllara dayanmaktadır. Antik çağlarda apolyont olan Gölyazı köyünün yerinde ada ve üstünde kurulan Lapedium kentinin bu güne kadar gelen kalıntıları kentin görkemi ve güzelliği ile sizlere fikir sahibi olacak kadar güzellikte.

Uluabat Gölü Ne Yenir?

Uluabat gölünün su ürünleri olabildiğince tanınmıştır. Sazan, kerevit, turna, gibi balıkları köy meydanından satın alabilirsiniz.
Kuş cennetinde eğer, piknik yapmak istiyorsanız, Mustafa Bilgiç’e önceden telefon ederek siparişlerinizi verebilirsiniz. Beraberinde getireceğiniz ürünler ile çimlerin üzerinde masalarda yemeklerinizi yiyebilir, ufak lokantalarda hazırlanmış çiğ böreklerin tadına bakabilirsiniz. Ayrıca Bursa’ya kadar gelmişken tarihi iskender ise bir başka seçenek. Kestane şekeri sevenlere ise Kafkas pastanesini öneriyoruz.

Uluabat Gölü Nerede Kalınır?

Uluabat gölünün kuş cenneti ve Göl yazı köylerinde günübirlik kullanım için konaklama tesisi bulunmuyor. Fakat 30 -40 kilometre mesafede bulunan Bursa’da yada çok yakında bulunan Karacabey’de pek çok alternatif var. Gölün çevresinde herhangi bir otel bulunmadığından dolayı çevre illerde konaklamaya gidebilirsiniz. Fakat aynı zaman da buranın çevresinde zaman zaman kamp yapan bireylerde olmaktadır. Bu sebeple sizlerde bir doğa insanı iseniz buranın çevresinde güzel bir kamp yapabilirsiniz. Çevrede kamp yapmak belediye tarafınca yasak değildir. Burada dikkat etmeniz gereken tek şey bu doğal güzelliği kirletmemek olacaktır.

Uluabat Gölü Nerede ve Nasıl Gidilir?

Ulubat gölü, Bursa ilinde yer almaktadır.Özel aracınız ile İstanbul’dan yola çıkarsanız eğer, oto yolu kullanarak, Bayramoğlu darıca sapağından eski hisar iskelesine gelebilirler. Burada feribotlar ile 40 dakikada topçular iskelesine gelebilirsiniz. Yalova yolunda Bursa ve kente girmeden hemen sağ taraftan ayrılan çevre yolu ile Çanakkale yolunun 35. kilometresinde Uluabat gölüne ulaşabilirsiniz.

Uluabat Gölü Haritası

Bursa gezileriniz için hazırladımız Bursa’da gezilecek yerler listemize göz atabilirsiniz.

Sizlerde Uluabat Gölü gezilerinizi yazımızın altına yorum yaparak bizimle ve ziyaretçilerimiz ile paylaşabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz