Yivli Minare Camii, Anadolu Selçuklu’nun önemli hükümdarlarından 1. Alaaddin Keykubat tarafından inşa edildi. Bu caminin Anadolu mimarisinde çok özel ve ayrı bir yeri vardır. Diğer yandan altı kubbeli formuyla da çok kubbeli cami anlayışına ayrı ve özel bir boyut kazandırmıştır.Tarihi, hakkında bilgiler ile külliyenin bölümlerine ve tüm detaylarına yazımızda yer verdik.
Yivli Minare Camii Tarihi ve Hakkında Bilgiler
Yerli ve yabancı turistlerin Antalya’da en çok ziyaret ettiği yapılardan biri olan Yivli Minare Camii, 13. yüzyıldan günümüze taşınmıştır. Aynı zamanda Anadolu’nun ilk İslami eserlerinden biri olarak da kabul edilir.Antalya’nın Kalekapısı adlı semtinde yer alır. Aşağıda detaylı olarak göreceğimiz külliyenin bölümleri şu şekildedir:
- Yivli Minare
- Nigar Hatun Türbesi
- Selçuklu Medresesi
- Zincirkıran Türbesi
- Yivli Camii
- Mevlevihane
Minarenin Hamidoğulları’nı temsilen Mehmed Bey tarafından yaptırıldığı kabul edilir. Bugün bu tarihi cami doğrudan müze olarak kullanılmaktadır, dolayısıyla da ibadete kapalı durumdadır. Külliyenin Antalya merkezde yer alması ziyaretçiler açısından çok önemli bir avantajdır. Bilhassa her sene Ramazan ayında ziyaretçiler daha da yoğunlaşmaktadır. Külliyenin odak noktasını Yivli Cami ile Ulucami oluşturur. Bu anlamda bölgenin en popüler eseri olarak kabul görür. Blok kesme taşların kullanıldığı Yivli Minare, sekizgen bir kasnağı andırır. Üst alanı 1954 senesinde gerçekleşen yangında ciddi anlamda zarar görse de eski haline kısa sürede getirilmiştir.
Yivli Minare Özellikleri
Yerden toplam yüksekliği yaklaşık olarak 38 metre olarak ölçülmüştür. Tepe noktasına 90 merdivenle çıkmak mümkündür. Gövde alanında tuğlalar ve renkli çiniler dikkat çeker. Eserde ayrı ayrı 8 yiv bulunur. Bu yivler esere adını verdiği için ilgi çeker. İç mekanda yapılan badanadan dolayı duvar örgüsü gerçek anlamda kimliğini bulamaz. Buna rağmen iç tarafta kemerlerin yükünü taşıyan devşirme sütun gövdeleri oldukça şık görünür. Kapıların basık kemerli olduğu görülür.
Yivli Minare Külliyesi ve Bölümleri
Şehrin İslami anlamda ilk binalarından biri olarak kabul edilen Yivli Minare Külliyesi, konumundan ötürü ciddi bir avantaja sahiptir. Külliye sadece Yivli Cami’den ibaret değildir. Külliyenin ilgi çeken diğer bölümleri şu şekildedir:
Yıkık Medrese
Külliyenin hemen sağ bölümünde yer alır. Odaları dikdörtgen biçimindedir ve bugün büyük ölçüde ayakta kalmayı başarmıştır.
Nigar Hatun Türbesi
Şehzade Korkut’un annesi olan Nigar Hatun’u n şerefine oluşturulmuştur. Altıgen gövdesi ve kırma taşlarıyla dikkat çeker.
Mevlevihane
Külliyenin içinde yer alan önemli mekânlardan birisidir. Selçuklular döneminde yapılsa da Tekeli Mehmet Paşa, 18. yüzyıl içinde burayı mevlevihaneye çevirmiştir. Bina toplamda iki katlıdır.
Zincirkıran Mehmet Bey Türbesi
Türbe içerisinde üç ayrı sanduka bulunur. Dış bölümde ince taş işçiliği hemen göze çarpar. Pencere üstlerinde ayrıca rozetler bulunur.
Yivli Minare Nerede?
Tarihi cami Antalya ilinin Muratpaşa ilçesinde yer almaktadır.Adresi şu şekildedir; Selçuk, İskele Cd., 07100 Muratpaşa/Antalya
Haritası ve Konumu
Tarihi cami için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.
Antalya gezilerinizde şehrin merkezinde ve çevresinde, görülmesi gereken en güzel yerleri keşfetmeniz için hazırladığımız Antalya’da gezilecek yerler yazımıza da göz atabilirsiniz.
Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.