İstanbul’un kalabalığından ve hengamesinden dolayı farkında olmasak da aslında İstanbul’un her köşesinde ayrı bir değer yatıyor. Bunlardan birisi de dev cüssesi ile arz-ı endam eden Yedikule Zindanları, nam-ı diğer Yedikule Hisarı. Yazımızda sizlere hisar ve zindanlar hakkında detaylı bilgiler ile tarihi, giriş ve ziyaret bilgileri, nerede ve detaylı ulaşım alternatiflerine yer verdik.
İstanbul’da gezilecek tarihi yerlerin bulunduğu İstanbul’da Gezilecek Yerler yazımıza da mutlaka göz atın.
Yedikule Zindanları Hakkında Bilgiler

Zindan olarak anılsa da aslında yapılış amacı şehre gelen yabancı kralları ve yabancı ülkelerden gelen mevki sahibi insanları görkemli olarak karşılamaktı. M.S. 413–439 yılları arasında, Kral II. Teodosios döneminde yapımı tamamlanan bu ihtişamlı yapının bugünkü halini alması ise İstanbul’un fethinden sonra olmuştur.
İstanbul’un Fethi’nden önce bir süre hapishane olarak da kullanılan yapı, Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nde ise dönem dönem hapishane, darphane, sanat evi, hayvanat bahçesi olarak kullanıldı ve hatta bir dönem Osmanlı Hazinesi burada muhafaza edildi.

1968 yılında İstanbul Hisarlar Müzesi Müdürlüğü’ne bağlanan müze, 2004 yılında özel bir şirketin kullanımı için devredilmek istense de alınan karar mahkeme kararıyla iptal edilerek statüsünü koruması sağlanmıştır. Bugün hisarı gezip görmek yapılan bakım çalışmaları nedeniyle maalesef mümkün değildir. Geçtiğimiz yıllarda birçok açık hava konserine ev sahipliği yapan mekanın yakın zamanda yeniden ziyarete ve konserlere açılacağı düşünülmektedir.
Yedikule Zindanları bir açık hava müzesi olsa da, Kanlı Kuyu, Genç Osman’ın idam edildiği oda, Altın Kapı ve zindan kuleler gibi bölümler, sanki halen yüzlerce yıl önce sahip olduğu o kötü ruhu korumaktadır ve sizi bir nevi tarihin karanlık yüzü ile tanıştıracaktır.
Yedikule Zindanları ve Yedi Kulesi


Zindanlara Yedikule denmesinin nedeni burada bulunan 7 ayrı kuledir ve her birinin hikayesi vardır.
Zindan Kulesi
Adıyla müsemma, anlaşılacağı üzere zindan olarak kullanılan kuledir. Çıkan yangınlar nedeniyle ahşap katları oldukça fazla hasar görmüştür.
Genç Osman Kulesi
Genç Osman’ın öldürüldüğü yer olması nedeniyle bu talihsiz ismi almıştır.
Hazine Kulesi
Osmanlı İmparatorluğu’nun hazinelerinin saklandığı kuledir.
III. Ahmet Kulesi
Bu kule maalesef depren nedeniyle yıkılmış ve ayakta kalamamıştır. İsmini yapımında bizzat desteği olan III. Ahmet’ten alır.
Cephanelik Kulesi
Uzunca bir süre cephanelik olarak kullanılmıştır.
Bayrak Kulesi
Kuleler arasındaki en sağlamıdır ve günümüze kadar da oldukça iyi bir vaziyette gelebilmiştir. Bizans zamanında Altın Kapı olarak bilinen ve kralların giriş yaptığı bilinen kapının hemen üzerindeki kuledir. Yeniçerilerin burada nöbet tutması ve sancağın burada yer alması nedeniyle adı Bayrak Kulesi olarak günümüze kadar gelmiştir.
Top Kulesi
Tarihte uzun süre hapishane olarak kullanılmıştır. Maalesef çıkan yangında büyük oranda hasar görmüştür.
Yedikule Zindanları Açık Mı?
Müze ziyarete açıktır. Şu an online rezervasyon ile rehber eşliğinde gezebiliyorsunuz. Restorasyon devam etmekte olup müzenin bazı bölümleri kapalı olabilmektedir.
Yedikule Zindanları Giriş Ücreti
Zindanlara giriş ücreti 100 TL’dir. Şu anda açık olan zindanlara online randevu alarak bir rehber eşliğinde ücretsiz gezebilirsiniz. Şu adresten randevu alabilirsiniz. Rezervasyon adresi hata SSL hatası veriyor ancak yinede çalışıyor.
Yedikule Zindanları Nerede?
Yedikule Hisarı ve Zindanları, Bakırköy Sahil’den Sarayburnu’na kadar uzanan oldukça büyük bir yapı. Ulaşım içinse birkaç farklı alternatif var;
Nasıl Gidilir?
Otobüsle Yedikule Zindanları’na gitmek isterseniz Taksim’den kalkan 80T, Eminönü’nden kalkan 80, BN1 ve BN2 ile Beyazıt’tan kalkan 80B sizi Yedikule Otobüs Durağı’na kadar götürecektir.
Marmaray ile Yedikule Zindanları’na gitmek içinse Kazlıçeşme Durağı’nda inilip kıs bir yürüyüşle hisara ve zindanlara ulaşılabilir.
Şahsi aracı ile gitme isteyenlerse, E-5 üzerinde Mecidiyeköy yönünden Atatürk Havalimanı yönüne giderken Topkapı çıkışından çıkıp sahil yolu ya da Abdi İpekçi Spor Salonu’nun tabelalarını takip ederlerse hisara ve zindanlara rahatlıkla ulaşacaklardır.
Haritası ve Konumu
Bölgeye ulaşım için için harita ve güzergah alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.
Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi bizlerle yazımıza yorum yaparak paylaşabilirsiniz.
Yedikule Zindanları 3 senedir Turizm Bakanlığı tarafından kapalıdır.
Yedikule hisarını 30 nisan 2023 tarihinde ziyaret etmek istedim ama sadece randevulu gezi ücretsiz, randevusuz gezmek isterseniz 100 tl giriş ücreti almak istediler bilginize..
Saçma geldi
Bilgilendirme için teşekkürler Hülya hanım.
Nasıl oline randavu alırım
https://seyahatdergisi.com/yedikule-zindanlari/#Yedikule_Zindanlari_Giris_Ucreti bu kısımda randevu bilgileri yer alıyor.